Preskoči na sadržaj
Ista raja. Nova runda.
GAMERZ.ba — REBORN
Diskusija Zaključana

Savjet oko zamjene hladnjaka za CPU

266 pregleda · 17 odgovora · otvorena 07.10.2012. u 21:26

Pozdrav gameri,

planiram zamjenuti hladnjak od procesora, u pitanju je intelov procesor i5. trenutno imam manji (intel) hladnjak, nije ni on los, a i ne cuje se. Ali stvar je u tome sto imam drugi hladnjak kojeg sam dobio od rođaka, veci je od ovog sto koristim i ima bakra na sebi, dok kod ovog nema.
Predpostavljam da bi trebao da bolje hladi.

trenutni hladnjak:

hladnjak kojeg planiram staviti:

I pitanje oko temperature od graficke "RADEON HD 4850", njezina sad radna tem. je oko 45°C do 55°C. Kad igram igrice, nakon sat vremena igranja, temperatura je oko 80°C do 85°C, naravno njezin cooler se vise i cuje, kod igranjA ne osjetim nikakve zastoje ili nesto slicno. sad mene zanima da li je to normalna temp. na kojoj ona moze raditi ili bi trebao mjenjati i njezin hladnjak? Ostale temperature su sve uredu, ne prelaze 55°C, mislim na cpu, hdd...
Taj drugi haldnjak je retardiran, nešto improvizovano, neki nastavak, a bez njega isto BOX hladnjak.
Uzmi CM Hyper Tx3 Evo ili Scythe Katana 3 minimalno.

Što se tiče graficke , to je normalna temp pod opterećenjem.
Preporucujem ti da je očistiš i da naneses novu termalnu pastu na grafički procesor kako i na CPU.
Ne uzimaj Spire ; Manhattan i sl.
Preporuka; ArtcicCooling MX2 ili MX4, Noctua NT-H1, CM HTK-002, CM Value, V1, Gelid, Zalman.
brick je napisao/la:
Taj drugi haldnjak je retardiran, nešto improvizovano, neki nastavak, a bez njega isto BOX hladnjak.
Uzmi CM Hyper Tx3 Evo ili Scythe Katana 3 minimalno.

Što se tiče graficke , to je normalna temp pod opterećenjem.
Preporucujem ti da je očistiš i da naneses novu termalnu pastu na grafički procesor kako i na CPU.
Ne uzimaj Spire ; Manhattan i sl.
Preporuka; ArtcicCooling MX2 ili MX4, Noctua NT-H1, CM HTK-002, CM Value, V1, Gelid, Zalman.
Ovaj nastavak je da direktno uzima svjez vazduh za hladjenje, a ne trenutni koji se nalazi u kucistu.
Novi hladnjak i planiram uzimati ali ne sad, ovaj sluzi svoje, pridrzava normalu :) samo sto sam ga htijeo zamjenuti sa ovim, mozda je bolji.
pastu sam prije mjesec, 2 mjenjao u cpu, u graficke nisam alije opuhana i nema prasine, ali cu i njoj zamjenuti pastu.

Koja je sad trenutna cijena CM Hyper Tx3 Evo?
Sto se tice graficke normalna temperatura je do 60 stepeni sve preko nije normalno...Sretno....
milan1101 je napisao/la:
Sto se tice graficke normalna temperatura je do 60 stepeni sve preko nije normalno...Sretno....
60 stepeni za nju je bilo normalno kad je bila nova, a sad je normalno 70, opet zavisi koje igrice igram, kod nekih zna i da ne dodje do 70, a kad pocne da dolazi do 80, ja onda gasim, jer treba barem malo cuvati dok se ne pribavi druga
kad bi ja pratio do 60 stepeni ne bi nikad ni igrao :D
FlowKilla je napisao/la:
60 stepeni za nju je bilo normalno kad je bila nova, a sad je normalno 70, opet zavisi koje igrice igram, kod nekih zna i da ne dodje do 70, a kad pocne da dolazi do 80, ja onda gasim, jer treba barem malo cuvati dok se ne pribavi druga
kad bi ja pratio do 60 stepeni ne bi nikad ni igrao
Košta 50KM .
Normalna temperatura pod opterećenjem grafičke je 80C, a ne 60.
brick je napisao/la:
Košta 50KM .
pa i ja mislim da se moze komotno igrati na 80, sinoc sam citao da i do 90 moze ici, ali preko nije preporucljivo
Pa dobro,desi se recimo i meni da pod opterecenjem skoci cak i iznad C90 ali kada sam pitao ljude iz plus.ba da li je to normalno,rekli su naravno da nije ali svakako ne predstavlja toliki problem ukoliko se ne zadrzava dugo na toj temperaturi,ali opet pokusaj spustiti koji C tako sto otvoris kuciste i ako imas pregradu na stolu za centralnu koji ograduje kuciste makni je,jer to dodatno zagrijava,bar je meni takav slucaj bio :)

Hvala.
brick je napisao/la:
Košta 50KM .
Normalna temperatura graficke nikako ne moze biti 80 stepeni recimo moja je stalno zakucana oko 60 dok igram igre...Moj buraz recimo ima GTX 260 i ima ogromne probleme sa 70 do 80 temperaturom uostalom to jasno govore podatci na netu......Moja graficka se krece od 40 do 60 tako da....
milan1101 je napisao/la:
Normalna temperatura graficke nikako ne moze biti 80 stepeni recimo moja je stalno zakucana oko 60 dok igram igre...Moj buraz recimo ima GTX 260 i ima ogromne probleme sa 70 do 80 temperaturom uostalom to jasno govore podatci na netu......Moja graficka se krece od 40 do 60 tako da....
Onda sve high-end grafičke po tebi su jedno veliko sranje i nijedna nema "normalnu" temperaturu.
Jer svaka ama baš svaka high-end prilikom opterećenja sve ugrije na 70-80+ C, neki "stariji" modeli kao GTX480 isli su na 95-105C na full loadu.

