Preskoči na sadržaj
Ista raja. Nova runda.
GAMERZ.ba — REBORN
Pitanje Poništeno pitanje 100 bodova

Umrezenje 2 racunara

247 pregleda · 17 odgovora · otvorena 07.10.2011. u 15:24

~ Pozdrav , Ovako Imam Modem Arris tj : onaj telemachov i sada jaran bi veceras da dode kod mene i ponese svoj racunar , pa mogu li kako umreziti preko modema dva racunara? tj da ima na oba konekcija

Slika modema :

Nagrada ovih 100 bodova !
Moze uzmes usb kabal za modem ukljucis u jedan komp a onaj kabal za lan ukljucis u drugi i imas u obadva
Sleepyxx je napisao/la:
Moze uzmes usb kabal za modem ukljucis u jedan komp a onaj kabal za lan ukljucis u drugi i imas u obadva
Mislio sam tako tj: onaj plavi da u njegov komp a ovaj zuti ostaje u mom?
reoN1 je napisao/la:
Sad neznam znaci ovako ovaj utp rj45 to je sad zavisi kako kod koga npr zuti kabal njega oces u svoj il njegov nije bitno a usb to u svoj i to je to jedino sto moze da se desi da ti trazi drajver za usb od modema u taj komjuter ako ukljucis ako nemas win 7
pa , ne znam taj tvoj modem kakav je , ali ja na mom imam josh 3 mesta za ostale kompove , ako imash josh mesta uzmi samo lan kabal i prikaci u modem i na njegov komp i imace i on i ti , tako sam ja radio kad su mi dolazili ortaci da no lajfamo :D
Sph013 je napisao/la:
pa , ne znam taj tvoj modem kakav je , ali ja na mom imam josh 3 mesta za ostale kompove , ako imash josh mesta uzmi samo lan kabal i prikaci u modem i na njegov komp i imace i on i ti , tako sam ja radio kad su mi dolazili ortaci da no lajfamo
vidis dao je sliku ovaj nema vise a da ima vise treba se podesiti prvo da ti svi rade inace stimaju 2 i 4 da rade
Sleepyxx je napisao/la:
Sad neznam znaci ovako ovaj utp rj45 to je sad zavisi kako kod koga npr zuti kabal njega oces u svoj il njegov nije bitno a usb to u svoj i to je to jedino sto moze da se desi da ti trazi drajver za usb od modema u taj komjuter ako ukljucis ako nemas win 7
Ja koristim ovaj utp rj45 odkako sam dobio net , pokusavao sam ubacivat usb u svoj ali je trazilo drivere kao sto kazes koristim w xp a kod jarana je w7 , znaci da ce moci?

Hajd kada veceras pokusamo umrezit javit cu ti se ako bude bilo problema , takode veceras bobe dajem
Sleepyxx je napisao/la:
vidis dao je sliku ovaj nema vise a da ima vise treba se podesiti prvo da ti svi rade inace stimaju 2 i 4 da rade
aha da , gle stvarno :D

onda jedino da uradi to shto si ti rekao ili lap top pa wireless :D
mada moze i preko kompa wireless ako ima xD

edit:
pa w7 bi trebao odma sam automatski da nadje drajvere ali komp mora biti prikacen na net prvo :/
reoN1 je napisao/la:
Ja koristim ovaj utp rj45 odkako sam dobio net , pokusavao sam ubacivat usb u svoj ali je trazilo drivere kao sto kazes koristim w xp a kod jarana je w7 , znaci da ce moci?

Hajd kada veceras pokusamo umrezit javit cu ti se ako bude bilo problema , takode veceras bobe dajem
znaci ako bude trazilo uzmes samo nadjes driver za taj modem i instal i to je to mora radit
reoN1 je napisao/la:
Ništa samo onaj plavi kabal što si dobio uz modem. Jedan dio u modem, drugi u kompjuter uštekaš. Samo je mala dužina, to ti je problem.
Znam da ovo možeš uraditi, jer sam i ja pitao isto kada su dolazili tehničari da prave konekciju i kablovsku.

Ovakav kabal jel tako?
Ako slucajno neko od vas ima dvije mrezne kartice u kompu, onda moze i ovako.Na onaj komp koji ima 2 mrezne kartice prikljucis internet iz modema(lan kablom) i iz tog istog kompa povezes se sa drugim kompom lan kablom i to je to...

Jos samo naravno moracete TCP/IP protokole namjestit da bi imali internet obadvojica.

Slijedi uzivancija :)!
Preko modema tehnicki nije moguce povezati 2 ili vise racunar u LAN.
A ne mozes da idu oba direktno na WAN jer telemach binda IP sa MAC adresom :).
reoN1 je napisao/la:
Da usb je plav a tvoj žuti ostaje, to je sva mudrost
Neće ti pomoći ovo sa USB dozvoljavaju samo USB ili Ethernet tako ako skopčaš oboje samo češ na jednom imati konekcije.

1 Metoda

Riješenje ti je moraš imati 2 UTP kabla jedan skinuti zastitu, pa onda presjeci kraj drugog kabla u tu spojiti oba kabla najbolje ti je da uradiš lemilicom.

2 Metoda

Možeš isto UTP kabal u svoj prikopčati pa onaj telefonski kabal preko fax modema napraviti shared konekciju više pročitaj na google.
c/p

Ako nemate mrežne kartice probajte ovaj tutrijal.. možete i sa modemom
1. Idite u Control Panel i nađite Network Connections,
2. Idite na File i odaberite New Connection i kliknite na Next u prozoru koji se otvorio,
3. Odaberite Set up an advanced connection i kliknite na Next,
4. Odaberite opciju Accept Incoming connection i kliknite na Next,
5. Odaberite uređaj preko koga će te se spajati (obično modem) i kliknite na Next,
6. Odaberite Allow virtual private connection i kliknite na Next,
7. Odaberite opciju (gumb) Add... i u User name i Password upšite "gost" (bez navodnika) i kliknite na Next,
8. U ovom prozoru ne klikajte ništa, tj. provjerite da li je uključen Internet Protocol i ako nije uključite ga. Kliknite na Next, a zatim i na Finish.

U Network Connections prozoru će vam se pojaviti nova "veza" pod nazivom Incoming Connections. Dupli LMB na nju otvara prozor sa uređajima koje će ova "veza" koristiti. Kada ne želite da se modem sam javlja kada zazvoni telefon isključite sve uređaje (preporučljivo) i uključite ih samo kada očekujete da će vas nazvati netko sa drugog računala.

9. Idite na File i na opciju New Connection i kliknite na Next,
10. Odaberite Connect to Internet i onda na Next,
11. Odaberite Setup my connection manually i na Next,
12. Odaberite Connect using a dial-up modem,
13. Upišite ime veze i klik na Next, Broj telefona i klik na Next, Upišite "gost" u username i password i klik na Next, Uključi opciju Add a shortcut... i klikni na Finish.

Poslje ovoga treba aktivirati napravljenu "vezu" na računalu koji zove, a na drugom računalu se treba obilježiti i aktivirati uređaj koji će primiti poziv.
Ako ti je PPPoE konekcija, samo utakaris jos jedan kabal u modem i njemu u mreznu kartu i sve ce raditi.

Znaci neka on donese ili ti ugl znaci ne trebas skidat kablove i premjestati samo ubaci jos jedan kabal u slot.

evo ti kako je to tj kako funkcionise

ako su samo dva kompa izvadi onaj zuti kabal iz modema ali ne iz kompa i povzi ga u drugi komp tako ja radim

Prijavi se da bi odgovorio/la na ovu temu.