Preskoči na sadržaj
Ista raja. Nova runda.
GAMERZ.ba — REBORN
Diskusija

Teretana pitanjA

555 pregleda · 39 odgovora · otvorena 11.01.2013. u 23:14

Imam 15 godina, planiram krenuti u teretanu.

Po google-u sam mnogo iščitao i uglavnom se govori da se može poremetiti rast. Dali je to tačno? Kako treba početi? Na šta se fokusirati? Ako neko ima neki savjet dobro mi je došao.

Hvala unaprijed.
Da teretana uništava rast je potpuno pogrešno. Dođe mi da glavom udaram kad ovo čujem 
Ne moze povecati rasti naprotiv moze ti postaknuti hormon rasta.
Prvih 3 sedmice radi full body workout da dobijes na snazi.
Onda nakon tog perioda kreni sa body splitom ovo ti je samo jedan primjer: Pon prsa triceps, uto odmor, sri ledja biceps, cet odmor, petak noge, sub odmor ned ramena plocice.
Ovo je klasicni split. Na pocetku se ne kurciti i pokusavati velike tezine nego radi na pravilnoj formi. Ishranu sredi 2-3g proteina po kg tjelesne tezine. Ako imas pitanja pm.
Vjeruj mi rast nemozes poremetiti,krenuo sam u teretanu sa 14 god. i danas idem,samo nemoj raditi cucnjeve sa tegovima to ti moze rast poremetiti.I koje vjezbe da radis zavisi ti sta ti hoces ruke,noge,prsa :)
Headmyster je napisao/la:
Da teretana uništava rast je potpuno pogrešno. Dođe mi da glavom udaram kad ovo čujem 
Da se razumijemo, nije da ne može. Samo treba raditi vježbe pravilno, prikladne svome uzrastu i tada neće biti problema 
amsi je napisao/la:
Da se razumijemo, nije da ne može. Samo treba raditi vježbe pravilno, prikladne svome uzrastu i tada neće biti problema ;)
Ne moze, moze ako polomis kicmu na squatu ili mrtvom dizanju.
EsiMiDobaaar je napisao/la:
Ne moze, moze ako polomis kicmu na squatu ili mrtvom dizanju.
Možeš je deformisati sa mrtvim dizanjima  Mislim da je dobio odgovor, samo nek se drži pravilnog vježbanja i nema nikakvih negativnih posljedica 
Istina je,al se desava u malom broju slucajeva,prilikom vjezbanja misici ti rastu "veci" od kostiju te ometaju normalan rast,ako ces vec vjezbat onda vjezbaj 2 mjeseca pa odmori jedan jer ako se nabijes odjednom ostat ces istog rasta kao sto si sad,takodjer ako ces vec vjezbat onda znaj ispravno raditi vjezbe,pitaj starije u teretani,i ja sam,nije sramota ako neznas,i radi samo ruke ili noge,ne vrat ili ledja i stomak,poslat cu ti stranicu ima par stvari o vjezbi za odredjenu dob ako uspijem nac
amsi je napisao/la:
Možeš je deformisati sa mrtvim dizanjima :) Mislim da je dobio odgovor, samo nek se drži pravilnog vježbanja i nema nikakvih negativnih posljedica :)
Naravano da mozes deformisat ali nije valjda takva budala da krene sa 80kg na mrtvom dizanju, polako dobra forma u sustini malo ljudi ima tako dobru genetiku da misici rastu vise nego kosti znaci takvih je malo.
Nemoj samo raditi sa prevelikim tezinama i pocni se pravilno hraniti. Moras skroz promijjeniti ishranu. Trening do 1 sat.
Want1987 je napisao/la:
Vjeruj mi rast nemozes poremetiti,krenuo sam u teretanu sa 14 god. i danas idem,samo nemoj raditi cucnjeve sa tegovima to ti moze rast poremetiti.I koje vjezbe da radis zavisi ti sta ti hoces ruke,noge,prsa 
zamisli imas 10 god i pocenes dizati tesko al bas tesko koliki ces biti, imam dovoljno prijatelja koji su bas niski zbog toga 
Ovako,jedan kvescn ?

