Preskoči na sadržaj
Ista raja. Nova runda.
GAMERZ.ba — REBORN
Diskusija

Otvaranje PC igraone

608 pregleda · 28 odgovora · otvorena 04.08.2014. u 16:47

Vozdra mala raja. Ima li vrućine kod vas. 

Da li se na današnje vrijeme isplati otvoriti kakavu igraonu za omladinu i raju. Prije su radile životom, nisi mog'o dočekat mjesto. Internet ih ugasio dosta. 

Znam da danas skoro svako kući ima PC i internet i da ne mora dolazit u internet klubove i da je to jedna fin minus odmah u startu. Isto tako svako ima kući kafe pa opet ide u kafić da pije kafu. Valjda se dolazi radi društva ne radi kafe.

Eh onda dolazi kupovina računara i opreme. 10 + 1 računara (server). Znam da treba fina cifra da se kupi 10 dobrih računara. Svaki comp bi trebao da pokreće novije naslove, naravno ne na full i high nego da bude "igrivo". To je garant nekih 8k KM za računare i dodatnu opremu za njih.

Zatim, ubaciti kakave konzole. PS3 ili xBox? 2-3 plafon. Koliko prostor dozvoli da bude konforno. Zanima me koji su TV najisplativiji za konzole. Ne bi volio da mi krepa za godinu dana i sl. Tu je također nekih 1,5-2k KM sa namještajem i sl.

Ubacit nešto što ne troši struju a raja igra. Bilijar, stolni nogomet, pikado i sl.. Naravno jedan kafe aparat ili mini frižider zavisi sve koliko bi daleko to išlo. 

Eh sad ima ta papirologija, reg. firme. Također radi inspekcije "legalni" windowsi, igre? Kako se to kod nas kreće. Volio bih da se neko javi ko je držao igraonu, ili imao posla sa tim da mi napiše svoja iskustva.

Također zanima me jel moguće napraviti kakvo partnerstvo sa nekim firmama koje se bave sa računarima i sl? Da stavim njihove reklame, oni u zauzvrat nešto od sebe doniraju nebitno šta?

Volio bih čuti vaše mišljenje oko svega toga, kakav je vaš stav? Šta ubacit, izbacit? Naravno prostor bi uradio da bude cakum pakum, necu otvarat u podrumu. 
Ti si već tu zamislio veći dio kako bi to sve trebalo da bude.
Da bi privukao raju u startu, treba dići neki LAN turnir gdje bi mogli dobiti nešto od opreme (miš,podloga,slušalice) whatever...
Prikupiti opremu za turnire (slušalice i slično).
DOBRA REKLAMA!
Zašto? Zato što se danas bez reklame ništa ne razvija.
To bi bio moj prijedlog. Što se tiče ovih stolnih igara (bilijar...), za to je potrebna prije svega muzika, klima i tamniji prostor poput nekog noćnog kluba.
ako hoćeš da ljudi od kuće dolaze u igraonu onda im moraš obezbijediti mjesto za igranje gdje bi oni mogli timski igrati neku igru. Naprimjer CS:GO scena ti je još uvijek u usponu kao i LoL i DotA tako da se baziraj na te 3 igre. I obavezno 10 računara da se može komotno igrati 5v5
zoodark je napisao/la:
Ti si već tu zamislio veći dio kako bi to sve trebalo da bude.
Da bi privukao raju u startu, treba dići neki LAN turnir gdje bi mogli dobiti nešto od opreme (miš,podloga,slušalice) whatever...
Prikupiti opremu za turnire (slušalice i slično).
DOBRA REKLAMA!
Zašto? Zato što se danas bez reklame ništa ne razvija.
To bi bio moj prijedlog. Što se tiče ovih stolnih igara (bilijar...), za to je potrebna prije svega muzika, klima i tamniji prostor poput nekog noćnog kluba.
Ma joj, nešto me okrenulo pa razmišljam samo o tome. U gradu postoji jedna hajmo reć' igraona koja ispunjava uslove igraone. Ima deset računara naslaganih ko sardine u špajz. Ne postoji nigdje klub sa PS ili PC da možeš otići igrat fudbala sa rajom. Ama baš ništa. To mi ide u korist jedino.

