Pozdrav svima

Odmah da vam kažem da se ovaj tutorial odnosi za CoD4,CoD2 kao i za sve ostale Call of Duty serijale koje u sebi sadrže Quake 3 Engine.(također i q3,et,soft2) .Čvarovi su isti (osim ako ne pokrećete neku totalno modifikovanu igru kao što ja radim sa svojim CoD4
).Mi ćemo se obazirati više na CoD4 i CoD2 gdje su komande 90% iste,tako da neka ovaj tutorial prate većinom oni koji igraju CoD4 i CoD2 (sve je apsolutno isto).

Prije možda sedam dana obečao sam tutorial za CoD MM (moviemaking).Razlog tome je ponajviše veliki interes u pravljenju “videa” no manjak znanja što je i normalno uzimajući u obzir da je CoD moviemaking 10x opširniji od CS 1.6 MM-a ili bilo koje druge igre,ne zato što je teže ali opširnije u aspektu detaljnog podešavanja svakoga detalja snimanja da bi se postigao maksimum iz ovog serijala.
Primjer ovome je da je Call of Duty igra,igra sa najviše zabilježenih fragmovia,i normalnih videa na netu(youtube etc) .Danas je to vise postala umjetnost,osoba mjesecima pravi video samo da bi zadivio publiku CoD-a jer je konkurencija ogromna.Jednostavno moraš imati skilla a posebno živaca i strpljenja i naravno kreativnosti.
Primjeri po meni dobrih CoD4 i CoD2 fragmovia :
http://www.youtube.com/watch?v=4lYx2aMCjKo
http://www.youtube.com/watch?v=zT1KUyU72Yg
U ovim videima vjerujem uloženo je nenormalno puno truda,malo više u CoD4 klipu,svejedno možete vidjeti da je sve odlično napravljeno : quality,smootness,sync,sound,intro,outro,3D,flow itd itd … ipak morate imati dosta strpljena i naravno živaca za ovakav edit,ne zato što je pre-komplikovano nego jednostavno morate polako raditi inače će loše izgledati,a pošto ovde sve dobro izgleda dovoljno je da zbrojite 2+2 .
Svaki ovaj video je napravljen na isti način koji ću vam sada ja pokazati.
Part 1 gotov,naučili smo kako odprilike izgleda savršen fragmovie bilo da se radi o CoD2 ili CoD4.

Za početak bilo kojeg tutoriala potrebno je navesti koje su nam stvari prioritet odnosno u ovom slučaju lista programa/software-a za CoD MM.
: POTREBNE STVARI :
Linkove vam neću odmah navesti jer čemo ih postepeno skidati da nebi došlo do nekog zbranja odnosno zabune,evo samo nazivi.
- Meguie (zadnji program kojeg čemo koristiti za render odnosno spajanje vašeg clipa) Free
- Vdub (spaja slike iz avidema u video i exportuje ga) Free
- Video editing program (u našem slucaju koristim Sony Vegas 9.0 ,naravno moguce je sa bilo kojim npr Adobe Premiere je također dobar no za sada Vegas dere guzove
) Not Free,za skidanje se sami snađite.- Lagarith codec (smanjuje težinu fajla prilikom rendera u uncompressed stanje).
- Avisynth256 Free.
- Easy h264 Free.
- Yamb Free
- Nero AAC Codec Free
Prije nego što bilo šta uradimo u vezi CoD-a ,otvorite panel od vase grafičke kartice,tako da podesite sve na maximum odnosno da ostvarite što bolju/kvalitetniju sliku za vrijeme snimanja demo klipova u CoD-u.To bi trebalo ovako izgledati :
Za ATI

Za Invidia

Nakon što smo to uradili vrijeme je da pocnemo polako ulaziti u CoD, ja sam koristio CoD4 jer mi je pri ruci,sve ovo sto vidite isto izgleda i na ostalim dijelovima.

