Preskoči na sadržaj
Ista raja. Nova runda.
GAMERZ.ba — REBORN
Diskusija

ex_interp ?

0 pregleda · 9 odgovora · otvorena 21.04.2008. u 20:22

Jel moze neko pametan ovde da mi objasni sta je tacno ex_interp i zasta sluzi...

Molim da spameri zaobidju temu...

P.S. cim mi objasne sta je to, admine moze lock...
What is ex_interp anyway?
The way ex_interp is meant to work is like this. Firstly Interp means interpolation. So, basically it “interpolates” packets of data coming in to your pc/net connection. This was introduced so that people with crappy connections would still be able to play the game.

The interpolation occurs like this : lets say 10 frames (video frames or packets of data) are displayed on your computer. if you have ex_interp at 0.1 then only 4 frames will be “real” frames, and the rest will be guessed.

so it will be like this (RF = real frame; GF = guessed frame) : RF GF GF RF GF GF RF GF GF RF etc.

The reason it does this is to compensate for your nutsty connection, so that what you see on your screen is nice and smooth. As far as I understand, with the older versions of the Netcode (older HL/CS, pre 1.3 I think.), the LPB (low ping bastard) would have a great time, because he would be displaying every frame he is provided, and seeing that he has a good connection he is getting loads of frame, whereas HPB (high ping bastard) would get fewer frames, and the screen would be jerky, and the gameplay not easy.

So now if you change your ex_interp to a lower value, say 0.01. This will change the sequence to 8/10 frames are real. RF RF GF RF RF GF RF RF GF etc.

These figures etc. aren’t precise and the scenario might not be entirely accurate, but at least explains basically what is happening.

HOCES DA TI PREVEDEM ?

Nacin na koji ex_interp radi je slijedeci. Kao prvo ex_interp znaci poliranje. Tako, da osnovno on polira podatke koji dolaze na tvoj pc/net. Ovo je uvedeno tako da bi i oni korisnici kojima je net karina mogli da igraju hajmo reci normalno .

Poliranje se desava ovako: recimo da ima 10 slika po sekudni (video slika ili paketa podataka) su prikazani na vasem pc-u. Ako vam je ex_interp 0.1 onda ce samo 4 slike biti "stvarne " slike Ostale ce biti nagdjane ...

Tako da ce to ovako izgledati ((SF = stvarni frame; IF = izmisljeni) : SF IF IF SF IF IF SF F IF SF etc.

Prvi dio preveden, valjda je dosta

Zadnji edit: 21.04.08 u 20:32:53

Post dobio aplauz od b0k1

Fr0sT je napisao/la:
What is ex_interp anyway?
The way ex_interp is meant to work is like this. Firstly Interp means interpolation. So, basically it “interpolates” packets of data coming in to your pc/net connection. This was introduced so that people with crappy connections would still be able to play the game.

The interpolation occurs like this : lets say 10 frames (video frames or packets of data) are displayed on your computer. if you have ex_interp at 0.1 then only 4 frames will be “real” frames, and the rest will be guessed.

so it will be like this (RF = real frame; GF = guessed frame) : RF GF GF RF GF GF RF GF GF RF etc.

The reason it does this is to compensate for your nutsty connection, so that what you see on your screen is nice and smooth. As far as I understand, with the older versions of the Netcode (older HL/CS, pre 1.3 I think.), the LPB (low ping bastard) would have a great time, because he would be displaying every frame he is provided, and seeing that he has a good connection he is getting loads of frame, whereas HPB (high ping bastard) would get fewer frames, and the screen would be jerky, and the gameplay not easy.

So now if you change your ex_interp to a lower value, say 0.01. This will change the sequence to 8/10 frames are real. RF RF GF RF RF GF RF RF GF etc.

These figures etc. aren’t precise and the scenario might not be entirely accurate, but at least explains basically what is happening.

HOCES DA TI PREVEDEM ?

