Preskoči na sadržaj
Ista raja. Nova runda.
GAMERZ.ba — REBORN
Diskusija

autocad razmjera?

76 pregleda · 3 odgovora · otvorena 29.11.2012. u 20:49

imam jedno pitanje u vezi crtanja u autocad-u. Imam jedan element koji trebam nacrtati u autocad-u. ja sam to uradio ali u razmjeri 1:1 i sad kad sam prebacio u layout A3 u kojem trebam to da isprintam preveliko mi je. Kako da namjestim razmjeru 1:2 ali da kote ostanu iste i sve to.
autocad 2007

i jos nesto gdje u sarajevu mogu to isprintati tj gdje mogu printati autocad fajlove.
E ovako.

Kad napraviš u nekom drugom formatu i prebacuješ ga na drugi format papira (po onim standardima), imaš opciju Scale, ili ono M1:1, M2:1, itd. samo to promijeniš ja mislim i to je to. Ne znam sad tačno gdje to stoji (nisam u ACAD uš'o ima 2 godine), ali uglavnom to treba da tražiš. Ako ne nađeš, stisni gas do kraja i otvori novi dwg file i sve kote crtaj u onom mjerilu koje ti treba, ili ako ti to niko neće mjeriti, samo edituj kote i napiši kako treba, i edituj mjerilo u ono koje ti treba

A što se tiče printanja, imaš na Pofalićima kad izađeš iz tramvaja koji ide prema Skenderiji, ne znam tačno koji je fakultet, mislim da je PMF, uglavnom sa desne strane ima kopirnica koja se bavi printanjem iz AutoCAD-a. Samo im doneseš na USBu sve i označiš kako i šta ti treba, tamo sam ja print'o maturski
Kada si layoutu tj. u A3 formatu kliknes na traku menija gore desni klik i otvori ti se ove sve opcije

Klikens na Viewports i izbaci ti ovo :

I onda ides na scale to fil i mijenjas mjerilo koje hoces ! :)

Prijavi se da bi odgovorio/la na ovu temu.