Nemam vremena da idem u teretanu ,imam puno obaveza a jos ocu da se vratim fudbalu nakon dugo godina pauze i povreda.

Znaci samo homemade.
Sta se znaci sve moze od vjezbi raditi kuci,prvenstveno za gornji dio tijela a i za donji.Da bude malo lakse,imam Z sipku od 15 kila.Lp i hvala.

AKo vam sta znaci 180 visok i 60 tezak  .

Post dobio šamar od DZAVID

Sa 15 godina, preporucio bih ti da krenes lagano neki jednostavan program treninga, 2 dana radis, dan odmaras, i sve tako. Nemoj da gledas preko youtube-a i slicnih servisa bodybildere koji pricaju o nekom HIT treningu i slicno, jer su ti ljudi na steroidima i mogu da treniraju po 5h dnevno, tako da njihovi treninzi i iskustvo ( svi su preko 5-10 godina ) su umnogome veci od tvojih i te stvari nemoj da pratis. Znaci prati samo jednostavnost za nekoliko prvih mjeseci tj. 3-4 mjeseca radi jednostavno :

PON - prsa/triceps
UTO - ledja/biceps
SRI - odmor
CET - ramena/trapez
PET - noge
SUB - odmor
NED - aktivni odmor ( neki vid kardio treninga )

Stomak i eventualno listove mozes da ukljucis u koji god dan hoces, samo prati da imas 2 dana odmora. Stomak i listove mozes raditi vise od ostatka tijela, mada ti preporucujem da se prema njima odnosis kao i prema svakom drugom misicu u tijelu, i radis postepeno i sistematicno.

Nemoj da ti treninzi budu predugi, tipa 2 sata. Gledaj da se sve to vrti oko 45-90 minuta. Svakoj misicnoj grupi od 30-45 minuta posvetiti, i to je sve. Dobro zagrijavanje pred trening, ne sick kardio jer ces ostetiti svu snagu za lifting.

Prehrana veoma bitna, pazi kako jedes ako hoces rezultate, a ne gubljenje vremena. Ovo ti je 70% treninga. Unosi oko 1g-1.2g/kg tezine proteina i ugljikohidrata dnevno, masnoce ne moras "brojati" ali pazi sta jedes, izbacuj masno, pogotovo sa mesa i slicno, jedi ribu, ako ne mozes onda riblje ulje u obliku OMEGA-3 tableta, maslinovo ulje neka ti bude glavni izvor masnoce, a pored toga za uzinu bademi i orasi bogati CLA masnim kiselinama, VRH stvari.

Suplementacija, o tome ako te zanima napisi mi na gb, pa cu ovde editovati.

Izvini, ako ti nesto nije jasno napisi sta i kako, fakat sam umoran citav dan, ne znam za sebe. Uglavnom, ovdje sam valjda napisao sve, mrsko mi je cak i citati, editovacu ako je bio kakav fejl. Uzivaj i treniraj. !
Brate poceo sam da idem u teretanu sa 14 god;visok sam sad 192 :) nista mi se nije poremetilo dizao sam po 30-50 kg na bendzu .
EsiMiDobaaar je napisao/la:
Naravano da mozes deformisat ali nije valjda takva budala da krene sa 80kg na mrtvom dizanju, polako dobra forma u sustini malo ljudi ima tako dobru genetiku da misici rastu vise nego kosti znaci takvih je malo.
Ma ja ću krenuti kako je fa1nt rekao full body workout sa minimalnim težinama da dobijem na snazi.
Zhak je napisao/la:
Ovako,jedan kvescn ?

Nemam vremena da idem u teretanu ,imam puno obaveza a jos ocu da se vratim fudbalu nakon dugo godina pauze i povreda.

Znaci samo homemade.
Sta se znaci sve moze od vjezbi raditi kuci,prvenstveno za gornji dio tijela a i za donji.Da bude malo lakse,imam Z sipku od 15 kila.Lp i hvala.