Šta ti imaš od grafičke 9800GT , pa to se ne moze zagrijati nikako..... kad u njoj meda nema kao i u mojoj HD5670.

Kakvi podaci -> http://www.bug.hr malo se informiši.
brick je napisao/la:
Onda sve high-end grafičke po tebi su jedno veliko sranje i nijedna nema "normalnu" temperaturu.
Jer svaka ama baš svaka high-end prilikom opterećenja sve ugrije na 70-80+ C, neki "stariji" modeli kao GTX480 isli su na 95-105C na full loadu.

Šta ti imaš od grafičke ??? 9800GT :r, pa to se ne moze zagrijati nikako..... kad u njoj meda nema kao i u mojoj HD5670.

Kakvi podaci ??? -> http://www.bug.hr malo se informiši.
On je napravio temu da mu se GTX 260 penje ka 70 do 80 stepeni i dobio je odgovore da to uopste nije ok i da ta kartica pati od prevelikog zagrijavanja..Ma ejbo te BUG vise tebe sam jednom vec pitao ti si rekao da si postavio temu ja odem tamo nema teme naucite se vec jednom....
milan1101 je napisao/la:
On je napravio temu da mu se GTX 260 penje ka 70 do 80 stepeni i dobio je odgovore da to uopste nije ok i da ta kartica pati od prevelikog zagrijavanja..Ma ejbo te BUG vise tebe sam jednom vec pitao ti si rekao da si postavio temu ja odem tamo nema teme naucite se vec jednom....
Normalno da nisi mogao naći kada sam odgovore dobio na PM .

GTX 2xx serija je veoma stara, vrijeme donosi svoje , grafička je sama od sebe veliki potrošač a ujedno i "grijač" .

Stojim iza toga da je 80C normalno pod full loadom.

Da ti ja ne pametujem .
brick je napisao/la:
Normalno da nisi mogao naći kada sam odgovore dobio na PM 8) .

GTX 2xx serija je veoma stara, vrijeme donosi svoje , grafička je sama od sebe veliki potrošač a ujedno i "grijač" .

Stojim iza toga da je 80C normalno pod full loadom.

Da ti ja ne pametujem ;) .
Sto lazes kakve su to teme u kojima dobijas odgovor na PM osim toga sam si mi rekao idi pogledaj no nebitno.Pa ako GTX 260 ima temperaturu oko 80 i ove novije 80 onda je problem isti zar ne ? Spominjes vidim 100 stepeni pa ako je neka logika u covjeku prisutna skontace da ni jedan deo nebi trebao da radi pod tolikom temperaturom..Njemu kad je grafa bila na 75 to se cuje ko traktor hh....
milan1101 je napisao/la:
Sto lazes kakve su to teme u kojima dobijas odgovor na PM osim toga sam si mi rekao idi pogledaj no nebitno.Pa ako GTX 260 ima temperaturu oko 80 i ove novije 80 onda je problem isti zar ne ? Spominjes vidim 100 stepeni pa ako je neka logika u covjeku prisutna skontace da ni jedan deo nebi trebao da radi pod tolikom temperaturom..Njemu kad je grafa bila na 75 to se cuje ko traktor hh....
Jel ti mozes da skontas da nijedna high-end grafička ne može imati niske temperature pod većinom vazdušnih hladnjaka.
brick je napisao/la:
Jel ti mozes da skontas da nijedna high-end grafička ne može imati niske temperature pod većinom vazdušnih hladnjaka.
Daj mi razlog sto ne bi mogla imati ???Cooler za procesor recimo od nekih 60 70 km drzace temperaturu izmedju 40 i 50 stepeni zasto to nebi mogao cooler na grafickoj ???
milan1101 je napisao/la:
Daj mi razlog sto ne bi mogla imati Cooler za procesor recimo od nekih 60 70 km drzace temperaturu izmedju 40 i 50 stepeni zasto to nebi mogao cooler na grafickoj
Porediti CPU i GPU veoma veoma glupo.

HIGH-END CPU ima TDP od max 130W, dok high-end graficka 250-300W.
brick je napisao/la:
Porediti CPU i GPU veoma veoma glupo.

HIGH-END CPU ima TDP od max 130W, dok high-end graficka 250-300W.
Kako moja 9800GT moze imati oko 60 objasni sine ???Igrao sam na njoj Crysis,Stacraft2 ne tako stare igre....Radi se o dosta starijoj kartici....
milan1101 je napisao/la:
Kako moja 9800GT moze imati oko 60 objasni sine Igrao sam na njoj Crysis,Stacraft2 ne tako stare igre....Radi se o dosta starijoj kartici....
Jer joj je TDP 125W i logično je da sa tom potrošnjom neće dolaziti do pregrijavanja..... Ovisi i od hladnjaka imas one single-slot 9800GT koje se griju, i sama ona nije nekih performansi da bi se grijala.

Nasao si 9800GT porediti sa:
GTX470/480
GTX570/580
GTX670/680/690

HD5870/5970
HD6970/6990
HD7950/7990

edit:

http://www.geeks3d.com/20110224/furmark-1-9-0-gpu-stress-test-burner-opengl-benchmark/

Odvrti test na max postavkama i vidi temp.

Nakon 10 minuta, najveća temperatura bila je 65C na BF3 ali doduše bilo je i toplije vani.

Prijavi se da bi odgovorio/la na ovu temu.