Ne ulazite još u igru.
Prvo moramo namjestiti mod i cfg.Pokušat ću vam malo objasniti šta to sve predstavlja mod i cfg.
Nakon što ste snimili vaš demo (frag iz igre) možete ga premjestiti u koji god mod želite,u prijevodu taj demo vam se trenutno nalazi u “demo folderu” u tom odgovarajućem modu ali vi ga možete prebaciti na neki drugi mod folder,na koji god hočete ali samo zapamtite gdje ste ga stavili jer čemo kasnije u igri paliti taj mod gdje vam se nalazi taj demo folder (u kome se opet nalazi vaš demo).
Pošto najvjerovatnije snimate "frag" potreban vam je i movie cfg. To mogu biti dvije solucije (po meni) :
1)exe.cfg kojeg stavljate u CoD4 “main” folder te ga samo komandom u igri palite da se prebaci na vaš trenutni cfg (onaj u players > profiles folderu).
2) postoji još i movie cfg koji je u isto vrijeme i movie cfg i normalni cfg kojega inače stavljate u players folder,naravno također boje i sve ostalo putem komande palite(ali u tome mogu nastati problemi jer bezveze kratite put koji je ionako kratak).
Ja bih vam preporučio ovaj prvi način odnosno da skinete movie exe cfg kojega samo stavljate u cod4 "main" folder,znaći u prijevodu uradite sljedeče.
Skinite ovaj winrar file,u njemu se nalazi moj quality config i movie.cfg od jednog mazarinija (njegov sam uzeo iz razloga što je najjednostavniji,to ne znači da je loš naprotiv odličan je jer je mazariniji jedan od najboljih moviemakera na youtube,naravno cod4).
http://www.mediafire.com/?xczv6z0o4tznthl
U njemu možete vidjeti 2 cfg-a .
“movie” cfg će te staviti u vaš “Call of Duty 4 > players > profile folder” umjesto vašega trenutnog.
“mazarini” cfg će te staviti u cod4 “main” folder,samo ga stavite tu i to je to.Znači ovaj movie cfg kojega smo stavili u players folder služi ustvari samo za kvalitetu,znači nema nikakvih boja ili drugih contrasta, samo kvaliteta slike(nick će vam biti TheduckerZ jer je to moj cfg),dok ovaj mazarini cfg ustvari služi za boje i ostale slikovite stvari u igri,njega palite komandom /exec mazarini.cfg ,ali do toga kasnije ..
Namjestili smo cfg-ove,sada je red da podesimo mod,kao što sam i iznad napomenuo da vaš demo file stavite u neki mod u u demo folder,kao npr ja svoje demo klipove stavljam u
C:Program Files>Activision>Call of Duty 4 - Modern Warfare>Mods>promodlive211>demos
Nema nekog posebnog razloga zašto tako radim,jer su svi promodlive modovi slični (ako ne i isti),ali morat će te ga staviti u neki i njega zapamtiti (po tačnom imenu).
Sada je dosao red da uđemo u igru ali prije toga uradite sljedeci postupak.Posto sada slijedi snimanje klipa,ugasite sve zivo sto vam ne treba za vrijeme boravka u CoD-u ,znaci idite ctrl+alt+del > task manager > Processes i ugasite sve procese koje nemaju veze sa igricom,sve osim onih gdje ce vas task manager upozoriti da vam trebaju za stabilnost kompjutera,to znaci ne dirajte ali skontat ce te sami.
Recimo moj primjer,ja kada radim ovo imam samo 25 procesa upaljeno,mora vam biti barem blizu ako ne i bolje (manje).
Ovo sve gasimo iz razloga što želimo vecu brzinu kompa u momentu kada snimamo jer će vam to stvarno biti potrebno.
Sljedeca stvar prije ulaska u CoD je da namjestite vasu desktop rezoluciju visu nego ingame rezoluciju.
Zasto ?
Pa zato sto ce vam onda snimati brze,recimo ako vam je ingame rezolucija 1280x1024 (sto i zelimo) ,onda na desktop stavite nezz 1600x1200 kolko god hocete samo da je vece.
To bi bilo to,ulazite u Call of Duty.

Usli ste u CoD,provjerite da li vam je grafika uredu,idite na graphic options i provjerite rezoluciju,mora vam biti 1280x1024 ako nije onda je namjestite,također aspect ratio stavite na normall.
Pokrenite run mod i izaberite onaj mod gdje vam se nalazi vas demo file, znaci pogledajte gore sta sam napisao za mene bi to bio mod promodlive2011.Nakon sto ste ga pokrenuli upisite sljedece u konzolu /devmap mp_crash (ne mora biti crash).Trebalo bi vam uci u crash,ovo smo uradili iz razloga da nam cod4 odobri koristenje cheat komandi kao npr da mijenjamo boje i grafiku koje inace ne mozemo.
Dok ste i dalje u crashu mozete si namjestiti neke bind komande,recimo mazarini cfg ja mislim vec ima bind za avidemo,avidemo je ono cime cemo snimati klip (ne brinite se nije to program,to se vec nalazi u svakom CoDu),znaci posto kada klip pocne,vi nemate vremena za pisanje comande za pokretanje avidema,vec cemo to bindati malo kasnije.
Možete izaci iz crasha i vratiti se na main page.
E sada ono najvaznije pitanje.
Cime cemo snimati demo klipove ? Za takve stvari se koristi takozvani cl_avidemo.
Šta je avidemo ?
Avidemo nije program(sto mnogi misle) ,avidemo je komanda u igri koja se ustvari prije koristila za slikanje gameplaya ,ali trenutno se ona koristi za snimanje demo klipova.
Kako snimati ako ta komanda slika ?
Jednostavno,ta komanda ne uslika 1 sliku,vec vise njih, tacnije ako recimo stavite /cl_avidemo 10 , onda ce vam avidemo slikati 10 slika u jednoj sekundi tog demo klipa,ali to je i dalje premalo i štopat će poslije .
Ja vam preporucavam za pocetak koristiti /cl_avidemo 120 (slika 120 slika u 1 sekundi) ,kao sto mozete vidjeti postoji i komanda cl_avidemo 1000 i sada ste vec ukljucili mozak i pomislili da je to najbolje ... jeste najbolje je ali nitko sa tim ne radi,jer ljudsko oko to ne moze prepoznati odnosno svakako je to najgori nacin snimanja zbog previse slika i presporog snimanje.
Znaci avidemo se koristi za sve clipove koje mozete vidjeti na youtube, jer je to najbolja opcija
.Jedini …. Ali jedini nedostatak te vrste snimanja je sporost … u prijevodu dugo traje (zato i jesmo sve programe pogasili na desktopu).
Znaci odlucili smo se za /cl_avidemo 120 ,te to i bindajte u konzoli .
/bind f5 cl_avidemo 120
/bind f6 cl_avidemo 0 (0 zaustavlja slikanje).
Odmah da vam kazem da ove dvije komande mozete spojiiti u jednu ali to sada nije potrebno jer tek ucite,to ce kasnije samo od sebe doci.Odmah da vam kazem da ako zelite poslje jos nesto bindati kao npr nezz šta god… morate bindati na tipku od f1 do f12 jer samo na te tipke radi bindanje u demo clipu ( ne znam zašto).
Prije nego sto otvorimo demo bindat cemo jos nesto,a to je naravno mazarini.cfg za boje,koje cete koristiti u demu.
/bind f7 exec mazarini.cfg
To bi bilo to,sada trebamo demo otvoriti.
Kako ?
Jednostavno u konzoli upisite /demo ime (znaci umjesto “ime” upisite ime vašeg demoa,ako vam je default ime predugo za zapamtiti onda ga slobodno mozete preimenovati u nesto jednostavnije,naravno to ste trebali uraditi prije ulaska u igru ali nema veze samo alt tab na desktop I rename demo.
Otvorili ste demo i odmah kliknite f7 da bi upalili mazarinijev movie cfg ,nakon toga cekajte dok ne dođe ono mjesto gdje ce te poceti snimati ,kad se to desi kliknite f5 za paljenje avidema 120,napominjem da je snimanje dosta sporo i ne morate se iznenaditi ako vam snimanje klipa od 10 sekundi traje 2h (zavisi koliko vam je brz komp), napravite si kafu ili spavajte ,.zzzz…zzz……. kad želite da prekinete snimati kliknite f6 … to bi bilo to uspjesno ste snimili svoj frag.
Nije bitno ako vam slucajno demo zavrsi i slikanje se nastavi na CoD main paigu,svejedno gdje god da prekinete kasnije mozete taj dio izbrisati.
Možete izaci iz CoD-a potpuno jer smo sve snimli.

Nakon sto smo sve obavili u CoD4,mozete vratiti graphic postavke u ATI/Invidia na normall ako vam smetaju jer nam to vise ne treba,također možete vratiti desktop rezoluciju na normalnu jer u sljedecim procesima bitna je brzina kompa sto vam dosta moze uci u korist.
Eh sada se sigurno pitate .Šta je sad sa tim avidemom ? Gdje su te silne slike ?
Veoma jednostavno sve slike se nalaze u "mod" folderu gdje ste i snimali,trebao bi vam pored toga biti i folder nazvan images,u njemu se nalaze sve slike.
Znaci kod mene bi to ovako trebalo izgledati :
C:Program Files>Activision>Call of Duty 4 - Modern WarfareMods>promodlive211>screenshots