Prevedi mi molim te jer nisam bas nesto u engleskom
ex_interp je komanda u CS-u koja utice na smooth(glatkocu tako da kazem) igranja... Sto je ova naredba veca, npr. ex_interp "1" glatkoca igranja CS-a je na najvecem nivou, medjutim sto je ex_interp manj npr. "0.01" tada je ta glatkoca veoma mala ali je realnije ciljanje u CS-u i manje je odstupanje(DELAY).

Uzecu naprimjer kada je vrijednost postavljana na 0.1(default - standardna vrijednost u CS-u) :

- ljepsa igra, smooth modeli... Svi znamo kada pojacamo performanse grafike i igrivosti onda nam se smanjuju druge performanse...
- Da li vam se da kada pucate covjeku u glavu, fulate ga iako stojite i iako je crosshair na glavi, da li vam se desava da pogodite covjeka u glavu u zapravo je crosshair centimetar od glave. To je taj delay koji se javlja povecanjem ex_interp-a.
- Ukoliko stavite ex_interp na vrijednost "0.01" tada ce vam smooth ili da kazem glatkoca igranja biti veoma mala, imacete osjecaj da vam stopa igra i da vam je mali fps ali zato je manji delay i ukoliko covjeka dok se krece gadjate u glavu , prije cete ga pogoditi jer je aiming realniji. O tome ja pricam. EX_INTERP svako stavlja po svom izboru.

Uzecemo paralelu : ja sam sebi smanjio mnoge video detalje i odrekao se sjenki i ostalih gluposti... Uradio sam to kako bih povecao sebi FPS( frames per seconds - broj slicica u sekundi) i lakse mi je igrati i manje mi stopa... Navukao sam fps na 100 medjutim opada u mnogim situacijama ali je daleko veci za jedno 20-30 nego prije kad su mi detalji bili ukljuceni.
Zrtvovao sam grafiku radi boljih performani u igranju... Isto tako ce se neko odreci smoother igranja ali ce aiming biti realniji.

Normalno da sam ja u prednosti u odnosu na nekog ko ne zna ovu komandu. Ali ako cemo tako gledat, u prednosti sam i kada postavim bombu na sajt da se ne cuje jer ne znaju to mnogi igraci, isto tako sam u prednosti kada se sakrijem na neko mjesto na mapi za koje pocetnici ne znaju. U prednosti sam i ako imam jaku mashinu koja radi na 500 fps u igri ( jel sad trebamo da zabranimo ljudima koji imaju prednosti da igraju na teolu ? , ako neko ima jaku masinu, da mu zabranimo da igra ?, mislim ciste gluposti )...

ex_interp podesen na nizu vrijednost nece pomoci nekom ko ne zna da gadja i cilja kako treba, niti se smanjiti rasprsivanje metaka kao sto je to njubi naveo niti ce uticati na velicinu hitboxa( npr. glava ) ili bilo cega drugog. Samo ce smanjiti taj delay i bice realnije kada opucas metak na covjeka (ukoliko si ga pravilno naciljao) tu ces ga i pogoditi gdje si ga naciljao...

Vrijednost ex_interp-a "0.01" je na Winter CPL 2005 GUI postavljena kao default-na vrijednost i ta se vrijednost najvise koristi od strane onim koji znaju sta je to ex_interp u koje spadaju pro gameri itd...

Post dobio aplauz od Schulz

Sta god bilo... zabranjeno je koristiti... igraj na defaultnom...
htN1g je napisao/la:
dozvoljeno je.

btw. zasto mi secka kad ukucam ex_interp 0.01 :S

vjreuj mi ostavi da defult-u .ja bio u newlevel u kad su
chemical i k1n3tix to gledali sa intrepom.frost ti je najbolje rekao.ti kad stavis vise tih "0" npr-o.ooo1 samo ti vise kasni slika

obrati se chemicalu ako nekad dodje .njrga pitaj po 2 sata je on sve cs komande iskuco.

gl
defaults ex_interp 0.1 uopste nije fer igrat vako al et..99% igraju na 0.1

btw znam da je zabranjen yt i sry al eo pogledajte sta je ex_interp 0.1

http://youtube.com/watch?v=r3gvnQ7qenY

Prijavi se da bi odgovorio/la na ovu temu.