Preskoči na sadržaj
Ista raja. Nova runda.
GAMERZ.ba — REBORN
Diskusija

[TUT] Instalacija phpbb3 foruma + editovanje teme

345 pregleda · 9 odgovora · otvorena 25.09.2011. u 18:45

Dobro večer gameri,

U ovom tutorijalu ću vam objasniti kako instalirati phpbb3 forum te kako napraviti unikatan style/temu za vaš community, klan, ili nešta sasvim drugo.

Za početak vam je potreban webhosting i registrovana domena (Nije bitno da li je premium ili free)

Logujte se na vaš webhosting cpanel sa podatcima koje ste dobili od vašeg webhosting providera. (primjer tg-gaming.com:2082 ili tg-gaming.comcpanel

Kada se logujete na vaš cpanel potrebno je da kreirate ftp akaunt preko kojeg ćete uploadovati fajlove, kliknite na FTP Accounts.

Dobit ćete nešta ovakvo (Popuniti kao na slici)

Nakon što ste popunili kliknite na "Create FTP Account"

Sa ovim smo završili kreiranje ftp naloga preko kojeg ćemo se logovati i uploadovati fajlove.

Sada su nam potrebni fajlovi od phpbb3 foruma koje možete preuzeti na ovom linku.

Nakon što ste downloadovali fajlove, raspakujte ih u neki folder na desktopu i otvorite taj folder pa ga minimizirajte.

Sada ćemo uploadovati fajlove na ftp a za to nam je potreban neki od FTP clienta a mi ćemo koristiti Filezillu koju možete preuzeti na ovom linku.

Instalirajte Filezillu i nakon toga je pokrenite.

Popunite Filezillu sljedećim tekstom :

-Hostname : Ime vaše domene (puno ime) npr tg-gaming.com
-Username : Tu ide ime na koje ste kreirali ftp account npr ako ste odabrali forum pišite forum@vašadomena.com u mom slučaju tggaming.
-Password : Pišite password koji ste odabrali prilikom kreiranja FTP accounta u cpanelu.
-Port : Možete a i ne morate pisati, jer se sam generiše def 21.

Kada ste sve popunili kliknite Quickconnect.
Trebali biste dobiti nešta ovakvo u donjem desnom uglu:

Predhodno raspakovane phpbb3 fajlove uploadujte u ovaj direktorij, selektujte mišem sve fajlove i prevucite u empty directory listing.

Nakon završenog uploada prelazimo na instalaciju!

Otvorite link gdje ste odabrali instalirati vaš forum te dodajte /install na kraju linka. U mom slučaju /install" rel="nofollow" target="_blank">http://www.tg-gaming.com/forum1/install

Kliknite na Proced to next step

Zatim zaskrolajte prema dole i kliknite [color=redstart install[/color]

Došao je na red korak sa instalacijom databaze, logujte se ponovo u vaš cpanel i kliknite na sličicu MySQL Database Wizard.

U prvo polje upišite ime baze npr forum1

Zatim upišite ponovo forum1 i neki password preko kojeg će se forum konektovati na bazu.

Štiklirajte sve permisije za databazu.

I to je to što se tiče baze, kreirana je sada se vraćamo na instalaciju foruma, popunite formular sljedećim podatcima.

-Database Server : localhost
-Database name : tggaming_forum1 (obavezno dodati prefix username od cpanela odvojiti donjom crticom i staviti ime koje ste odabrali prilikom kreiranja baze)
-Database user : tggaming_forum1
-Database password : Password od baze koji ste unijeli pri kreiranju iste.

To bi trebalo izgledati ovakvo u mom slučaju (mislim na podatke)

Vidimo da je povezivanje baze sa forumom uspijelo i možemo kliknuti na Proced to next step.

Zatim upišite podatke za administratora (ownera) foruma po vašoj želji.

Sljedeća tri koraka ćemo ostaviti onakva kakva jesu tj samo ćemo kliknuti Proced to next step, jer nisu potrebne izmjene.

Kao što možemo vidjeti na slici ispod instalacija foruma je protekla uspješno i možemo se logovati i praviti izmjene na forumu.

Kliknite login i biti ćete preusmjereni u admin panel vašeg foruma gdje ćete moći instalirati vaše styleove, dodavati forume, podforume, praviti rankove, i još mnogo drugih opcija.

Eh sada prelazimo na kratko uputstvo editovanja tema, npr odabrali ste temu acidtech, potrebno je downloadovati istu sa oficijalne stranice PHPBB te uploadovati preko FTPa u folder styles, pa instalirati klikom na install u admin panelu pod menijem styles.

Ukoliko želite izmjeniti tu temu potrebno je da odete na sljedeći hdr_left.png i editujete ih u photoshopu po vašoj želji. Nakon editovanja potrebno ih je samo uploadovati preko FTP clienta u sljedeći folder Styles>Acidtech>theme>images i označiti da premjesti postojeće datoteke kako nebi skipalo upload. Nakon uploada potrebno je da refreshujete vaš imageset i template set preko admin panela što možete vidjeti kako uraditi na sljedećoj slici.

Potrebno je da kliknete refresh pored vaše teme u dijelu styles nakon čega će nove postavke biti osvježene i učitane. To bi bilo to što se tiče instalacije phpbb3 foruma i editovanja teme sva dodatna pitanja možete mi postaviti na pm ili u komentar ukoliko tema ne bude zaključana.

Copyright © bRUTAL 2011 4 Gamers.ba
Fin tutorial pregledan, svaka čast baš si se potrudio sticky. Btw de se javi da ti dam aplauz.
Nermin je napisao/la:
Fin tutorial pregledan, svaka čast baš si se potrudio sticky. Btw de se javi da ti dam aplauz.
Hvala vam na lijepim riječima

Post dobio aplauz od pN

Nije mi jasno gdje se nalazi ovaj " hdr_left.png" ?
PistoN je napisao/la:
Nije mi jasno gdje se nalazi ovaj " hdr_left.png" ?
hdr_left ti se nalazi zavisno od tvoje teme na ovoj putanji
Styles>[TvojaTema]>theme>hdr_left.png i hdr_right.png
nema hdr_left i right al et :)
PistoN je napisao/la:
nema hdr_left i right al et
Mora imati

fala brate :D ovo mi je bas trebalo :D

Prijavi se da bi odgovorio/la na ovu temu.