Preskoči na sadržaj
Ista raja. Nova runda.
GAMERZ.ba — REBORN
Pitanje Riješeno

HDD PROBLEM!

383 pregleda · 10 odgovora · otvorena 14.09.2007. u 22:17

Imam jedan cudan problem.Imam dva Hard disca u racunaru i sve je bilo OK dok nisam formatirao disc(ove). Sad mi u my computeru ne prijavljuje drugi disc. Kada otvorim Device manager u njemu ga prijavljuje ali kada otvorim properties opcija enable mi je nedostupna. Pokusao sam i naci nove drajvere ali nisam uspio. Ako iko ima bilo kakvu ideju neka se javi.
Rješenje
Pa da nisu oba stavljena na master.Mora jedan biti slave a drugi master kolko ja znam.To pogledaj u biosu.
Kada si formatirao, da li si formatirao oba, i koji si fajl sistem odabrao, FAT32 ili NTFS?

PS. Daj SS da vidim zasto ne moze Enable
Uredu je ba sve u Biosu. A sto se tice opcije Enable/Disable jednostavno nemozes kliknuti, nema objasnjenje zasto. NTFS sistem, a taj disc mi je kao drugi i formatirao sam i njega al je windows instaliran na ovom drugom sto radi
               cartoon je napisao/la:
Uredu je ba sve u Biosu. A sto se tice opcije Enable/Disable jednostavno nemozes kliknuti, nema objasnjenje zasto. NTFS sistem, a taj disc mi je kao drugi i formatirao sam i njega al je windows instaliran na ovom drugom sto radi

Znaci taj sto ne radi je ntfs, ja sam mislio da je taj sto je na njemu instalirano slucajno fat32, ali ako nije... Hm... ajd proguglacu malo, pa ako naletim na nesto javim.

Odi u Control Panel > Administrative Tools > Computer Management i provjeri pod Disk Management da li ti prepoznaje disk.

I napisi koji je disk, ata ili sata?
prepoznaje i tamo pise da je fat 32, a ne bi trebo bit. Znas li sad sta je?
               cartoon je napisao/la:
prepoznaje i tamo pise da je fat 32, a ne bi trebo bit. Znas li sad sta je?

Bas kako sam i mislio, file sistem je pobrkan, probaj snimiti Partition Magic i nastimat nesto, samo sumnjam da ces uspjeti. Posto si tek formatirao, predlazem ti da to ponovo uradis, ali ovaj put oba diska formatiraj na NTFS (obavezno quick format) i onda ce morati raditi. Ukoliko su ti Sata diskovi, onda moras i njihove drivere instalirati, probaj prvo to uraditi, ako je taj slucaj.
jesi li instalirao windowse na isti onaj disc na kojemu su bili i prije??
ako nisi,onda ces morat prebacit master i slave,tj zamijenit ih,jer ti pokrece windowse sa slave-a i nece ti dozvolit da imas 2 slave-a a nemozes imat master disc a da na njemu nisu windowsi.
u slucaju da si napravio to sto predpostavljam da jesi,nece ti pomoci prckanje po biosu nego moras na samim hardovima prebacit jumpere,znaci onaj koji ima windowse na sebi prebacis na master a onaj koji nema na slave.
               micho27 je napisao/la:
ako nisi,onda ces morat prebacit master i slave,tj zamijenit ih,jer ti pokrece windowse sa slave-a i nece ti dozvolit da imas 2 slave-a a nemozes imat master disc a da na njemu nisu windowsi.
u slucaju da si napravio to sto predpostavljam da jesi,nece ti pomoci prckanje po biosu nego moras na samim hardovima prebacit jumpere,znaci onaj koji ima windowse na sebi prebacis na master a onaj koji nema na slave.

Jok, to sad ne smije raditi, jer ce se promijeniti i drive letter (C: ce postati D: i obratno, i sistem se nece moci dici).
               micho27 je napisao/la:

nije to, hvala na pomoci, probat cu pa cu ponovo formatirat
sry,zakasnio sam sa odgovorom,nisam vidio da je problem u file sistemu,tj vidio sam ali tek kad sam postao odgovor.
samo mcili,mislim da nisi u pravu sto se tice quick formata,klasicni full format je bolja opcija u svakom pogledu, i mislim da nema potrebe formatirati obadva diska ponovo jer je u pitanju samo jedan koji se nije formatirao dobro,probaj ti samo njega formatirat ponovo,tko zna mozda si prvi put nenamjerno kliknuo na fat32 umjesto ntfs,i kao sto mcili kaze ako imas sata drivere obavezno instalirat.

Prijavi se da bi odgovorio/la na ovu temu.