Preskoči na sadržaj
Ista raja. Nova runda.
GAMERZ.ba — REBORN
Diskusija

Privatni vs. Javni Fakulteti-Diskusija

512 pregleda · 26 odgovora · otvorena 01.02.2012. u 17:23

Pozdrav svima.

Evo dođoh na ideju da otvorim temu vezanu za odnos privatnih i državnih fakulteta. Koji su po vama bolji? Zašto?

Ja nisam točno definirao koja vrsta fakulteta je bolja, ali mislim da laganu prednost dajem državnom. Zašto?! Pa na privatnom fino uplatiš godinu cirka 2500-3000 Km i da je ne položiš?! E, pa vala moraš. A opet privatni mi imaju neku prednost, npr. mislim da je bolji odnos student-profesor, mislim da se profesori više potrude naučiti, mislim da su predavanja dosta kvalitetnija na privatnim fakultetima. Ali isto tako mislim i da je dosta lakše završiti privatni.I da kakve su priznatosti diploma od tih privatnih fakulteta? Tko može garantirati da se taj fakultet ne će raspasti, ili da ne će propasti za vrijeme studiranja, ili nakon što završite šta imaš sa tom diplomom ako taj fakultet ne vrijedi? Ne idem još uopće na fakultet, tako da ne mislite da dajem prednost nekom od navedenih.

Ali evo pitanje može glasiti i kako pomoći mladima donjeti životnu odluku?! Koji fakultet upisati privatni ili javni?

Evo nek ovo bude jedna fina diskusija. Molio bih bez spama.

Hvala 
To isto da si napisao: Audi vs Peglica, koji je bolji?

Pa naravno da je državni fax bolji, na privatnom plaćaš da bi ga završio i dobio diplomu, a kasnije u 99% slučajeva možeš sa njom samo guzicu obrisat'.

Post dobio aplauz od Limmaa

Evo ja sad kad zavrsim 4 razred razmisljam o privatnom fakultetu u Mostaru , tj. FIT -fakultet informaciski tehnologija .Da se upises potrebno je izdvojiti 1500 km i ja mislim svake kod jos tolko da se placa nisam siguran .Cuo sam sve najbolje o ovom fakultetu i namjeravam ga upisati .
Po meni dosta su bolji privatni fakulteti .Jer imaju bolju opremu , profesori su dosta bolji prema ucenicima i odnos je na "nivou " a sada zavisi sve kako koji fax je gdje priznat .Ne mora znaciti jel privatni ili drzavni
Znaci ne idem ni ja na fax ,a kada bih birao ne bih zavrsavao u ovoj nasoj BiH ,nego u inostranstvu ,gdje je drzavni vrijedan i imas te odnosne sto si ih ti naveo student-profesor na drzavnim ,znaci-

drzavni  
reLo je napisao/la:

Pa naravno da je državni fax bolji, na privatnom plaćaš da bi ga završio i dobio diplomu, a kasnije u 99% slučajeva možeš sa njom samo guzicu obrisat'.
A čekaj šta to možeš i sa diplomom sa državnim faksom?

Ne kapiram,pa ima hiljadu ljudi na birou,sa diplomama,šta god da upišeš nećeš imati posao ,jedino ako imaš neku vezu i slično,takvo je vrijeme došlo nažalost.

moj savjet

ako imaš u inostranstvu nekoga bježi odma nemoj ni da razmišljaš nađi neku oženi se i gotivi se. 
AndresIniesta je napisao/la:
A čekaj šta to možeš i sa diplomom sa državnim faksom?

Ne kapiram,pa ima hiljadu ljudi na birou,sa diplomama,šta god da upišeš nećeš imati posao ,jedino ako imaš neku vezu i slično,takvo je vrijeme došlo nažalost.

moj savjet

ako imaš u inostranstvu nekoga bježi odma nemoj ni da razmišljaš nađi neku oženi se i gotivi se. 
Ma koliko stanje loše bilo opet ćeš prije dobiti posao sa diplomom državnog fakulteta nego privatnog. Uostalom, treba biti pametan pa izabrati fakultet koji je tražen na tržištu, a ne svi k'o ovce upisivati Fakultet Političkih Nauka, Pravo ili Ekonomiju.
reLo je napisao/la:
Ma koliko stanje loše bilo opet ćeš prije dobiti posao sa diplomom državnog fakulteta nego privatnog. Uostalom, treba biti pametan pa izabrati fakultet koji je tražen na tržištu, a ne svi k'o ovce upisivati Fakultet Političkih Nauka, Pravo ili Ekonomiju.
Poštujem tvoje mišljenje i upravu si,ali npr dođe lik koji je završio privatni faks i konkuriše za neki posao lupam,i bude primljen zahvaljujući nekoj vezi,dok čovjek koji je završio državni faks i namučio se kao ker,on sam sjedi i gleda tu žalost.

ali šta ja znam,moramo razmišljati pozitivno,faks završavamo lično zbog sebe,zbog svog ličnog obrazovanja. 
Samo cu ti reci da uporedis ovo

Postotak mladih koji imaju posao sa "Ganicevim fakultetom"- privatni i postotak mladih koji imaju zavrsen obicni fakultet.Uvijek ce prednost imati oni sa privatni faksom.Da ne pricamo cijenu na privatnom ali jbg ako nista isplati se
Vollen je napisao/la:

Postotak mladih koji imaju posao sa "Ganicevim fakultetom"- privatni i postotak mladih koji imaju zavrsen obicni fakultet.Uvijek ce prednost imati oni sa privatni faksom.Da ne pricamo cijenu na privatnom ali jbg ako nista isplati se
Kralju znaš ti šta je Ganićev fakultet? To je fax na kome školarinu mogu platiti samo babini sinovi. Tema se odnosi na privatne fakultete koji su se nakotili u svakom gradu u Bosni. Evo ja npr. studiram Farmaciju, državni fakultet, i plaćam 3000 KM godišnju školarinu, a niko mi ne garantuje da ću ga završiti.
reLo je napisao/la:
Kralju znaš ti šta je Ganićev fakultet? To je fax na kome školarinu mogu platiti samo babini sinovi. Tema se odnosi na privatne fakultete koji su se nakotili u svakom gradu u Bosni. Evo ja npr. studiram Farmaciju, državni fakultet, i plaćam 3000 KM godišnju školarinu, a niko mi ne garantuje da ću ga završiti.
Normalno da znam sta je taj faks jer igrom slucaja okruzen sam ljudima koji su "babini sinovi" i idu na taj faks.A isto tako poznajem ljude koji su u nekoj normalnoj situaciji pa idu na taj faks.10 000 km je godisnje ali to ne mora znaciti da budes babin sin nego jednostavno ima ljudi koji ce uloziti u svoje znanje nego u nesto drugo.A kad pricamo o ovim nazovimo ih "privatnim fakultetima" to nista brate ko da nisi zavrsio.
Vollen je napisao/la:

Drzavni fax +1

samo je potrebno izabrat pravi
raja vecinom leti prema ovim "laksim" fakultetima cisto da se vodi ko student i kad ga zavrsi da zauzima mjesto na birou
al jbg

nego jedan savjet za ovu mladju populaciju

ako nemislite zavrsavat fakultet bolje ga nemojte ni upisivat izlagat sebe i roditelje trosku i dzabe gubit vrijeme 
vrabaCC je napisao/la:
Evo ja sad kad zavrsim 4 razred razmisljam o privatnom fakultetu u Mostaru , tj. FIT -fakultet informaciski tehnologija .Da se upises potrebno je izdvojiti 1500 km i ja mislim svake kod jos tolko da se placa nisam siguran .Cuo sam sve najbolje o ovom fakultetu i namjeravam ga upisati .
Po meni dosta su bolji privatni fakulteti .Jer imaju bolju opremu , profesori su dosta bolji prema ucenicima i odnos je na "nivou " a sada zavisi sve kako koji fax je gdje priznat .Ne mora znaciti jel privatni ili drzavni
Cobane FIT nije privatni, nego si samofinansirajuci student jer sve troskove nepokrije drzava
Pod 2 gdje ima privatni fax za 2000 km
Pod 3 sta ste svi navalili na FIT nedjele se diplome djaba vjeruj
Privatni: Moze ga svaki debil zavrstiti sa parama,mozes bez naucene recenice proci ako imas para.
I mislim da ce se to ukinuti.Tako sam cuo.

Drzavni: Treba znanje naravno,ko upise sigurno ce dobro uciti i manje para treba i vise se postuje ako to mozemo reci .
reLo je napisao/la:

Nemoj pametovat pls 9-)

Pogledaj zapad malo i skontat ces sve ;) Kod nas tek pocinju uvoditi Ganic, AUBiH i sl.