Turniri su najbolja reklama za igraonu. Ne bih želio srljat bezveze i kupuvat sad najbolju game opremu i trošit se. Za početak obični miševi, slušalice i tastatura i ostalo. Za potrebu turnira može se uvijek nabavit. 

Za ambijent igraone bi se maximalno potrudio da se raja osjeća k'o kod kuće. Muzika normala, tech house mixevi laganica.  

@ Snizz

Na to sam ciljao, igraona za gamere da se može rahat igrati. Komforno i udobno.
Najbitnije ti je nesto unikatno da napraviš. Bio to prostor, bila to specifikacija računara, bila to boja plafona, nebitno. Ali nešto , što će ti privući ljude da kažu : "oj jarane, onaj spy otvorio igraonu, seks mrtvi". Što se tiče tvoje ideje i teme, ti si to ekstra zamislio, ali mislim da ćeš sam teško sve odraditi. Ako imaš nekog prijatelja ili njih dvojicu-trojicu , da imaju cilj isti ko i ti , zajedno to odradite.

Po meni bi dobro bilo, kad bi otvorio neki bar (naravno koliko ti zakupljeni prostor dozvoljava), gdje ces zaposlit nekog momka, ništa pretjerano , nekih 4-5 stolova, čisto onako da se raja može odmoriti , doći, zabaviti i slično.

Onda , najbitnija ti je reklama, isprintaj letke, ostavljaj po raznim kafićima gdje se kreću mladi ljudi, polijepiš njih nekoliko po prometnim pješačkim ulicama i slično.

Naravno, sponzorstva s firmama moraš probati, pri samom otvaranju igraone (ako je sponzorstvo veliko, čitaj dosta ulože, onda im reklamu zalijepiš na sred igraone, da bude upečatljiva) , još neke male reklamice napraviš, naljepnice i slično, a onda ti je i organizacija LAN turnira jedan veliki napredak. Gledaj da fino posluješ kod organizacije , i da budeš u plusu zajedno sa igraonom.

U ovo ćeš morati dosta da uložiš, a kasnije će ti se vratiti sigurno, ali samo ako budeš pošten i unikatan sa svim tim. To ti je neko moje mišljenje, valjda sam te pogurao malo :D

btw. Sam kažeš da postoji samo jedna i to je ne možeš nazvat igraonicom, ne znam šta čekaš onda :D
Drago mi je da još uvijek mogu pročitati jednu normalnu temu na portalu, i uvijek ću odgovoriti na istu.

Ja ti toplo preporučujem da ne uzimaš xbox, raja nije navikla i vjeruj mi niko neće igrati pesa na tom. Jednostavno uzmeš Playstation 3 i 32-37incha tv i budeš rahat. Međutim, to je malo skuplja investicija, ali eto možeš za početak ubaciti 1 do 2 Playstationa.

Naravno da može dobro raditi, samo treba da bude na dobrom glasu, i da cijene ne budu preskupe. Ono što će ti privuć masu raje jeste ako staviš brendiranu opremu, tipa Steelseries slušalice, logitech miševe, dobre podloge.

Ako znaš u Sarajevu, neon caffe net club, koliko ja znam za sebe uvijek je bio pun, jer cijene nisu skupe, oprema je dobra, atmosfera i raja vrhunska. Jednostavno moraš pružiti nešto, zbog čega ću se ja npr. vratiti i odigrati novu partiju LoLa.
Treba ti minimalno 15k za to, jos zavisi od prostora? Da li imas jedan ili ces iznajmljivati, pa se i to mora placati.
Onda trebas izdvojiti dosta para za kompjutere koji ce podrzavati sve sto ti treba u igraoni + kvalitetnu opremu tipa mis/slusalice/podloge itd.
A zarada od toga dolazi polako, npr da uzmes po 5KM svakom igracu i da igraju 5vs5 to je samo 50KM. A neces vidjati puno toga u pocetku kada se tek otvori igraona. Dok se za to ne procuje, slabo ces zaradjivati, tj ustvari samo vracati pare koje si ulozio. Znam neke koji su otvarali igraone sa 3-4 playstationa i zaradili dovoljno tek toliko da vrate ulozene pare i zatvorili, valjda dosadi ljudima.  
Ako imas volje/zelje (i para) da ulozis u tako nesto i je**s se cijeli dan u igraoni i cekas hoce li neko uci da igra ili ne, plus gdje je npr. ljeti bas vruce i pored temperature vani tu su kompjuteri da griju objekat jos vise ......... Onda da bi to sprijecio trebaju klima uredjaji.... itd itd itd
Samo se gomilaju troskovi, a tesko da ces ih vratiti  
spY je napisao/la:
Ma joj, nešto me okrenulo pa razmišljam samo o tome. U gradu postoji jedna hajmo reć' igraona koja ispunjava uslove igraone. Ima deset računara naslaganih ko sardine u špajz. Ne postoji nigdje klub sa PS ili PC da možeš otići igrat fudbala sa rajom. Ama baš ništa. To mi ide u korist jedino.