Sada trebate skinut program koji se zove "VirtualDub",to je program gdje ce te ubaciti ove sve slike,on ce vam napraviti video file od svega toga,no prije toga skinite ovaj Lagarith codec koji će vam biti od koristi poslije.
http://lags.leetcode.net/codec.html
VirtualDub
http://virtualdub.sourceforge.net/
Nakon što ste ga skinuli (ne morate unzipovat nek stoji u winraru),pokrenite ga.
Sada da namjestimo neke opcije.
Odite na Video > Frame Rate > Change Framerate to (fps) i upišite120 (jer smo snimali sa 120 u igri,ako ste u igri snimali sa 200 onda stavite 200,u nasem slucaju 120)
Nakon toga idite na opet na Video > Compression > i izaberite taj Lagarith Codec (ako slucajno nema tog codeca onda nazalost morate uncompressed).Razlika između ovog lagarith codeca i uncrompressed je da obadva codeca daju ne promijenjenu kvalitetu (što je dobro)ali prednost lagaritha je sto daje manji file size za razliku od uncrompressed.
Nakon toga zelimo ubaciti ove sve slike.
Kako ?
Kliknite u VirtualDubu na File > Open video file > i otvorite images (screanshots) folder gdje se nalaze slike.

Oznacite prvu sliku i klinite na Open.
Desni klik na ekran i izaberite 16:9 wide.Odmah da vam kazem da video lagga zestoko ali to je normalno i mnogi su cak odustali na ovom dijelu jer su mislili da im je video skroz unisten (spor),no to je normala jer zamislite 120 slika u jednoj sekundi,ako je svaka slika težine 2-3mb to znaci 240mb u jednoj sekundi,malo puno ipak tako da ….
Ako niste zadovoljni duzinom videja,odnosno ako zelite da isjecete jedan dio pocetka ili kraja onda jednostavno izbrisete par slika u onom folderu (na pocetku ili na kraju) tako da ga malo smanjite,samo nemojte tamo sredisnje slike brisati jer ce vam se onda poremetiti,znaci brisati smijete samo one na pocetku ili na kraju.
Kada budete zadovoljni odite na File > Save as AVI > na desktop recimo i pustite da se rendera,malo duze traje u zavisnosti od duzine klipa.
Dok se ovo ne zavrsi da vam jos nesto objasnim.Kao sto mozete zamisliti ovo su samo slike,znaci nema zvuka,a vi naravno zelite zvuk za fragmovie.Zvuk ne mozete snimiti avidemom jer on samo pravi slike u igri.
Za zvuk koristite program Fraps,po meni dovoljan za takvo nesto,samo izgasite da snima video,odnosno stavite samo da recorda zvuk i nista vise.
http://img404.imageshack.us/img404/6043/46839204.png
Nakon što ste zavrsili sa Virtualdubom,preporucio bi vam da izbrisete one slike u mod >screanshots folderu jer odite desni klik i pogledajte velicinu tog foldera,sigurno preko 2gb ima .... tako da uff brisi samo ako ti ne treba.
Na drugoj strani imamo ovaj AVI file koji smo snimili na desktop iz Vduba,koji također ima ogroman file size … sami se uvjerite .
Vrijeme je za edit.
Otvorite Sony Vegas (preporucujem vegas jer sam po njemu napravio tutorial) stavite video clip u njega,i sound također.
Sada prvo sto bih na vasem mjestu uradite je da namjestite si sound, posto je ovo vas prvi clip vjerovatno ce te staviti samo obicnu muziku koja prolazi kroz cijeli klip,inace kada pravite ozbiljne fragove,onda prilagođavate sync, a to vam je ono da video ide uz muziku sto fino izgleda i zvuci,posto je zvuk i video odvojeni file,morat ce te podesavati gdje ce se zvuk nalaziti, odmah da vam kazem sto je veci avidemo to ce vam biti lakse zvuk namjestiti (od zvuka pucanja puske) ali nije to vama sada bitno,ne radite vi sa tim trenutno nista (koristite samo muziku)
Otvorite video properties (mala monitor ikonica iznad slike od videa) i stavite opcije kao na slici ispod.

Sljedece sto moramo uraditi jeste da sklonimo ove crne linije na stranama naseg videa.

Desni klik na vas video i izaberite PANnCrop,imate i mali monitor ljevo na pocetku video trake,svejedno je sta ce te kliknuti ali sta god da uradite ovo bi vam trebao izbaciti.

