http://leagueoflegends.wikia.com/wiki/Smurf
"Riot does not punish summoners who have smurf accounts."
Eh sad. Sigurno da je veća vjerovatnoća da će te Riot banovati ako ti budeš te refferale pravio samo do levela 10. Stoga je najbolje uraditi poneki refferal na 15, neki na 20 i tako. Činjenica je da je malo igrača uhvaćeno kako prave sami sebi refferale. Ali kada te uhvate svi oni refferali i nagrade koje si dobio budu obrisane i ne možeš ih više podizati. To što ti hoćeš da uradiš je, vjerovatno, zabranjeno. Međutim, Džavid ti je već rekao kako su oni zauzeti mnogo ozbiljnijim problemima + ti si početnik i male su šanse da će oni baš tebe pratiti pa se nemoj bojati da to uradiš
EDIT: Već ti je iznad rečeno da moraš biti level 20, što i jeste dio njihovog plana i neka vrsta prevencija ovoga što ti hoćeš. Čim ti postigneš level 20 oni te računaju kao "igrača" i ulaziš u onaj milionski broj, što je za njih najbitnije - veliki broj igrača.
Mislim, ako ti je već stalo do nekog championa i ako imaš RP, kupi sebi IP boost i igraj LoL jedan dan i na kraju dana kupi sebi championa

Sa nekom umjerenom aktivnošču, možeš skupiti 6300 IP za 7-9 dana
EDIT2: Shvatio sam ja šta ti želiš, nego neki korisnici iznad šire dezinformacije da je smurfanje zabranjeno, što nije tačno

Rekao sam ti, slobodno uradi i nemaš se potrebe pribojavati neke suspenzije. U najgorem slučaju, možeš reći da ti je prijatelj poslao gift.