Preskoči na sadržaj
Ista raja. Nova runda.
GAMERZ.ba — REBORN
Diskusija Zaključana

[Anketa] Uticaj muzike na mlade ?

660 pregleda · 22 odgovora · otvorena 17.11.2011. u 22:16

Pozdrav,

Trenutno radim jedan referat iz socilogije i potrebno mi je sto vise informacija o ovome
Potreban mi je odgovor na sljedece pitanje:

Kako muzika utice na mlade danas ?

Kako vi mislite da muzika utice na vas ili vase prijatelje, pozitivno i negativno ? Nije vazan zarn muzike, pricam o muzici uopsteno, o muzici koja je danas najvise zastupljena u nasem drustvu.(RnB, Techno, Folk, Tubo-Folk itd.)

Hvala vam
Rock pozitivno utječe, a ove zvezde granda zatupljuju
Da utice, to je definitivno, a na koji nacin? Eh to vec zavisi od pojedinca do pojedinca.. Naucno je dokazano da klasika opusta (normalne ljude), a nekome je dosadna.. Postoje pjesme koje me mogu oraspoloziti, motivisati, opustiti, rastuziti, zamisliti.. Kada se govori o zanrovima muzike, odmah se za njih vezu negativne stvari.. Ali sve je to do pojedinca, tako da je veoma tesko odgovoriti na tvoje pitanje.. Cinjenica je da turbo folk negativno utice na sire narodne mase
Zavisi šta se uzme kao muzika ??
Ako su to pjesme pune psovki, nasilja, bogoomaložavanja onda je to naravno loš uticaj , ali ako su to neke mirne pjesme bez onda imaju dobar uticaj .
Jer nije isto slušati metaliku i vulgarni rep ili H. Bešlića, Željka Joks, Sašu Matića itd itd.
Slike govore više od riječi:

NARODNA:

METAL, PUNK I OSTALO:

RAP, HIP HOP ♥

Dakle negativan uticaj, al opet sve zavisi od čovjeka i psihe. Ja lično slušam Rap al ne pušim niti pijem... al takvi smo s ovih prostora uvijek tumačimo pogrešno.
Ebu_ je napisao/la:
Slike govore više od riječi:

NARODNA:

METAL, PUNK I OSTALO:

RAP, HIP HOP ♥

Dakle negativan uticaj, al opet sve zavisi od čovjeka i psihe. Ja lično slušam Rap al ne pušim niti pijem... al takvi smo s ovih prostora uvijek tumačimo pogrešno.
Znači objasnio si sa slikama

Ebu je reko svoje. Ja mislim da bi muzika trebala pozitivno uticat na nas, al danas je baš suprotno. Ko sluša onaj jaki rock (oni što samo vrište kao djevojke kad gube nevinost) postane emo i počne se bost i sjeć vene. Ko sluša narodnjake je seljak, a ko sluša rep odma je drogeraš. Tako da ja pomalo od svega slušam (osim narodnjaka od njih samo halid ofc) i mislim da je tako najbolje.
Pozitivno? Definiši pozitivno lol.
Ja lično znam da dosta pjesama/bendova koje slušam nema poprilično dobar utjecaj na mene jer je to neko "pravilo". Npr. vidim ovog gore piše metal, punk i rock i stavlja sliku dvije poremećene cure do korijena i odmah svako pomisli da su svi metalci takvi. Ja u onom deranju i glupiranju kako ga 90% populacije zove čujem je***u poruku koja je bolja od [sakupi sve pop, narodne, trance, hip hop itd. pjesme] x [10]. Ali opet, svakom svoje. Muzika ... je čudna. Utječe na pojednica na način na koji je pojedinac primi. Najbolji primjer imaš u metalu, ako bi dozvolio. Imaš neke "normalne" likove koji se oblače kažualno, bez tetovaža i tako tih čuda i imaš one, nazovimo ih extreme, metalcima koji su se "unijeli" u to čudo.
Etc.

