Preskoči na sadržaj
Ista raja. Nova runda.
GAMERZ.ba — REBORN
Diskusija

Privatni vs. Javni Fakulteti-Diskusija

512 pregleda · 26 odgovora · otvorena 01.02.2012. u 17:23

Pozdrav svima.

Evo dođoh na ideju da otvorim temu vezanu za odnos privatnih i državnih fakulteta. Koji su po vama bolji? Zašto?

Ja nisam točno definirao koja vrsta fakulteta je bolja, ali mislim da laganu prednost dajem državnom. Zašto?! Pa na privatnom fino uplatiš godinu cirka 2500-3000 Km i da je ne položiš?! E, pa vala moraš. A opet privatni mi imaju neku prednost, npr. mislim da je bolji odnos student-profesor, mislim da se profesori više potrude naučiti, mislim da su predavanja dosta kvalitetnija na privatnim fakultetima. Ali isto tako mislim i da je dosta lakše završiti privatni.I da kakve su priznatosti diploma od tih privatnih fakulteta? Tko može garantirati da se taj fakultet ne će raspasti, ili da ne će propasti za vrijeme studiranja, ili nakon što završite šta imaš sa tom diplomom ako taj fakultet ne vrijedi? Ne idem još uopće na fakultet, tako da ne mislite da dajem prednost nekom od navedenih.

Ali evo pitanje može glasiti i kako pomoći mladima donjeti životnu odluku?! Koji fakultet upisati privatni ili javni?

Evo nek ovo bude jedna fina diskusija. Molio bih bez spama.

Hvala 
iTrako je napisao/la:
Jest samo što ga malo ko u BIH može obezbjedit 10k godina? :/

Btw. Državni ftw. Pa prije par sedmica Travnik proglašen univerzitetskim gradom, lol, sve privatni fakulteti, svako upisuje svako završava. Jedino onaj tuzlanski je malo teži, ali za razliku kakav je u Tuzli u Travniku je velikaa prolaznost.

BTW. Kad Fax završiš, ako voliš to što si završio, i ako znaš to raditi, svako će te zaposliti. Samo izbjegavajte Ekonomiju i Pravo, u širem luku zaobilazite !
sve se moze kad se hoce, mene ne finansiraju starci da se razumijemo 9-)
Tema kao stvorena za mene, jer ja studiram na drzavnom fakultetu, sestra na privatnom.. Ja na EFSI, onda na SSST-u..

Situacija je sljedeca..

U bilo kojem pogledu, drzavni fakultet je bolji od privatnog.. Pod ovim smatram u pogledu znanja, priznatosti diplome.. Evo moj fakultet je nedavno dobio AQA akreditaciju, sa kojom sam ja priznat bacelor ekonomije u citavoj evropi..

Privatni je bolji od drzavnog po uslovima studiranja.. Manje je studenata, bolji odnos profesor - student, lakse se polazu ispiti, bolja opremljenost, ali sve to kosta, u prosjeku 10.000 KM.. I onda se namece pitanje, hoce li diploma biti priznata kada se taj faks zavrsi.. Vidjeli smo situaciju sa Americkim univerzitetom kada su izgubili neku licencu.. Da ne pricam o nekim javnim upravama, fakultetima u travniku, kiseljaku i slicnim glupostima.. Medjutim, nije ni istina da se plati skolarina na privatnim fakultetima i zavrsi godina.. To mozda jeste slucaj u Travniku/Kiseljaku, ali na drugim i nije bas tako..

Jedno je cinjenica, veci broj poduzetnika, da ne govorim drzavnih institucija ce priznati drzavnu diplomu, a ne neku privatnu.. 90% ljudi koji studira privatni fakultet zapravo ima vec osiguran posao i potrebna mu je diploma, a nju ne moze dobiti na drzavnom fakultetu zbog stepena svoje retardacije..
Ja ću samo reći da su svi koji su upisali Apeiron iz mog razreda (a takvih je najmanje 15) već završili fakultete, vidim po fejsu slike sa diplomskog itd., a što je još interesantnije jeste da ti isti u srednjoj nisu mogli dvojku dobit a da nije na guzove... A ja se na Farmaciji je****m, treća godina, a 5 fax traje... Neću završiti najmanje do 2015. godine... Al' bmk da vam iskreno kažem, imaću posao odmah nakon toga, a ovi nek u FIS-u slažu majice i prodaju eksere.
AndresIniesta je napisao/la:
A čekaj šta to možeš i sa diplomom sa državnim faksom?

Ne kapiram,pa ima hiljadu ljudi na birou,sa diplomama,šta god da upišeš nećeš imati posao ,jedino ako imaš neku vezu i slično,takvo je vrijeme došlo nažalost.

moj savjet

ako imaš u inostranstvu nekoga bježi odma nemoj ni da razmišljaš nađi neku oženi se i gotivi se. :)
¸nije tacno da nema posla svi bi vi plate 3k svi bi vi da ste menadzeri i ostalo.Ko hoce da radi ima posla.+Svi ko muhe na govno poletite na jedan posao a tamo nabirou 500 ljudi?Sami sebe zeznete nije vam niko kriv.Privatni trpi te jer mu dajes pare pusta ce.Drzavni radi od tebe sta hoce.
Mlad sam još za fakulteta,ali mislim da je bolji državni.Obe vrste fakulteta su dobre na svoj nacin.Drzavni je bolji jer je diploma priznatija u toj drzavi(ne mora u svakom slucaju znacit').Privatni,o5 sve zavisi koji privatni,neki se priznaju svugdje,neki ne...Na privatnima su bolji uslovi za rad i vjerovatno bolji odnos :profesor-sudent al koliko para toliko muzike...
Slazem se sa ovima sto govore da ne treba upisivati Pravo,Ekonomiju...jedino ako nemate stelu tj. vec posao kod nekoga

Drzavni 
reLo je napisao/la:
Ja ću samo reći da su svi koji su upisali Apeiron iz mog razreda (a takvih je najmanje 15) već završili fakultete, vidim po fejsu slike sa diplomskog itd., a što je još interesantnije jeste da ti isti u srednjoj nisu mogli dvojku dobit a da nije na guzove... A ja se na Farmaciji je****m, treća godina, a 5 fax traje... Neću završiti najmanje do 2015. godine... Al' bmk da vam iskreno kažem, imaću posao odmah nakon toga, a ovi nek u FIS-u slažu majice i prodaju eksere.
I to će slagat ako imaju štele kod Pere jarane, ako nemaš pucaj se nogom u guzicu kod kuće 

Prijavi se da bi odgovorio/la na ovu temu.