Preskoči na sadržaj
Ista raja. Nova runda.
GAMERZ.ba — REBORN
Diskusija

Google centri

304 pregleda · 9 odgovora · otvorena 19.10.2012. u 00:28

Pozdrav, evo citam sad neki clanak o informatickim centrima google-a i fascinantno je kako izgledaju itd... ali interesuje me kako je uopste napravljen internet ? Postoji li neko sjediste "interneta", google je ipak web pretrazivac, mora i on biti smjesten na internetu, nisu oni izmislili internet. Znaci, kako je internet uvezan ? Postoje li neki serveri ili bilo sta na cemu je smjesteno sve sto se nalazi na web pretrazivacima itd ??? Znam da je malo glupo pitanje ali nije mi jasno stvarno kako to funkcionise.
Svaka stranica je hostovana na odredenom serveru,sad jasnije?
znam jarane ali kako je taj server prikljucen na internet, od cega sve krece, sta je osnova svega toga ? jos jednom se izvinjavam zbog glupih pitanja ali znatizeljan sam...
Mission je napisao/la:
znam jarane ali kako je taj server prikljucen na internet, od cega sve krece, sta je osnova svega toga ? jos jednom se izvinjavam zbog glupih pitanja ali znatizeljan sam...
Ne postoji nešto kao "centar interneta". Internet nije utikač u koji se ostali korisnici priključuju.
Vlasnik interneta nije nitko.

Kako funkcionise internet pitas se. To ti je kao neka velika mreza. Strukturu su izmislili amerikanci za vrijeme "hladnog rata" , pa dok su rusi u svojim vojnim stanicama za komunikaciju koristili jednu bazu i iz te baze rasirivali vezu prema svim prostorijama u vojnoj stanici , i to sve kopali dupoko u zemlju jer ako slucajno granata padne na centralu , sve bi otislo, ...... amerikanci su drugacije mislili , oni su spojili sve te prostorije , svaku sa svakom , i uopce nisu to ukopavali kao rusi , ako jedan vodic ode , nista se ne desi , dolazi signal sa druge srane .... To su poceci interneta , koristeci tu strukturu napravili su elektronicku postu (e-mail)
poslje e-maila nastao je FTP , za razmjenu podataka ...kasnije IRC chat koji je tad bio extra popularan ....
a tek oko 1990 godine napravljen je WWW (world wibe web)
i tek onda pocinju web stranice i web preglednici (vise o world wibe webu mozes naci na wikipediji)
Onda je nastao i google koji je jedna obična stranica koja nikakve veze nema s izumom interneta (mislim da je nastao tek 1997 godine ako se ne varam) , On je samo "organizirao informacije svijeta te ih ucinio korisnima" , znaci google je samo malo pojednostavio trazenje web stranica,

ugl sve imas na wikipediji , malo sam ti ovdje napisao ukratko , o tome trazi po wikipediji i slicno , zanimljivo je citat o tome 

Post dobio aplauz od KillaOR

Na svijetu postoji 13 servera koji "drze" kompletnu mrezu. Ti severi su "sakriveni", tj. ne zna im se lokacija. Jedan server je u Buca potoku gornjem! 

Ovi gore su masoni, nista im ne vjeruj!

Post dobio šamar od KillaOR

MorgaN je napisao/la:
Na svijetu postoji 13 servera koji "drze" kompletnu mrezu. Ti severi su "sakriveni", tj. ne zna im se lokacija. Jedan server je u Buca potoku gornjem! 

Nama lažu da naša škola nema interneta, a mi server :O

FizzKhalifa je napisao/la:
Nama lažu da naša škola nema interneta, a mi server :O
Ima internet samo u ucionici gdje vehabija drzi programiranje i u onoj na prvom spratu. U onoj na prvom spratu, moras otici desni klik na network konekciju i tamo odabrati da autoamtski dobijes IP adresu od DHCP i oznaciti internet protocol 4 il slicno, ne znam tacno.

Kod vehabije moras uci na isto mjesto kao u slucaju iznad ali moras unijetu adresu Gateway-a ,koje se slabo sjecam. 

MorgaN je napisao/la:
Na svijetu postoji 13 servera koji "drze" kompletnu mrezu. Ti severi su "sakriveni", tj. ne zna im se lokacija. Jedan server je u Buca potoku gornjem! :D

Otkud ti znas gdje je Buca Potok, ima nema gornji donji, Buca Potok je jedinstvena "država" !

Prijavi se da bi odgovorio/la na ovu temu.