Prije nego što počnem, htio bih da objasnim šta su ova dva pojma iz nekog mog gledišta. Ko želi neka nastavi čitati, jako je zanimljivo, i tiče se svih nas.
Pošto je naziv sigurnost, misli se na sigurnost vaših podataka, identiteta, stvari, koje ne bi ni u kojem slučaju smjele doći u ruke nepoznatim licima. To je sigurnost podataka.
Čim se logiramo ne neke webstranice, in fact, čim smo na internetu prijeti nam neko maliciozno ponašanje:
Primjera radi: prevare/krađe, špijunaža, sabotaže, spam, ilegalne aktivnosti, vandalizam, elektronski rat (warfare).
Šta je privatnost?
Privanost je pravo svake individue da kontroliše svoje lične podatke. Ima puno podjela privatnosti, ali ono što nas konkretno zanima jeste privatnost i da li je imamo uopšte na internetu? Da li ste se ikada zapitali šta znači onaj I AGREE što nama svima smeta?
Često se zna desiti da u tom polju bude navedeno da neka određena cjelina smije baretati sa vašim podacima, vi kliknete accept, i poslije se bunite zašto je to tako. Tipičan primjer toga je facebook. Čak i kada deaktiviramo profil/izbrišemo ga, on stoji tamo sakriven u bazi podataka, i oni uvijek mogu doći do naših podataka, slika, statusa i šta sve ne.Evo baš sam nedavno gledao film>
http://www.imdb.com/title/tt1529572/ - Trust
koji se baš dotiče ove teme, a trenutno gledam
http://www.imdb.com/title/tt1433811/ - Disconnect
I baš me ovaj drugi film podstakao da otvorim ovu temu, jer u filmu ima puno stvari koje se tiču ugrožavanja sigurnosti, prava na privatnost..
Koliko puta se mi logujemo na neku stranicu? I koliko puta na dan?
Da li smo mi sigurni na internetu? To se pitanje uvijek spominje i uvijek će se spominjati. Iskren da budem nismo. Krenimo od raznim upload stranica, do raznih piratskih downloada koji u većini slučajeva sadrže neki maliciozni kod.
Nekoliko statistika:
91% online odraslih ljudi koristi društvene mreže svakodnevno.
69% tinejdžera imaju svoj računar.
73% tinejdžera su na socijalnim mrežama.
Na planeti Zemlji, više je konektovanih uređaja na internetu nego ljudi.
Od 2007 do 2009 Myspace je obrisao 90,000 naloga jer su oni kreirani od strane seksualnih manijaka.
4,000,000 djece piše nešto po internetu svakog dana.
Opasnosti koje vrebaju.
1. Nepoznata lica mogu bez problema da se dohvate informacija vas te vaših roditelja.
a. Kućna Adresa
b. Broj telefona
c. Informacije o školi
d. Informacije o porodici
e. Ostale informacije koje mogu biti korisne da se uzmu podaci iako ste offline.
2. Phishing Skamovi.
3. Spameri mogu imati pristup vašem emailu te na taj način slati poruke u obliku virusa kao da ste ih vi poslali.
4. Stalkanje, ili nepoželjna pažnja nepoznatih osoba.
Stalkanje u užem smislu znači da neko od osoba prati svaki vaš korak, svaki post, svaku sliku koju objavite.
5. Krađa identiteta, na ovo imam par riječi da kažem, prije par mjeseci je baš bila neka tema u vezi online kreditnih kartica bla bla, i kao jedna osoba je rekla da krađa identiteta nije moguća. Itekako je moguća. Svako od nas većinom bubam ima facebook jel tako? Svako od nas ime slike? Svako od nas ima neke informacije, znate da je lahko napraviti novi profil sa vašim imenom, poskidati sve vaše fotografije i predstavljati se kao vi? Baš zbog toga što je online, niko vam neće reći da je taj profil tek tako lažnjak. Tipičan primjer, koji se desio u Americi, jednostavno je jedna porodica naglasila na facebooku da idu na ljetovanje, lopovi su to primjetili "stalkeri" i opljačkali su im kuću, jer ih nije bilo doma.
6. Diskriminacija.
7. Izloženi smo nasilju, govoru mržnje, te negativnim stvarima.
8. Izloženi smo tekstovima koji su loši po nas i naše zdravlje.
9. Može doći do otkaza u firmi, jer se desilo da uposlenici hejtuju šefa i šef to veoma lahko nađe.
Hajd kad sam vas ovako prepao, šta raditi da se ništa ne dogodi od ovih stavki?
Što se tiče fejsbuka, ili ga možemo ugasiti, ili jednostavno obrisati sve osobe ili blokirati određene osobe, te sve stavke što se tiču privatnosti povećati na veći nivo.
Nikada ne kreirajte neke akaunte sa jako lošim passwordima, primjera: riba, meso, ajvar, ljubav, srce itd.
_____
Ova stavka je najbitnija:
Ne klikajte na sumnjive linkove, ti linkovi su većinom: pogledajte koliko sam smršala, pogledajte mi tijelo, pogledajte šta je taj i taj ministar uradio, i slični blamovi koje niko ne želi da vidi, međutim oni izgledaju primamljivo i traže pažnju korisnika.
Nikada nemojte pričati o vašim prijateljima, poslu, manama na internetu, nikad.
Ako vam prijatelj pošalje nešto a da to nije u skladu sa njegovim ponašanjem ne otvarajte to.
Morate imati granicu što se tiče slika, te personalnih informacija, nikada nemojte dijeliti tuđe slike, te informacije bez prethodno dozvole, jer time ugrožavate ljudska prava. Mislite šta izbacujete online, mislite na posljedice. Ne dijelite vaše personalne informacije sa ljudima koje ne poznajete, pogotovo na facebooku i nekim chit chat stranicama.
Stalno vrtite antivirusne pretrage na računaru, nikada ne znate da li vas neko posmatra, te da li prati svaki vaš korak. Preporučujem malwarebytes kao odličan program.
Pažljivo pogledajte kakve informacije ostavljate na sumnjivim stranicama. Te za kraj isto jako bitno "Nikada ne čekirajte stakvu zapamti moje brojeve kartice" NIKADA.
Pazite sa kakvim osobama trgujete, te pazite sa kakvim osobama se mjenjate.
Neko ko ima previše podataka online a ne zna kako da ih sakrije ili obriše, poželjno bi bilo da pročita ehow:
http://www.wikihow.com/Delete-Yourself-from-the-Internet
Za kraj, odite na google.com i ukucajte vaše puno ime i prezime, vaš nickname? Možda se iznenadite koliko informacija postoji o vama.
p.s pogledajte ova gore 2 navedena filma, jako su poučna te zanimljiva.

Te pogledajte zanimljiv poster: