Preskoči na sadržaj
Ista raja. Nova runda.
GAMERZ.ba — REBORN
Diskusija

F1 serijal - preko trnja do zvijezda

200 pregleda · 9 odgovora · otvorena 17.04.2013. u 21:44

Pošto pod sportske simulacije podrazumijevamo i ostale igre, a ne samo PES i FIFU, napisao sam jedan text o F1 igrama, počevši od PS1 pa do danas (uglavnom bazirajući se na one "glavne"). Znam da F1 nije toliko popularna na ovom portalu, ali možda će neko nakon ovoga se zainteresovati i početi igrati...vrijedi pokušati. Naravno, toliko dug text (pretpostavljam) se ne moze napisati jer je igra prije svega sportska simulacija, te nema pricu o kojoj se mogu pisati knjige kao sto je slucaj sa FPS serijalima.

Ljubitelji Formule 1 čekali su dugo vremena na priliku da zaigraju igru koja prati današnja poboljšanja u grafici, pa i gameplayu.

Počeci F1 u smislu igara počeo je na PS1, izdanjem Formula 1 98.

Nakon toga, izlazi F1 2000, sa malo drugačijom (ne možemo reći toliko boljom) grafikom:

Gameplay:
http://www.youtube.com/watch?v=aIWULF8yrUM

Zatim, F1 se prebacuje na PC, te EA Sports izdaje F1 2000. Nakon toga, dolaze nam F1 2001 i F1 Challenge 99-02, sa, za tadašnje vrijeme solidnom grafikom i gameplayom.

F1 Challenge 99-02 Gameplay:
http://www.youtube.com/watch?v=CaxHjdMgfA8

F1 Challenge 99-02 je dugo vremena bila jedina opcija, te se igra nastavila igrati i nakon nekoliko godina, a ulogu izdavača preuzeli su ljubitelji u ovaj sport praveći modove za F1 Challenge 99-02, ubacivajući aktuelne vozačke postave te izglede bolida. Nakon što EA Sports odustaje od pravljenja F1 serijala za PC, ljubitelji F1 su mogli svoje potrebe zadovoljiti na konzolama poput PS2, gdje je ovaj serijal opet bio kratkog vijeka.
Prvo izdanje za PS2 je bila F1 2005, a posljednje F1 2006. Još jednom dolazi do prestanka izdavanja, te nakon toga se opet budućnost F1 igara stavlja pod upitnik.

Duga pauza je prekinuta nakon što je Codemasters objavio preuzimanje F1 serijala, i od tada igranje ove igre je sama uživancija, počevši od KERS-a/DRS-a pa do ostalih stvari.

Prvo izdanje od strane Codemastersa jeste F1 2010. F1 2010 nam je donijela istinsko uživanje, sa (konačno) dobrom grafikom ali i gameplayom. Ubačene su mnoge stvari, poput karijere koju počinjete sa slabim bolidima, i zavisno od vaših rezultata dobijate šansu za napredak. Pored toga, tu je i Time Attack te i Multiplayer. Da povratak ne bude idealan, pobrinuli su se bugovi i pojedini nedostaci. Prvi bug koji je uzimao maha jeste samo izlaženje iz boxa, gdje nakon završene izmjene guma morate čekati da ostali bolidi prođu i na tome gubite 10-tak sekundi (ko prati F1 zna koliko ovo znači  ). Ruku na srce, taj bug ni dan danas nije popravljen. Što se ostalih nedostataka tiće, mnogima je smetalo neprisustvo Safety Cara, te preoštra pravila gdje će te za malo "sjeckanje" krivine dobiti penalty.

Nakon mnogo pozitivnih komentara, ali i kritika, Codemasters je izbacio i F1 2011 te postavio neke stvari na viši nivo. Prije svega, popravljeno je mnogo bugova, ubačen Safety Car, a dodatnu čar je dao i KERS sistem. Grafika je uveliko poboljšana, što možete vidjeti i na slici koja slijedi:

F1 2012 je još više očarala. Ubačen je "Young drivers test", gdje su objašnjene osnove za one koji se prvi put susreću sa igrom/sportom. Grafika je dovedena skoro do savršenstva kao i sam gameplay. Također, promijenjen je i interface koji je uveliko jednostavniji, ljepši pregledniji od prethodnika.

