Preskoči na sadržaj
Ista raja. Nova runda.
GAMERZ.ba — REBORN
Diskusija

[TUT] MC Bukkit plugin kodiranje #1

181 pregled · 4 odgovora · otvorena 25.08.2013. u 18:38

Pa da krenemo, ne bi trebala biti velika serija, znači samo osnove, vjerovatno 5-6 tema svaki dan po jedna 

Za kodiranje na ovaj način NE TREBATE znati NITI JEDAN programski jezik, osnove koje Vam sad objasnim ćete lako shvatiti i naučiti osnove jythona zajedno sa mnom.

Šta je to Jython?

-Jython Vam omogućava da se koristite Python kodom u java programima, u ovom slučaju MC serveru.

Šta mi sve treba?

Za kodiranje na ovaj način su Vam potrebni Jython i PyPlugin Loader by masteroftime.

Linkovi:

PyPlugin Loader by masteroftime

PyPlugin Loader jeste za 1.4.7 verziju ali uspješno i bez bugova radi i na 1.6.2 verziji.

JYTHON

Također, treba Vam i neki editor, tipa Notepad, ali Vam predlažem da skinete Notepad++ jer on Vam bojama označava dijelove python koda pomoću automatski instaliranog python plugina.

Notepad++

Šta sve mogu napraviti sa ovime?

SVE! Svaki plugin koji zamislite, možete napraviti, naravno, neke ne bih znao niti ja, jer nemam dovoljno iskustva, ali s vremenom, možda baš Vi budete dio tima koji kodira plugin od par miliona downloada!

Ja sam iskodirao, koliko toliko, jednostavnije plugine, zbog manjka vremena, te ćemo kroz njih sve proći tokom ove serije TUT-ova.

Moj bukkit profil:

http://dev.bukkit.org/profiles/Brixishuge

Pa da počnemo, idemo od osnove:

Evo source kod mog Informer Events plugina, jedan je od najjednostavnijih koje sam napravio. Pratite hash komentare (#) kako bi shvatili dio po dio...

http://pastebin.com/pFNvZDfi

Mali tip:

Ne koristite TAB-ove, jer ih java ne prepoznaje, koristite spaceove. Pozicioniranje svakog linea je bitno!

Kada završite potrebno je da Vaš kod spremite sa .py ekstenzijom.

Pokretati ove plugine možete tako što ćete PyPlugin Loader staviti u plugins folder, a u root/main folder Vašeg servera napraviti (ako već nema) lib folder i u njega staviti Jython(Renameajte ga u jython.jar ako ima drugo ime).

Ovo bi bio ujedno i kraj prve serije. Sutra ćemo obraditi Bukkit Evente, kao što su, otvaranje/zatvaranje vrata, ubijanje playera, ulazak na server, skakanje, ma sve što možete zamisliti. Samo polako, možda oformimo neki GBAMC coding tim ako bude zainteresiranih 
Jako zanimljivo , i dosta poucno . Na kraju cu ja probat nesto :3
Asylah je napisao/la:
Jako zanimljivo , i dosta poucno . Na kraju cu ja probat nesto :3
Super, postaj kad završiš 
Dobar TuT, svaka čast  Malo sam se namučio sa errorima dok sam radio, al evo uspio sam 

Ime Plugina: Teleporter 1.0 Alpha

Princip plugina:
Kucanjem komande /se, Server na vas execute-a komandu /warp spleef, sto vas prebaci do Spleef arene.. Naravno moze to bit bilo koji warp i bilo koji alias komande .. Da ne bi neko reko 'To si ti samo dosao tu i kucao tu komandu da izbaci tekst, vidi se ocito 'warping to spleef', sto znaci da je iskoristena /warp spleef komanda na igraca, a to je sastavni dio Essentials plugina 

Naravno tu postoje permisije ako zelite da samo igrači sa određenim permisijama se mogu teleportovat na određeni warp ..

Da ne budem neka cka, eo SS koda, da ne bi bilo da sam nesto kopirao sa drugog foruma:

Zasada sam samo odradio kod, jer iskreno nisam toliko iskusan da skontam kako se radi plugin.yml i to, moracu pratit ove tutove izgleda 

Ne budite lijencine, potrudite se malo, od Brixa možete svašta naučit 

EDIT: Zahvale Brixu na pomoći oko ovih errora što su ispucavali po konzoli 

Post dobio aplauz od Brix

MaRiJo4EvEr je napisao/la:
Dobar TuT, svaka čast  Malo sam se namučio sa errorima dok sam radio, al evo uspio sam 

Ime Plugina: Teleporter 1.0 Alpha

Princip plugina:
Kucanjem komande /se, Server na vas execute-a komandu /warp spleef, sto vas prebaci do Spleef arene.. Naravno moze to bit bilo koji warp i bilo koji alias komande .. Da ne bi neko reko 'To si ti samo dosao tu i kucao tu komandu da izbaci tekst, vidi se ocito 'warping to spleef', sto znaci da je iskoristena /warp spleef komanda na igraca, a to je sastavni dio Essentials plugina 

Naravno tu postoje permisije ako zelite da samo igrači sa određenim permisijama se mogu teleportovat na određeni warp ..

Da ne budem neka cka, eo SS koda, da ne bi bilo da sam nesto kopirao sa drugog foruma:

Zasada sam samo odradio kod, jer iskreno nisam toliko iskusan da skontam kako se radi plugin.yml i to, moracu pratit ove tutove izgleda 

Ne budite lijencine, potrudite se malo, od Brixa možete svašta naučit 

EDIT: Zahvale Brixu na pomoći oko ovih errora što su ispucavali po konzoli 
Svaka čast, drago mi je što sam barem nekoga nešto naučio, sutra EVENTI!

I nema na čemu 

Prijavi se da bi odgovorio/la na ovu temu.