Preskoči na sadržaj
Ista raja. Nova runda.
GAMERZ.ba — REBORN
Diskusija

Napojna bruji

232 pregleda · 10 odgovora · otvorena 13.11.2012. u 22:36

Neku noc gledao utakmicu kad odjednom poce brujati racunar. Cujem da dolazi iz napojne i posto je vec bilo kasno, ugasim racunar. Ujutro upalim, isti problem pa sam odlucio da otvorim i vidim da nije sta zapalo za ventilator jer proizvodi takav zvuk kao da od nesto grebe.
Otvorim, vidim sve je OK, malo ocistim i vratim. Upalim i normala. I eto radila je 2 dana i evo sad u roku od 10 minuta 2 puta.
Ugasim racunar, upalim i prestane pa onda opet krene.

Je l' joj se blizi kraj ili je nesto drugo u pitanju? I, postoji li mogucnost da mi osteti ostale komponente? 
Ako napojna ode ima velika sansa da ti ode pola racunara tj maticna i sve sto je povezano na nju.
Ventilator u napojnoj ti pravi problem. Može tako raditi sve dok ne pregori, ali je na tebi hoćeš li je slušati ili ne.
Rješenje ti je da izvadiš napojnu i da je rasklopiš. Sa unutrašnje strane ventilatora bi trebao da ima čep. Skini ga i naspi unutra malo ulja. Uzmi štapić za uši i razmaži svuda to ulje. Uzmi još jedan štapić pa ga skroz ukloni. Sad opet naspi malo ulja, vrati čep i sve sklopi kako je bilo.
Trebalo bi da prestane brujati.

Post dobio aplauz od brick

I meni se to dešavalo ponekad ugl meni su kablovi oni mali malo udarali u ventilator ja to pomjerio malo očistio detaljno i normala sve :r
Isto i kod mene prije par dana, par puta zacvrčala i u petak umre, morao novu kupovat 
Poslusaj pinkija,ali ne stavljaj jestivo ulje ,jer ces imati jos veci problem za par dana kad zapekne.Samo neko motorno,modriče nalij :P
Trebalo bi pomoci to sto ti kaze PinkyBam tako je i WonderBoy imao probleme sa svojom CoolerMaster eXtreme Power Plus, podmazao jestivim uljem i nedrnda.

Ali ako je šrotasto napajanje daj Bože, da ti to pomogne, jedostavno pohabalo se.
ma uzmi ono ulje od masinice za sisanje ispusi prvo ventilator dobro vidi da sta nije upali dublje u njega ili jednostavno da neki kaval ne dira dok se vrti... al najbolje bi ti bilo da ga zamjenis sto je sigurno sigurno je barem ventilator nije skup toliko...:D
Korak 1
Uzmite ventilator u ruke i dobro ga pogledajte.
Uglavnom večina izgleda na ovu foru:

Korak2:
Zamijetite naljepnicu na sredini /reklama proizvođaća ili slično/
Odstranite ju, kao po slici...

Korak 3:
Ako ima čepić na sredini, tankim ga alatom odstranite (nožićem ili tankim šarafcigerom) kao na slici...

Korak4:
Sad kad ste prošli proša tri koraka, samo trebate kapnuti kap ulja u rupicu,vratiti čepić i ako hoćete
zalijepiti naljepnicu natrag. Ništa lakše, kao prema slici...

@brick
meni je pomoglo sa Codegen napojnom
promjenio sam je zbog grafe 

C/P sa drugog foruma

Post dobio aplauz od brick

šta u mene drndo stari racunar 4 mjeseca samo kad ga palim kucnes ga sa strane i prestane

Prijavi se da bi odgovorio/la na ovu temu.