Ja sam na AUBiHU i gledam sve, ljudi padaju placaju, ali radi se po kreditima svjetskim, iz amerike. Tako da mi odma budemo educirani za ono sto je svijetu potrebno, a ne sto je usranoj bosni :)
ev ja cu ti rec moje iskustvo isao sam u doboj na saobracajni fakultet Drzavni naravno i kefno sam jer nisam nikad ni ucio a i ono sto sam polozio morao sam ic na instrukcije da bi sta skontao jer profesori su katastrofa dodju tu izbiflaju svoje i cao boli njih ku**c hoces ti sta naucit
sad idem na apeiron u banja luci na FIT prva godina 2500 se placa al vala i vrijedi,jednostavno bolji sistem je ide predavanje iz predmeta pa ispit pa predavanje iz slijedeceg pa ispit i sve tako,lakse koliko hoces
i matematika i sve isto se radi ko i na drzavnom samo objasni milion puta bolje na ovom privatnom,ako nesto ne znas fino ti pokaze pa da si i najvece tele milina
a gleda se naravno akreditacija a to mnogi privatni imaju
na kraju krajeva ha drzavni ha privatni opet ti treba stela da se zaposlis
bitno je dobit tu diplomu i imat neku vezu 
mersimthebody je napisao/la:
ev ja cu ti rec moje iskustvo isao sam u doboj na saobracajni fakultet Drzavni naravno i kefno sam jer nisam nikad ni ucio a i ono sto sam polozio morao sam ic na instrukcije da bi sta skontao jer profesori su katastrofa dodju tu izbiflaju svoje i cao boli njih ku**c hoces ti sta naucit
sad idem na apeiron u banja luci na FIT prva godina 2500 se placa al vala i vrijedi,jednostavno bolji sistem je ide predavanje iz predmeta pa ispit pa predavanje iz slijedeceg pa ispit i sve tako,lakse koliko hoces
i matematika i sve isto se radi ko i na drzavnom samo objasni milion puta bolje na ovom privatnom,ako nesto ne znas fino ti pokaze pa da si i najvece tele milina
a gleda se naravno akreditacija a to mnogi privatni imaju
na kraju krajeva ha drzavni ha privatni opet ti treba stela da se zaposlis
bitno je dobit tu diplomu i imat neku vezu 
Na sljedecem predavanju cete uciti stavljati tacke i zareze.

Salim se!

Apeiron daleko najjaci fakultet, sto se privatnih tice. Mada je majka drzavni. Imam uslove da se skolujem na privatnom, ali sam ipak izabrao drzavni. Diploma vise vrijedi! 
MorgaN je napisao/la:
Na sljedecem predavanju cete uciti stavljati tacke i zareze.

Salim se!

Apeiron daleko najjaci fakultet, sto se privatnih tice. Mada je majka drzavni. Imam uslove da se skolujem na privatnom, ali sam ipak izabrao drzavni. Diploma vise vrijedi! 
hehe vjeruj druze volio bi da je jos lakse da je tako tacke i zarezi samo  al jbg ipak moras otvorit svesku ponekad 
SSST - Najbolji privatni fakultet u BiH (I jedini vrijedan tih para u BiH)
ETF i EFSA - Dva najbolja državna fakulteta u BiH

Ako imaša pare najbolji je sigurno SSST. Ako ne, onda imas opciju ova dva državna. Prema mom mišljenju su to dva najbolja, najuređenija, najvrijednija državna fakulteta u BiH. Normalno da je prvi dosta traženiji od drugog, ali to je sve do tebe šta te zanima u životu. Nećeš studirati ETF, samo jer trenutno možeš lakše posao naći. Ja bar to nikad ne bi mogao, ma koliku platu da imam, da studiram nešto što ne volim samo zbog toga što je traženo.
Naravno drzavni
Svaki poslodavac ce te odma izbacit iz razmatranja ako si sa privatnog bilo to ganic bio to AU koji je najvece sranje
Jedino ti moze pomoc godine iskustva ako si sa privatno.

I Kosto dole momak rece FIT mostar nije privatni da nebude zabune nego je drzavni fax samo sto se moras placat kao vanredan jer ih budzet u podijeljenom mostaru j**e. A ovi Apeironi i to buhahahah
Nemoj pametovat pls 8-)

Pogledaj zapad malo i skontat ces sve  Kod nas tek pocinju uvoditi Ganic, AUBiH i sl.

Ja sam na AUBiHU i gledam sve, ljudi padaju placaju, ali radi se po kreditima svjetskim, iz amerike. Tako da mi odma budemo educirani za ono sto je svijetu potrebno, a ne sto je usranoj bosni 
korel je napisao/la:
Nemoj pametovat pls 8-)

Pogledaj zapad malo i skontat ces sve  Kod nas tek pocinju uvoditi Ganic, AUBiH i sl.

Ja sam na AUBiHU i gledam sve, ljudi padaju placaju, ali radi se po kreditima svjetskim, iz amerike. Tako da mi odma budemo educirani za ono sto je svijetu potrebno, a ne sto je usranoj bosni 
Jest samo što ga malo ko u BIH može obezbjedit 10k godina? :/

Btw. Državni ftw. Pa prije par sedmica Travnik proglašen univerzitetskim gradom, lol, sve privatni fakulteti, svako upisuje svako završava. Jedino onaj tuzlanski je malo teži, ali za razliku kakav je u Tuzli u Travniku je velikaa prolaznost.

BTW. Kad Fax završiš, ako voliš to što si završio, i ako znaš to raditi, svako će te zaposliti. Samo izbjegavajte Ekonomiju i Pravo, u širem luku zaobilazite !

Prijavi se da bi odgovorio/la na ovu temu.