Izaberite 16:9

ako vam je i dalje crno onda jednostavno custom podesite rukom.
To je to sto se tice “must do” radnji,ostalo je na vama kako ce te ga editovati.
Kada završite sa editovanjem slijedi RENDER.
Odmah prije rendera snimite Sony Vegas template,File > save as template ,jer onda imamo ovaj projekt kad god zelimo i poslje gasenja vegasa.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Od sada krecem sa 3 smjera koje mozete pratiti.
To su EASY,HARD i EXTREM smjerovi.
Easy smjer završava na Vegasu ali daje najslabiju kvalitetu od ova 3 ponuđena smjera.Preporućio bih vam da idete postepeno te ako vam se kvaliteta ovde ne sviđa,onda krenite dalje na Hard.
Hard smjer daje bolju kvalitetu od Easy smjera ali on poslje Vegasa ne završava nego moramo još nešto raditi u drugim pogramima.Opet napominjem ako vam se kvaliteta ovde ne sviđa (sto je tesko zamisljivo) onda krenite na zadnji smjer ali ako ste bas ovaj savladali.
Extreme smjer daje najbolju kvalitetu,slican je kao tezi smjer ali dosta duzeg trajanja te stvarno ne proporucujem,tek kada sve savladate.
OK IDEMO POSTEPENO SMJEROVIMA.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Easy smjer :
I dalje ste u Vegasu,nakon sto ste zavrsili sa editovanjem mozete pokrenuti render videa.
File > render as
Stavite Save as AVI ,uđite u custom i izaberite za “project” tab video quality best.

Za video format stavite uncompressed,isto kao na slici ispod samo umjesto huffy stavite uncompressed.

Za audio možete također staviti uncompressed ili mpeg-3.
Napokon renderujte video (malo će duže trajati jer je uncompressed najduža varijanta ali ne mijenja kvalitetu,ona ostaje ista).Nakon toga trebali bi imati AVI video file sa dosta velikom težinom,vjerovatno u gigabajtima.
Slijedi završna faza Easy smjera.Skinite sljedeći program
Easy h.264
http://tweevo.com/easy-h-264-video-encoder/
Otvorite ga i stavite ove opcije

U video file izaberite vaš video a u output file izaberite desktop kao mjesto gdje će se snimiti završni video,stisnite start encoding i sačekajte dok se sve ne završi.
Trebali bi dobiti video koji je dosta manjih veličina za razliku od prošloga AVI fajla .Dobili ste video možete ga uspješno uploadati na youtube.

Hard smjer :
Za hard smjer nije sada da je baš ono tezak ali trebate malo više posla raditi i živaca imati.
Ovaj part ćemo nazvati Meguie.
http://img821.imageshack.us/img821/5952/18143470.png
Za Hard smjer moramo napraviti drugačiji render za razliku od onog u Easy smjeru,znaći vratite se u Vegas (ako ga niste ugasili,ali morate imate template ako ste ga snimili)rekao sam vam ranije da to uradite.
Opet idemo File > render as > stavite opet AVI uncompressed ,sve kao na slici ispod osim ovog huffvya stavite uncompressed.

Za audio uradite sljedece (tačnije ugasite ga,jer moramo posebno snimiti video i posebno snimiti audio).

Naravno project ostaje best

Napokon renderajte video,trajat će malo krače nego u Easy smjeru zbog toga što smo ovde ugasili audio (zvuk)
Nakon što to bude gotovo stavite taj vaš video na desktop i stavite mu ime “video”.
Vratite se u vegas jer ovaj put moramo renderati samo zvuk,jer smo prije toga samo video bez zvuka.
Izbrišite video traku u vegasu jer želimo da samo zvuk ostane.Onda opet File > render as i stavite sljedeče opcije kao na slici ispod,render bi trebao trajati možda maksimalno 60 sekundi zavisi koliko je duga pjesma.

