Preskoči na sadržaj
Ista raja. Nova runda.
GAMERZ.ba — REBORN
Pitanje Riješeno

HD???

184 pregleda · 3 odgovora · otvorena 30.08.2007. u 12:53

Hocu da kupim HD pa me ovo zanima,kakva je razlika izmedu hd gdje pise Sata II i gdje nepise nista, i izmedu oniih sto pise 8Mb I 16Mb,i koji je po vama najbolje kupiti koje oznake da ima
Rješenje
kakva je razlika, huh...
Ovako, SATA 2 je novija tehnologija od ATA-e (vidjo si one tanke kablove mozda) sa vecom teoretskom propusnošću, tj. većom brzinom u teoriji.
Sad, brzina zavisi i od broja obrtaja (npr. moj disk na 10k obrtaja u ATA modu će vjerovatno bolje performanse imati od nekog u SATA na 7200 rpm (obrtaja u minuti) ).
A to 4, 8, 16 MB se zove interni cache ( keš ) HD-a koji služi za privremeno pohranjivanje datoteka koje se procesiraju.

Uglavnom, što više to bolje
               FaTaL je napisao/la:
kakva je razlika, huh...
Ovako, SATA 2 je novija tehnologija od ATA-e (vidjo si one tanke kablove mozda) sa vecom teoretskom propusnošću, tj. većom brzinom u teoriji.
Sad, brzina zavisi i od broja obrtaja (npr. moj disk na 10k obrtaja u ATA modu će vjerovatno bolje performanse imati od nekog u SATA na 7200 rpm (obrtaja u minuti) ).
A to 4, 8, 16 MB se zove interni cache ( keš ) HD-a koji služi za privremeno pohranjivanje datoteka koje se procesiraju.

Uglavnom, što više to bolje

Upravo tako, a sta ces kupiti zavisi od toga da li ti ploca podrzava ATA ili SATA (uglavnom sve novije maticne ploce podrzavaju). Velicinu uzmi onoliko koliko ti treba, mada u danasnje vrijeme sve ispor 100 GB je relativno malo. Sto se tice cache-a, naravno sto vise to bolje, po mogucnosti neki sa 16 MB. Sto se tice proizvodjaca, Hitachi, WD i Seagate, svejedno ti je...

Prijavi se da bi odgovorio/la na ovu temu.