Turniri su najbolja reklama za igraonu. Ne bih želio srljat bezveze i kupuvat sad najbolju game opremu i trošit se. Za početak obični miševi, slušalice i tastatura i ostalo. Za potrebu turnira može se uvijek nabavit. 

Za ambijent igraone bi se maximalno potrudio da se raja osjeća k'o kod kuće. Muzika normala, tech house mixevi laganica.  

@ Snizz

Na to sam ciljao, igraona za gamere da se može rahat igrati. Komforno i udobno.
Sviđa mi se kako razmišljaš. 
Zaboravio sam to navesti, propalo bi npr. da u blizini ima dosta igraonica jer raja ide gdje je navikla.

Noćima otvoriš neke satnice za turnir gdje se svako veče nešto igra, a nakon toga neki finalni meč gdje bi se dobio neki prize.
Kao što i sam kažeš u startu to može biti obična oprema, ne treba pretjerivati.
Da ti iskreno kazem sve zavisi gdje zivis i kakva ti je raja u kraju, ovdje u mostaru i dan danas imas igraona koje rade punom parom, iako vecina ima i bolje PCeve i bolji net kuci i dalje ide sa rajom lol-a, cs-a itd. Znaci razmisli gdje ti se taj prostor nalazi gdje bi igraona bila i kakav je sastav stanovnistva u okolini?!

Ma koliko god i sta god se pricalo, raja i raja ce uvijek bit jedno a nolafanje drugo, nemamo u cijeloh BIH mi ni 10 pracih nolajfera. Jednostavno nismo mi taj tip naroda.

Da, puno para... moj savjet ti je pokusaj sto vise para da prikupis a sto manji kredit da dizes, najbolje ako mozes nikako da ne dizes kredit... taj kredit ce te u govna ubacit kako god okrenes. Ako nemas nista para i ako si konto sve kreditom pokrit, skontaj onda da ti je bolje otic par mj u inostranstvo radit pa te pare ulozit nego odmah al sa kreditom...

Za igre tipa bilijara pikada i slicno bi ti preporucio odvojenu sobicu, mada pametnije ti je umjesto tog ubacit neki poker aparat ili vocke . sto se tice manjeg frizidera i kafe aparata - DA, NARAVNO, i takodjer bi ti predlozio da ubacis jednu malu policu sa grickalicama tipa smoki cips itd.

Moj ti je savjet predaj papire za registraciju i sve ostalo, i oni ce ti dati potvrdu da si predao, i nemoj im vise nikada otici, kada dodje inspekcija samo kazes da si predao i da cekas, ako podju kenjat svaki ce za 100km se okrenut preko vrata i rec dovidjenja gospodine. takodjer sto se tice windowsa, nemoj biti smjesan, mi smo BiH. mozes ti sve posteno al ne isplati ti se ni najmanje...