F1 2012 system req.:

Minimum Specifications:

Windows Vista or Windows 7
Intel Core 2 Duo @ 2.4Ghz or AMD Athlon X2 5400+
2 GB RAM
DirectX Compatible Sound Card
15 GB Hard Drive Space
Dual Layer Compatible DVD-ROM Drive
Graphics Card: AMD HD2600 or NVIDIA Geforce 8600

Recommended Specifications:

Windows Vista or Windows 7 64 bit
AMD Bulldozer or Intel Core i7
4GB RAM
DirectX Compatible Sound Card
15 GB Hard Drive Space
Dual Layer Compatible DVD-ROM Drive
Graphics Card: AMD HD6000 Series or Nvidia GTX500 Series

Codemaster je najavio izlazak i F1 2013, a šta nas čeka tu, ostaje da vidimo.

Naravno, želio bih čuti i vaše mišljenje što se tiće svega (barem onih koji su igrali/igraju F1), ili uopšteno o textu (šta valja/ne valja, jer imam namjeru napisati još koji textić  ).
Sjecam se kad sam na PS1 igrao F1 '98, jako mi se svidja, mislio sam skinuti i F1 2012, ali nikako da se nakanim, sto se tice texta, dobro sve .
Već sam prestao igrati F1 zbog konfiguracije, iako sam F1 - 2012 'nagurao' i igrao na low detaljima. Mogu reći da je ovo jedna od boljih igrica za mene, jer jako volim utrke .. Također želim naglasiti da mi je jako drago što je Codemasters preuzeo palicu nad kreiranjem F1. Oni su uvijek pravili jako dobre igre, a ne mogu da ne spomenem naslove poput Dirt 3, te Blur. Jednostavno, ljudi rade odlično svoj posao i sigurno je da će i 2013 F1 biti ekstra nastavak ovog popularnog serijala !
igrao 2005,2006,2010 i 2011 i malo 2012(20 fpsa pa mi se nije dalo je****t)
redovno pratim formulu pa ovo mi je merak igrat
Ferrari ♥
Nikad nisam volio igrati ovih F1, al sam se baš oduševio kakav je F1 2012 pa sam počeo igrati, tako da jedva čekam i ovaj serijal ! :-))
igrao Challenge 99-02 igrao 2005 jos imam original cd 
i sad 10 11 12  webber ftw
Ja na dvaneski s Vetelom derem guzove 
Veliki sam fan F1 pa sam i igrice volio igrati i takmiciti se na xboxu malo, vecinom je to bilo malo s rodjacima i rajom kacione, pa malo sezona jer staze znam vec napamet i tako, odlicna igra sve u svemu iako nisam mnogo igrao al sam uzivao  ;)
Veliki sam ljubitelj F1, ali nisam toliko igrao igru, bar ne ovih zadnjih par ...

Prije mi je bilo gotivnije bez obzira što je grafika bila loša, šta dijete zna o grafici.  

Znači dok je Hakinen bio mašina i ja sam igrao ...
Sumnjam da ću ovu 2012 probati , ali kada izađe 2013 to bi se već moglo probati malo sa Raikonenom ili Hamiltonom u Mercu  
Prvi F1 koji sam igrao je 2001, tada su sve igre bile krajnje zanimljive i nisu brzo dosadjivale. Poslije njega nisam dugo igrao formulu jer je tada NFS bio aktuelan. Tek kada je izasla 2010 verzija tada sam je igrao ali sto je jos bolje bilo koristio sam volan i to je mnogo doprinjelo uzivanciji. Kada je izasao 2011 jos bolje sam ga prihvatio i neko vrijeme sam igrao multiplayer sa haverima. Ovaj 2012 sam skinuo i kratko igrao, vjerovatno zato sto su me okupirale druge igre.
Codemasters stvarno dobro realizuje igre sa odlicnom grafikom i ambijentom poput Dirta i GRIDA a sada ocekujem GRID 2 koji ce bez sumnje biti odlican.
http://www.youtube.com/watch?v=c3PEJbIoIaA

Prijavi se da bi odgovorio/la na ovu temu.