Preskoči na sadržaj
Ista raja. Nova runda.
GAMERZ.ba — REBORN
Diskusija

reinstall windows XP

603 pregleda · 2 odgovora · otvorena 18.01.2007. u 14:02

Imam problem sa kompom , trebo bi reinstall windows ali je problem sto se ja bas ne snalazim dobro oko kompjutera ! Nabavio sam bootabilan cd xpa al me sada zanima kako da to uradim ! Ako neko moze xda mi napise tutorial - step by step... SAmo sam zaboravio reci da imam dvije particije (c i d) e sada zelim da sacuvam sve na d a c da formatiram,
unaprijed hvala i dao bih bodova da imam
1. INSTALACIJA WINDOWS OPERATIVNIH SISTEMA

Driveri
- Kao prvo, provjerite da li sistem koji želite instalirati podržava vaš hardware. Najbolje je da se o tome informirate na web stranici proizvođača komponenata koje se nalaze u kućištu vašeg računala ili na Microsoftovoj web stranici ( www.microsoft.com ). Raspitajte se koji driveri najbolje rade na tom i tom sistemu, kako kasnije ne bi došlo do neželjenih posljedica... Ako se odlučite za Windows 2000 / Xp OS, potrebni su vam Service Pack-ovi koji se mogu downloadovati sa MSovog sitea. Trenutno aktualni SP za 2k je SP4 a za XP SP1 i SP2. Ako instalirate Windowse 2000 ( Win 2k ), dovoljno je instalirati SP4 (ne i prethodne) jer on sadrži sve ostale u sebi.

1.3. INSTALACIJA: WINDOWS 2k/XP

Potrudite se da nabavite bootabilan instalacijski CD disk na kojem se nalaze Windowsi. Ako imate bootabilan CD disk, ubacite ga u CD-ROM (i prethodno namjestite u BIOS-u da je CD bootabilan tj. ). Poslije izvjesnog vremena pojavit će se sam "setup", koji će prvo prekopirati potrebne drivere. Ukoliko instalirate sistem na RAID ili SCSI diskove pritisnite F6. Prvo će vas dočekati License Agreegment koji možete a i ne morate pročitati. Sljedeće pitanje je pitanje particije, gdje će te vi obilježiti particiju na koju instalirate Windowse. U sljedećem koraku, bit ćete upitani da li želite da setup formatira particiju za vas ( FAT ili NTFS ) ili da ne čačka ništa. Preporučljivo je da particija bude NTFS tipa, ali odluka je na vama. Također napominjem da iz setupa možete izvršiti veoma lako particioniranje hard diska ( ako niste vični u radu sa naredbom FDSIK ). Poslije manje gnjavaže, krenuće instalacija, a poslije prvog restarta računala ćete prijeći u grafički ***atije okruženje gdje ćete podešavati vremenske zone, jezične opcije i sl.

1.4. MOGUĆI PROBLEMI PRI INSTALACIJI

Ukoliko hard disk nije ispravan, vjerovatno će setup prijaviti da ne može prekopirati neke datoteke ( files ) na vaš hard disk. U tom slučaju provjerite hard disk nekim programom ( spinrite) kako biste bili sigurni da nema neki Bad Sector. Formatirajte particiju ili ako je potrebno isparticionirajte hard disk ponovo. Također, kao zadnje oružje vam ostaje low-level format.
Također je moguće da setup prijavi da neka datoteka ( file ) nije validate ( corrupted ). Tada obratite pažnju na memoriju. Također obratite pažnju i na sam CD sa kojega instalirate Windowse, koji je možda prljav, ogreban ili na neki drugi način fizički oštećen.
Problem u instalaciji može da bude i napajanje, pa zato uvijek imajte dobro i kvalitetno napajanje.

1.6. INSTALACIJA GOTOVA ŠTA SADA? ( 2k / XP )

Startajte računar i Windows.Instalirajte drivere za matičnu ploču ( u zavisnosti od chipseta - VIA, INTEL, SIS, nVIDIA). Ovi driveri se prvi instaliraju. Slijedeći je DirectX , pa driveri za grafičku, zvučnu i modem itd... Kada sistem traži da ga resetujete OBAVEZNO TO UCINITE! Podesite services i onda krenite u instalaciju programa i ostalih stvari…
ubacis cd sa xp windows. restart kompjuter. kad krene pritisni f12. onda cete pitati odakle da skida xp. stavi na cd rom. i onda ceti reci da priisnes bilo kakvo duge da krenes. i pocece da skuplja sve filove. kad to zavrsi, piacete koji harddisk da formatiras. ti naravo da ces uzeti C. i pritisni F za formatiranje.
kad zavrsi, ond ce automatski poceti da instalira xp ponovo na novo

Prijavi se da bi odgovorio/la na ovu temu.