Sto se tice firmi, otidji u par i pogledaj koja ce ti dati najveci popust jer ipak ces kupiti od njih 10 pc-eva i par konzoli, nije to malo, onda predlozi da na pozadini stoji njihov logo i trazi njihove podloge za mis sa logoom za neki dodatni popust

Licno ja bih izbacio te bilijare i to ubacio vocke i poker aprate. Ako je prostor bas velik onda mozda bilijar negdje ubacit, najbolje ti je da imas 2/3 prosrorije i da izbijes vrata i napravis malo veci prolaz bez vrata i da su u jednoj PCevi u drugoj recimo aparati za kockanje i u trecoj bilijar, pikado i sta vec zelis. Stakla zamraci, nemoj stavljat tepih niti ista slicno, bez puno svjetla, pusti im nek puse i nek gase opuske po podu i bit ces najbolja igraona ikada 

@edit

racunaj da prostor moras uzet najmanje godinu dana unaprjed, recimo ako je mjesecno 300km to ti je 300km x 12mj...

takodjer, nemoj bit budala i kupovat neke bolje miseve podloge i sluse, to se kupi najobicnije, kada je turnir svak donosi svoju opremu od kuce!
Fino mjesto, blizu škole. Nekoliko PS3, jer svako ima PC a to više privlači raju. Uglavnom samo moraš imati jaku reklamu, a ostalo će doći
Hvala raja na odgovorima.

Znam najbitnije je dosta keša i dobru dobru volju za tim. Za sad imam volju.  Koliko para toliko muzike što kažu. Ne bih volio aparate za kocku držat. To mi se ne sviđa nikako.  

Naravno, najredovnije mušterije će uvijek imati nege gratise ili pogodnosti. Nešto bih skontao kako ih nagradit i to. Cijene usluga ne bi bile veće niti manje nego kao u konkurencije. Kod nas otprilike 1h = 1,5 KM internet, isto tako PS3 dok je bio.

Ima tu još dosta razmišljanja, premišljanja do finalne odluke. Bilo kakav dobronamjeran savjet ili kritika je dobrodošao.   
Da sam na tvom mjestu prije bih uzeo par PS3-a mozda jednu PS4(cisto reda radi) da se na njima igraju fifa i soccer.Time mozes testirati samu zainteresovanost i sta vec sa tvojim buducim objektom.Ako to krene i bude kako treba odnosno najbolje ocekivano,ubacis kompove na njima da se nalaze LoL,hearthstone i neke druge igrice WoW,CS i sl.
A kasnije se bavi kako da objekat radi mozda nocni termini,ti fazoni oko gratis stvari,"happy hour" i slicno  

Sretno ti u tome !  

U ostalom ne znam zasto si stavio glasanje ovdje bar ja ne vidim razlog ovdje se ne pitas sigurno "hoces li kupiti lego kockice ili ne" ovo smatraj solidnim korakom u zivotu.Samostalno otvoriti(ili sa prijateljima) lokal nije mala sala.Ako se tebi otvara i imas priliku/novac/sredstva to i uradi a ako te zanimaju profesionalna misljenja u vidu marketinga ili ekonomije sigurno ih trazis na pogresnom mjestu.  
Ne znam brate, znam prije da smo cekali po 4 sata da dodemo na red kantera ili generala i warcrafta.
Danas je dosta igraoni zatvoreno i umjesto njih su izrodile kladionice. Jedino blizu skole pokusaj nesto otvorit uvijek ima djece kako god okrenes.
Ti si u situaciji onda da biraš šta hočeš. Za računare (klanovi i sl.) i PS i sl. treba ti veca prostorije i unutar te prostorije. Dosta opreme uz to i troškova.

Ja bih ti preporučio da otvoriš centar gdje bi dominirao playstation (neki budu puni 0-24). Ubaci koji racunar, cisto zbog interneta i sl. Sve manje i manje turnira, ne bi se isplatilo da držiš 10-15 računara, osim ako ne budeš forsirao turnire i sl.

Staviš pristojne cijene, neke turnire sokera/fife, zanimljivosti i sl. Ubaci koji aparat sa vrlo povoljnim cijenama pića. Nista glamurozno, bitno je da je za raju opuštena varijanta.

