Preskoči na sadržaj
Ista raja. Nova runda.
GAMERZ.ba — REBORN
Diskusija Zaključana

RAM memorija? pomoć

118 pregleda · 5 odgovora · otvorena 13.01.2012. u 20:10

planiram uzeti novi računar, konfiguracija je slijedeća:

procesor i5 3,1 GHz

Grafička Ati Radeon R6770-MD1GD5 1 GB GDDR5

Matična neka koja podržava DDR5 jer je grafička DDR5

Sad imam pitanje. U jednoj prodavnici pored svega ovoga u konfiguraciju su kao stavili RAM DDR3 4 GB 1600 MHz. Jel to uredu, jer sam dobio informaciju da bi bilo dobro da i RAM bude DDR5 kako bi sve radilo istom brzinom, a sa druge strane sam čuo da taj RAM još nema, bar kod nas.

Pročitaj više: http://www.dernek.ba/procitaj/7/349492/ram-memorija#ixzz1jMqBiVu9
Najnoviji RAM je DDR3 i on nema veze sa bilo kojom drugom komponentom osim matičnom pločom koja mora podržavati DDR3 RAM.Što se grafičke tiče može biti i GDDR5 i GDDR3(DDR5 i DDR3) te ona ne zavisi od RAMa u računaru i matične ploče već od 'slota'.Ako je PCI-Express onda može mada je skoro svaka grafička karta DDR3 PCI-Express a pogotovo DDR5.

Post dobio aplauz od admin

e hvala ti puno, znači ovo što sam napisao može proći
Mukee je napisao/la:
e hvala ti puno, znači ovo što sam napisao može proći
DDR5 RAM ne postoji  .
DDR 5 Ram ne postoji!!!
Što se rama tiče najnoviji je DDR 3 i 4 gigabajta rama su sasvim dovoljna.Moja preporuka ti je da uzmeš 2×2 gb radi dualchanel-a.
Što se matične tiče nije bitno je li ti grafička DDR 5 ili DDR 3 već ti matična ponajviše zavisi od procesora - odnosno soketa.
Uz taj procesor ploča mora imati soket 1155 (ako se ne varam)
a da bi podržavala AMD 6770 Mora biti PCI jer pored PCI postoje i ploče sa AGP slotom! 

Prijavi se da bi odgovorio/la na ovu temu.