Mogu, zapravo, reći da je jedina pjesma u metalu koja je na mene utjecala pozitivno u smislu u kojem moji roditelji vide pozitivno, frendovi iz razreda vide pozitivno i 90% populacije misli pozitivno je http://www.youtube.com/watch?v=uznrBvnVuPI

Prema ostalima sve što ja slušam je negativac. Let's keep it that way.
mah to sto govore da Hard Rock , Heavy Metal etc uticu lose na covjeka , da su ti ljudi drogerasi , oni pojma nemaju ,licno se druzim sa likom koji slusa rock odkad znam za njega, nit' pije , nit' pusi , svira gitaru i u tome uziva ..
a ja licno slusam Rap/Hip-hop tako se i oblacim i kad mi raja koji slusaju narodnjake kazu "vi ste svi drogerasi ne znate vi sta je muzika" , ja poludim , al onda shvatim nema smisla da se ja s njima raspravljam ...inace slusam najvise eminema i covjek stavlja svoju dusu u pjesme , tako nesto ovi narodnjaci nece nikada postici..
8-)
Na svakog drugačije djeluje, naravno ovisi šta slušaš.
Mada, dođe mi povraćat kad vidim kako se cure od 14,15,16 godina ponašaju u javnosti ; majice do pupka iako je vani 5 stupnjeva, našminkano isto ko da ima 40 a ne 15 godina, mobitel u ruke, raspali muziku ( naravno, cajke, neke zavijače tamo lijeve ). Al štaš, da sam im mater, nogom bi ih tukla. Fuj, kamo idu ovi mladi danas.

Na mene samo Balašević negativno djeluje, postanem ... Kako da se izrazim, nasilna kad ga čujem, Poželim zapalit njega i sve one koji ga slušaju.
Pitanje je komplikovano jer je dosta faktora u pitanju, pocev od tonu zanrova koji nose razlicite poruke i zvucne vibracije, pa do samih nas pojedinaca, podrucja i drustva u kojem zivimo. Sto se tice mladih, mislim da danas muzika negativno utice jer ako poredimo danas sta je u trendu i nekada, ocito je da su prije vizuelno i zvucno stvari bile puno ugodnije i imale vrijednost nego danas gdje je ta komercijala bas totalno smece bilo da je strana pogotovu domaca. Druga stvar je psihicko stanje i razvoj pojedinaca, a posto su mladi "zeleni" i nestabilni danasnja top muzika puna negativnih poruka i primjera moze imati samo negativan uticaj. To je otrpilike neko objasnjenje, ali posto rekoh dosta drugih faktora utice ne mora u nekim situacijima biti bas tacno tako.
Ja u zivotu nisam gluplji post procitao, bez uvrede. Drug, slusam 2.5g sve zanrove muzike koji pocinju sa HARD i nikad nisam iskusio neki negativan utjecaj na svoj mozak ili bilo sta sto se veze za to. Odkud ti to 'znas'? Zelim da cujem tvoje misljenje.

Sry for offtopic, da se nadovezem na temu. Utice jako pozitivno na svu populaciju sirom svijeta, samo bica koji imaju IQ manji od broja cipela mogu iskusiti neke 'nuspojave' slusajuci nesto 'tvrdje il statijaznam'. Mozda serem puno, al to je barem moje misljenje :)
Slusajuci muziku dozivljavam x puta osjecaj transcendencije DNEVNO, a da ne pricam sa sam citav zivot u tome.
No music, no life.
golgy je napisao/la:
Ja u zivotu nisam gluplji post procitao, bez uvrede. Drug, slusam 2.5g sve zanrove muzike koji pocinju sa HARD i nikad nisam iskusio neki negativan utjecaj na svoj mozak ili bilo sta sto se veze za to. Odkud ti to 'znas'? Zelim da cujem tvoje misljenje.

Sry for offtopic, da se nadovezem na temu. Utice jako pozitivno na svu populaciju sirom svijeta, samo bica koji imaju IQ manji od broja cipela mogu iskusiti neke 'nuspojave' slusajuci nesto 'tvrdje il statijaznam'. Mozda serem puno, al to je barem moje misljenje :)
Slusajuci muziku dozivljavam x puta osjecaj transcendencije DNEVNO, a da ne pricam sa sam citav zivot u tome.
No music, no life.
Ja nisam napisao da hard core i ta metal sranja utječu , nego da teški TRANCE utječe na mozak , a to sam čak i gledao na nekom od dokumentarnih programa.Nemoj misliti da se ja pravim pametan , da sam to ja otkrio , to sam gledao i čuo od drugih ljudi.
Slušam HIP HOP i time se dičim. Kome smetam flokom ga spičim

Brate moj ne utiče muzika puno, krivac je društvo.

Moje mišljenje je da svijet ne može funkcionisat bez muzike, tako da naravno ostavlja pozitivan dojam.
Well ,ako si normalan covjek pozitivno ce utjecati ...Dok vecina djece mojih uzrasta ali i starijih pogresno sve svacaju i onda negativno djeluje :(
Necu da puno diskutujem napisat cu samo nekoliko recenica.

Dakle sve zavisi kakvog je ta osoba mentalnog sklopa (ako je normalna na nju ce i uticati isto ta muzika) i kako tu muziku prihvata na pozitivan ili negativan nacin.
Uzmes jednog klosara koji nema dvije ciste u glavi i ode u neki klub i "ponese" ga ta muzika i problem napravi, ne samo sebi nego i drustvu oko njega, a kada uzmes normalnu osobu za primjer i sami znate kako ce se ta osoba ponasati.
Sad bi neki rekli ako slusas ROCK narkoman si itd, posto su seljaci u nasoj drzavi i nemogu nista drugo prihvatit osim Turbo-.Folka !
E pa moji, nitko nece biti drogeras i alkos ako to sam nezeli !
Ja inace nista nekoristim mogu reci da sam okorjeli ROKER mada se tako nenosim... Al eto slusam to od malena !
Pusim Nepijem Ne Drogiram se ! Jbg :) !
Sve je stvar izbora samog sebe !
Nista nemoze na tebe uticat ! NISTAAAAAA !

Tko je LUD on je LUD, i tu price nema !
Pozitivno, svak ima svoje ukuse evo i mog :D

Sistem mi se cisti od negativnih misli
Uzima pozitiva svaki dio moga tkiva
Negativne emocije 103 porcije
Izbacujem van da sreca ima svoj stan....itd
maliCharls je napisao/la:
Ja nisam napisao da hard core i ta metal sranja utječu , nego da teški TRANCE utječe na mozak , a to sam čak i gledao na nekom od dokumentarnih programa.Nemoj misliti da se ja pravim pametan , da sam to ja otkrio , to sam gledao i čuo od drugih ljudi.
Nisam mislio na HARDCORE I HARDMETAL, LOL. HardTrance, Hardtechno, Hardstyle, Hardhouse etc, na to sam mislio, ROFLAPMP!
golgy je napisao/la:
Nisam mislio na HARDCORE I HARDMETAL, LOL. HardTrance, Hardtechno, Hardstyle, Hardhouse etc, na to sam mislio, ROFLAPMP!
Pa vjerovatno slušaš u nekim normalnim uvjetima , iako ćeš sada reći da nisi , samo da mi negiraš , al nvm.Mislim , imam prijatelja koji ima bassove u kući i koji mi je sam rekao da nakon 2,3 h slušanja trance-a idućih 2 h stalno čuje bassove iz pjesme , a to je upravo to.
emo nije metal. nema nikakve veze. baci oko na Black Sabbath, oni su realniji predstavnici.

Prijavi se da bi odgovorio/la na ovu temu.