Sto se sponzora tice sve zavisi od tebe i tvojih pregovarackih sposobnosti.
Evo da se i ja uključim.
Jedan moj dobar prijatelj je otvorio igraonu i ubacio je samo PS4 i PS3.
On je ubacio 5 PS4 i svoj PS3
Evo ti link.
https://www.facebook.com/tronljubuski/photos_stream

Razlog što nije išao na PC je što bi te komponente brzo zastarile, i uskoro ne bi mogao ni pokretat novije igre. Dok za PS3 / PS4 koja god igra izađe odgovarat će jer je pravljena za tu platformu.
Druga stvar. Za kompove moraš imat licenciran software, a onda podlježeš uvođenju fiskalne kase jer moraš izdavat račune kad nekome naplaćivaš vrijeme za komp pa su ti stoga i prihodi manji, jer ti na sve obračunava PDV.
Dok za konzole možeš nabavit aparat u koji ubaciš 1,2,5 KM i on ti aktivira konzolu i postavi timer na 20 , 45 , 120 minuta. Kod takve solucije ne podlježeš uvođenju fiskalne kase.
Igraona samo sa playstationima mi se sviđa. Puno je lakše izvodivo i jeftinije.

Anele, ma to sam stavio onako, nigdje veze. Bitnije mi je šta će raja reći i da vidim druga iskustva i prikupim što više informacija. 

Lagano počet skupljat pare pa da se krene od nečeg.  
U mojoj zgradi u zadnjih 5 godina otvorile su se čak dvije igraone,i obje su se zatvorile nakon manje od godinu dana  ,i onda se pametni čiko dosjetio da otvori fast food,i eno ga,za dvije godine zaradio stan u centru grada i voza najnoviji passat,pa ti vidi.
Ali ove dvije igraone nisu u ponudi imale niti piće ili PS,tako da možeš sa PS-om da zaradiš,posebno četvorkom raja bi masovno dolazila a isproba novi PS.
Sretno
TAU je napisao/la:
U mojoj zgradi u zadnjih 5 godina otvorile su se čak dvije igraone,i obje su se zatvorile nakon manje od godinu dana  ,i onda se pametni čiko dosjetio da otvori fast food,i eno ga,za dvije godine zaradio stan u centru grada i voza najnoviji passat,pa ti vidi.
Ali ove dvije igraone nisu u ponudi imale niti piće ili PS,tako da možeš sa PS-om da zaradiš,posebno četvorkom raja bi masovno dolazila a isproba novi PS.
Sretno
Ma joj buraz, svako ima svoju nafaku.  
Evo uzeo sam sliku mape i malo obojio,čisto da ti predstavim kako su se ove igraone zatvorile,mislim na konfiguraciju naselja.
http://prntscr.com/49ii3j
Crveno ti je poslovni prostor gdje u bile te dvije igraone koje su se zatvorile i gdje je sad taj fast food koji radi punom parom.
Plavom linijom sam označio naselja čiji stanovnici prolaze tuda,odnosno omladina,djeca koja su i najčešći korisnici net klubova.Dnevno pored tog poslovnog prostora protutnja najmanje 7-8k ljudi.
U blizini je i osnovna i srednja škola.
Eh sad ako uzem u obzir da su pored tolikog prometa se zatvorile,mislim ono  
Čisto za komparaciju,žutom sam označio djelove naselja čiji stanovnici kupuju u tom fast foodu,već sam ti rekao šta je gazda zaradio za 2 godine poslovanja.
Bitno je napomenuti da na širem području nemaš net kluba tako da su ova dva što su se zatvorila bila jedina na širem području ovog dijela Zenice.
Zaključak:ako imaš promet ljudi pored poslovnog prostora(neko naselje gdje nema fast food) ili je u blizini kakvo javno preduzeće,firma sa dosta uposlenika,oni će svoje tople obroke trošit kod tebe,otvori fast food.

spY je napisao/la:
Igraona samo sa playstationima mi se sviđa. Puno je lakše izvodivo i jeftinije.

Anele, ma to sam stavio onako, nigdje veze. Bitnije mi je šta će raja reći i da vidim druga iskustva i prikupim što više informacija. 

Lagano počet skupljat pare pa da se krene od nečeg.  
Razumijem  

Ti to sam sa sobom tako je najbolje,svaki takav korak nije bas lagan.Ali mislis da bi bilo uredu kada bi poceo tako sa par PS-ova pa onda lagano siriti posao to je najlakse  
Isplati, ali ne ocekuj veliku zaradu, bice dovoljno za tvoje potrebe, posto jebiga dok povratis ulozeno procice koja godina onda ces poceti zaradjivati tek.

Prijavi se da bi odgovorio/la na ovu temu.