Preskoči na sadržaj
Ista raja. Nova runda.
GAMERZ.ba — REBORN
Diskusija Zaključana

Instalacija novog optickog uredaja [TUT]

178 pregleda · 5 odgovora · otvorena 15.10.2011. u 22:12

U kratkom vodiču objasnit ćemo kako se instalira DVD pogon u računalo. Prije kupovine uređaja provjerite da li je računalo zaštićeno garancijskom naljepnicom, jer skidanjem gubite garanciju.

U kratkom vodiču objasnit ćemo kako se instalira DVD pogon u računalo. Prije kupovine uređaja provjerite da li je računalo zaštićeno garancijskom naljepnicom, jer skidanjem gubite garanciju.

Ukoliko je računalo zaštićeno naljepnicom i još je pod garancijom, odnesite ga u servis gdje je kupljen i zatražite da vam ugrade komponentu. Ako u istom dućanu kupite i uređaj u većini slučajeva ugradnja će biti besplatna.

Ako je računalo van garancije sve što trebate je kupiti DVD pogon koji se može naći po cijeni i manjoj od 200 kuna. Pri kupovini obratite pozornost na priključak. Starija računala nemaju SATA priključke pa ukoliko nemate ovaj priključak obavezno kupite pržilicu sa ATA priključkom. Razlike u cijeni i kvaliteti uglavnom nema, no problem može biti u dobavljivosti ATA pržilice jer se uređaji sa ovim priključkom sve manje traže pa s time i naručuju.

Pogledajte razliku između ATA i SATA priključka.

Nakon što ste kupili uređaj otvorite kućište računala (obje strane) i u mjesto predviđeno za DVD uređaj ugradite i pričvrstite uređaj. Spojite kablove iz matične i napajanja te pokrenite računalo. Ukoliko na početnom zaslonu sistem ne očita novi hardver stisnite Delete i u BIOSu pod Standard CMOS Features omogućite novi uređaj i snimite postavke.

Nakon što se računalo resetira Windowsi će automatski pronaći novi hardver i instalirati potrebne upravljačke programe.

P.S. sorry za copy/paste...Digao sam ovu temu "tut" kada sam tek poceo aktivno koristit g.ba,ugl,ponovit se nece...cheers
Ja u BIOS nemam nikakve opcije za CMOS.

I kad mi nije htio da učita, uradio sam ovako.

Otvorio bocnu stranicu, nasao CMOS.

On se nalazi pored BIOS baterije.

sastoji se od 3iglice koje su poklopljene plavom "kapicom"
Kao sto se vidi na slici desna iglica je slobodna.
Ako DVD nije ucitan uradite ovako:
Skinite tu "kapicu" i stavite je tako da samo lijeva ostane slobodna.
PC se neće htjeti upaliti. (ali pritisnite dugme za paljenje)
Vratite na prvobitni polozaj da desna bude slobodna.

PC ce se upaliti i 99.9% učitati vaš DVD-RW drive.

PS: PC mora biti istekan iz struje kad se ovo radi.

ovo c/p .

Post dobio aplauz od pN

Sto nisi procito pravilnik eno ga prva tema u zanimljivim?

- Zabranjeno kopiranje tutorijala i sl. Kopiranje rezultira ban u trajanju od 7 dana.

Post dobio aplauz od pN

Prijavi se da bi odgovorio/la na ovu temu.