AKo vam sta znaci 180 visok i 60 tezak  .
Mozes se samo izdefinisati, uz dobru prehranu, misicne gejnove ne mozes ocekivati, mozes i na snazi raditi jer imas Z sipku, mozes nju kombinovati sa mnogim stvarima, ali hipertrofiju u kuci neces dozivjeti.
insejn je napisao/la:
Mozes se samo izdefinisati, uz dobru prehranu, misicne gejnove ne mozes ocekivati, mozes i na snazi raditi jer imas Z sipku, mozes nju kombinovati sa mnogim stvarima, ali hipertrofiju u kuci neces dozivjeti.
De me malo bolje prosvjetli ako ti nije tesko.Nemoj se sta ljutiti.KOnkretnije malo.

Post dobio šamar od DZAVID

Kakve ovo nebuloze pisete, nemoj bench press, nemoj squat, nemoj deadlift.

Kakvi ste vi maloumnici, ja ne shvatam. Hajde nemoj da pametujete. Prvo momku da objasnim par stvari, kad sam jos vec ovdje. Za pocetak prvi mjesec radi full body workout, ali neces time dobiti nikakvu snagu, snaga se dobija velikim tezinama, nego ces povecati "staminu" misica. Radi maximalno 3 serije 12-15 ponavljanja kroz taj tvoj trening. Poslije predji na split, koji sam ti ja postavio, ili na kraju krajeva podijeli sebi kako hoces, nije moja stvari.

Kada povecas izdrzljivost misica, imat ces vise "snage" o kojoj oni pricaju, ali ne vise snage da dizes, nego vise snage da radis duze i izdrzljivije, navikavas misice na rad.
insejn je napisao/la:
Sa 15 godina, preporucio bih ti da krenes lagano neki jednostavan program treninga, 2 dana radis, dan odmaras, i sve tako. Nemoj da gledas preko youtube-a i slicnih servisa bodybildere koji pricaju o nekom HIT treningu i slicno, jer su ti ljudi na steroidima i mogu da treniraju po 5h dnevno, tako da njihovi treninzi i iskustvo ( svi su preko 5-10 godina ) su umnogome veci od tvojih i te stvari nemoj da pratis. Znaci prati samo jednostavnost za nekoliko prvih mjeseci tj. 3-4 mjeseca radi jednostavno :

PON - prsa/triceps
UTO - ledja/biceps
SRI - odmor
CET - ramena/trapez
PET - noge
SUB - odmor
NED - aktivni odmor ( neki vid kardio treninga )

Stomak i eventualno listove mozes da ukljucis u koji god dan hoces, samo prati da imas 2 dana odmora. Stomak i listove mozes raditi vise od ostatka tijela, mada ti preporucujem da se prema njima odnosis kao i prema svakom drugom misicu u tijelu, i radis postepeno i sistematicno.

Nemoj da ti treninzi budu predugi, tipa 2 sata. Gledaj da se sve to vrti oko 45-90 minuta. Svakoj misicnoj grupi od 30-45 minuta posvetiti, i to je sve. Dobro zagrijavanje pred trening, ne sick kardio jer ces ostetiti svu snagu za lifting.

Prehrana veoma bitna, pazi kako jedes ako hoces rezultate, a ne gubljenje vremena. Ovo ti je 70% treninga. Unosi oko 1g-1.2g/kg tezine proteina i ugljikohidrata dnevno, masnoce ne moras "brojati" ali pazi sta jedes, izbacuj masno, pogotovo sa mesa i slicno, jedi ribu, ako ne mozes onda riblje ulje u obliku OMEGA-3 tableta, maslinovo ulje neka ti bude glavni izvor masnoce, a pored toga za uzinu bademi i orasi bogati CLA masnim kiselinama, VRH stvari.

Suplementacija, o tome ako te zanima napisi mi na gb, pa cu ovde editovati.

Izvini, ako ti nesto nije jasno napisi sta i kako, fakat sam umoran citav dan, ne znam za sebe. Uglavnom, ovdje sam valjda napisao sve, mrsko mi je cak i citati, editovacu ako je bio kakav fejl. Uzivaj i treniraj. !
Hoću li iz ishrane izbaciti bijeli hljeb i čokolade i ta čuda?

Normalno povremeno pojesti red ili dva da ima šećera u organizmu.

Prijavi se da bi odgovorio/la na ovu temu.