Preskoči na sadržaj
Ista raja. Nova runda.
GAMERZ.ba — REBORN
Diskusija

Web design pitanje opet

122 pregleda · 7 odgovora · otvorena 17.04.2014. u 23:14

Pozdrav zanima me kako u dreamweaveru iskodirati kad pritisnem home da me prebaci na about ili contact znaci ja dizajniram u ps posebno home posebno about i imam uradjene slike u pngu,psdu nebitno i sad treba iskodirati kad sam na home-u da kad kliknem na about prebaci na to sto sam dizajniro za about sve nisam siguran a mislim da je <a href="...> kod,ugl puno zahvalan ko mi pomogne:)
Ako ti je lakše raditi u designu mozesbnapraviti spry menu barovebi na njihovom setupu možeš praviti redirekt...
Sto se tice HTML tagova, imas sve lijepo objasnjeno sa live primjerima na w3schools, pa ti toplo preporucujem ta to chekras.

Tag za URL-ove je tkz "a href tag".

Kolega u prvom postu ti je objasnio vec osnovni rad sa tagom, medjutim tag moze da prima jos opcija, ali kao sto sam rekao cekiraj gore navedeni izvor.

Jako bitna stvar kod linkova jeste da pratis u kojem se folderu nalazis, na root folder se vracas tako sto stsavis "href="../", znaci kljucni dio je "../", to ti omogucava da se vratis u root folder.

LP
_domaci_rap_ je napisao/la:
Sto se tice HTML tagova, imas sve lijepo objasnjeno sa live primjerima na w3schools, pa ti toplo preporucujem ta to chekras.

Tag za URL-ove je tkz "a href tag".

Kolega u prvom postu ti je objasnio vec osnovni rad sa tagom, medjutim tag moze da prima jos opcija, ali kao sto sam rekao cekiraj gore navedeni izvor.

Jako bitna stvar kod linkova jeste da pratis u kojem se folderu nalazis, na root folder se vracas tako sto stsavis "href="../", znaci kljucni dio je "../", to ti omogucava da se vratis u root folder.

LP
ne razumijem dobro one foldere sa strane jel mora taj izrezani html,tj ta druga stranica koja je u html formatu biti u istom folderu kao i prva
Hajmo od pocetka.

Da bi otvorio neku stranu moras je prvo imati kreiranu.Recimo imas neke 4 strane:

/index.html
/about.html
/works.html
/contact.html

I sve te stvari se nalaze u jednom folderu (root folder od sajta)

Ako si ti uploadao na server ove fajlove, prilikom otvaranja stranice automatski ce ti se otvoriti index.html i sada bi tebi trebala neka navigacija da se mozes "kretati" po stranici.Evo nesto prejednostavno (HTML5)

<nav>
<a href="index.html">Home</a>
<a href="about.html">About</a>
<a href="works.html">Works</a>
<a href="contact.html">Contact</a>
</nav><!--Ovo su ti tagovi za navigaciju dosli su uz novi HTML5-->

Nekada anchorima mozes dodati i posebne atribute npr target="_blank", ovime postizes da se kliknuti link otvara u novom tabu.To bi izgledalo ovako

<a href="http://www.google.ba" target="_blank">Google.ba</a>

Nadam se da nisam bio konfuzan, te da si shvatio 
...I baci taj DW stvarno je smece 
belmo996 je napisao/la:
Hajmo od pocetka.

Da bi otvorio neku stranu moras je prvo imati kreiranu.Recimo imas neke 4 strane:

/index.html
/about.html
/works.html
/contact.html

I sve te stvari se nalaze u jednom folderu (root folder od sajta)

Ako si ti uploadao na server ove fajlove, prilikom otvaranja stranice automatski ce ti se otvoriti index.html i sada bi tebi trebala neka navigacija da se mozes "kretati" po stranici.Evo nesto prejednostavno (HTML5)

<nav>
<a href="index.html">Home</a>
<a href="about.html">About</a>
<a href="works.html">Works</a>
<a href="contact.html">Contact</a>
</nav><!--Ovo su ti tagovi za navigaciju dosli su uz novi HTML5-->

Nekada anchorima mozes dodati i posebne atribute npr target="_blank", ovime postizes da se kliknuti link otvara u novom tabu.To bi izgledalo ovako

<a href="http://www.google.ba" target="_blank">Google.ba</a>

Nadam se da nisam bio konfuzan, te da si shvatio :D
...I baci taj DW stvarno je smece ;)
Hvala puno brate sad mi je sve jasno, a po cemu je smece?:)
ProcesS je napisao/la:
Hvala puno brate sad mi je sve jasno, a po cemu je smece?:)
Nema na cemu, bitno je da si shvatio 

Zasto je smece ? Pisao sam vec u jednoj temi, al' navesti cu i ovdje neke od glavnih razloga.

Preskup je, kao i sve ostale stvari od Adobe-a.Neke stvarno vrijede tih para npr. Photoshop,ali ja za DW ne bih dao ni 10$ kad sve sto mi je potrebno je Notepad++ ili Sublime Text editori koji su besplatni.

Pravom Web stranicom se ne moze nazvati ona kod koje kod nije dobro optimizovan, a kod DW Boga mi i nije bas "Clean Code", ovo ako koristis njegov WYSIWYG editor.

To su neki razlozi.Ja ti preporucujem da naucis osnove HTML-a i CSS-a, preuzmes Notepadd++ koji zauzima samo par MB i pocnes sa radom.Tutoriala na netu imas milion ukoliko trebas pomoc oko izbora dobrih, javi se pa cu ti poslati ono sto ja preporcujem 

Prijavi se da bi odgovorio/la na ovu temu.