Na početku igre moraš da shvatiš sve karakteristike championa, pa da odrediš kakvi ti champi najbolje pristaju. Nakon toga, relativno jednostavno će ti biti biranje heroja
Dakle, u LoL-u postoje tri "glavne" grupe championa, i to:
Carry
- Carry pravi dosta damagea protivnicima, a najčešće imaju i self-buff spelove. Ovakvi championi su inače lahko ubijani zbog slabe odbrane i/ili malog healtha.
Tank
- Samo ime mu objašnjava ulogu. Tankovi su dizajnirani da podnesu puno damagea, a da svojim spelovima danonoćno razbijaju linije odbrane kod protivnika. Drugim riječima, njihov zadatak je da uđu među neprijatelje te natjerati protivnike da se fokusiraju na njega čime otvara prostor za ranjivije championa. Kao što su supporteri ili carryi
Support
- Ovo su championi koji pomažu svojim saigračima healajući ih ili povećavajući im statse (buffanjem), a većina njih može i smanjivati statse kod neprijatelja. Supporteri se klone većih teamfightova i ostaju sa strane radeći ovaj svoj posao.Također imaju veliku ulogu u timu; posebno pri "težim" mečevima supporteri određuju ishod mečeva.
Svi championi se mogu podijeliti na ove tri kategorije, ali nije to tako jednostavno. Postoji još par karakteristika koje objedinjuju sve champione a to su: magic damage, physical damage, i da li su ranged ("dalekometni", tj. udaraju sa daljine) ili melee (udaraju sa blizine).
Kada shvatiš koja ti najbolja vrsta heroja "leži", tada počni sa eksperimentisanjem. Pošto si novi u igri, iskoristi priliku i igraj sa onim besplatnim herojima što dolaze svake sedmice

Tako možeš iskusiti razne nove stvari i, šta znaš, možda nađeš "svojeg" championa.
Također, počni igrati sa jednostavnijim championima. Pošto si novi možda želiš da ostaneš na daljini i vodiš takve sukobe. Pa, znam takva dva heroja, a to su Ashe i Tristana. Za Ashea si čuo, s onoga tutorijala na početku igre. Vrlo je lagan za naučiti da se igra, a opet, ako se znaš dobro pozicionirati, vrlo ga je teško ubiti. Ne znam da li si ikada čuo za tristanu. Ona ti ima najveći range od svih championa

Zbog ovoga je vrlo
j*b*** igrati protiv nje, a posebno što može farmati gold i tako kupovati sebi dosta itema RANO u igri. Pokušaj igrati sa njima pa vidi kako prođe.
Sa tankovima nikada igrao nisam, nek ti to neko drugi preporučuje

Ustvari, ja igramo SAMO sa supporterima, i o njima ti mogu pričati. Moja 3 najdraža championa su: Karma, Sona i Lux. Karma je izuzetno težak heroj za igrati jer zahtijeva dosta pravilnog tajmiranja napada i dobrog pozicioniranja. Iako je ranged champion, relativno je spora (čini mi se da joj je speed oko 330-340, ne znam tačno) pa moraš dobro pratiti ako koji neprijateljski champion odjednom mia (missing-in-action, tj. ako vas pokuša gankovati). Također, vrlo je interesantno igrati sa njom, nikada ti ne može dosaditi

Lux, s druge strane, je relativno lagan champion za igranja. Sa svojim slowom i stunom za DOBRO nervirati protivnike. Ali kao što inače biva sa support herojima, moraš se "ušteliti" sa njom, ali kada se ušteliš... Mah, samo ću reći da će te protivnički igrači brzo zamrziti

I na kraju Sona. Između ovo troje, po mom mišljenju, najviše okrenuta prema klasičnom supportu. Od svoja 4 skilla, 3 skilla su buffovi (1 pravi i damage neprijatelju), i to kakvi buffovi. Jedan pojačava movement speed kod sebe i saigrača, jedan pojačava AP i damage kod sebe i kod saigrača, a posljednji heala OPET sebe i saigrače u blizini.

Šta da ti kažem, ultimate support
Eto, par riječi od mene. Nisam ni ja iskusan toliko što se LoLa tiče, ali eto. Ovo su ionako basics
Uživaj