Napokon renderajte ga i stavite taj zvuk na desktop i stavite mu ime “sound” .Završili smo sa renderom u Vegasu te ga možete zatvoriti,na destkopu sada imamo odvojeni video i odvojeni zvuk fajl.
http://img23.imageshack.us/img23/2015/38327472.png
- Skinite DuckZz movie pack ,u njemu se nalaze stvari koje će vam biti potrebne za dalju radnju.Stavite ga na desktop,instalirajte .exe stvari koje se nalaze u njemu.
http://www.mediafire.com/?4krbm401w29g8e7
- Skinite program Meguie i instalirajte ga.Ako se nalazi u winraru onda sve prebacite u novi folder nazvan Meguie kojega će te staviti u Program Files.
http://sourceforge.net/projects/megui/
1) Napravite novi folder i stavite mu naziv “ x264 ” ,i stavite ga negdje u C: (primjer C: x264)
2) Kopirajte u njega AviSynth script.avs. (nalazi se u packu)
3) Video i Music fajlove stavite također u x264 folder (one koje ste renderali iz vegasa)
4) Otvorite Meguie i kliknite No ako vam predloži da ga uptade,zatvorite Meguie.Kopirajte profile za meguie iz DuckZz packa u folder C:Program Filesmegui ,tako i ove ostale stvari iz packa koje se nalaze u meguie ali samo ih overwrite.
5) Otvorite Meguie ponovo.Za AviSynth scriptu pronađite onaj AviSynth script.avs u x264 folderu,ako je sve u redu onda bi se trebao otvoriti novi prozor sa vašim videom.Zatvorite ga.Stavite x254 codec i fileformat u mp4,postavite profile mazarini (ako već ne stoji) i pokrenite enqueue.U queue tabu,pokrenite start i čekajte (ako program upita da overwrite fajlove kliknite Yes.
6) Nakon što se to završi trebali bi u x264 folderu imati music.mp3 fajl i Avisynth Script.mp4

Skinite program Yamb i nstalirajte ga :
http://www.videohelp.com/tools/YAMB
U njega dodajte AviSynth script.mp4 i vaš soundtrack muzika.mp4,nakon toga Next.
Nakon što se sve završi vaš video bi trebao biti gotov .

Extrem smjer :
Ovaj princip je sličan Hard smjeru .Opet ponovo radimo sa Meguie.Vjerovatno će traziti od vas da uptade,klinite Yes, i trebali bi instalirati Nero AAC Encoder.
DebugMode FrameServer
http://www.debugmode.com/frameserver/
(TICK) Sony Vegas Plugin i ostalo sve default
Run the installer, (TICK) Sony Vegas Plugin during installation. Accept the default installation settings.
Nero AAC Codec
http://www.nero.com/eng/downloads-nerodigital-nero-aac-codec.php
Skinite ovo .Napravite novi folder nazvan C:Program FilesMeGUItoolsnero_aac i unpakirajte sva 3 fajla iz win32 u njega.
Nakon toga vratite se u Meguie i idite na Preset Importer window i kliknite Import.
Importujte sve presete.
PROFILI (od frenda su)
http://www.gamefront.com/files/21320828/ENOEWO_MEGUI+PROFILES!.zip
Skinite ih i importujte ih koristeci File > Import Presets.
X264 Presets
forum.doom9.org/showthread.php?t=139765
Skinite ih i mportujte ih koristeci File > Import Presets.
Sada trebamo pokrenuti MeGUI za Nero AAC encoder.U Meguiu idite na options > Settings > External Program Settings i odite na C:Program FilesMeGUItoolsnero_aac i snimite.
Vracamo se u Sony Vegas.
File > Render As
Save as type: DebugMode FrameServer (*.avi)
Izaberite RGB24 i kliknite next.
Otvorite Meguie.
(VIDEO)
Idite na Encoder settings u video encoding sekcije od input taba,izaberite sljedeci preset i drop menija.
x264: ENOEWO_SLOW!
(AUDIO)
Odite na encoder settings u audio sekcije od input taba,izaberite sljedeci preset iz drop menija.
Nero AAC: ENOEWO!
Nakon ovoga idite na Tools > AVS Script Creator
Ispod inputa kliknite Video Input.Izaberite FrameServed file, (*.avi) MeGUI ce vas pitati nesto,izaberite AviSource,ugasite video preview kada se pojavi.
(TICK) Clever (TM) anamorphic encoding.
Kod Avisynthprofile kliknite Config. Dodajte ovu liniju kada vas proslijedi dalje.
ConvertToYV12()
Kliknite OK.
Kliknite Save dole kod AviSynth script creator prozora.Ugasite the video preview kad se pojavi.
Kod Audio input klinite ... i izaberite FrameServed file, (*.avi)
Click AutoEncode dole kod MeGUI windowa.
(Kvakica) No Target Size (use profile settings).
Odite na Queue tab, i kliknite Start.
GOTOVOOOOOO !!!!!!

Tema ide u sticky i svako malo ću je uptade ako se sjetim nekih drugih stvari.