Preskoči na sadržaj
Ista raja. Nova runda.
GAMERZ.ba — REBORN
Diskusija

Particije

151 pregled · 3 odgovora · otvorena 23.02.2011. u 22:04

Imam dvije particije, jedna velicine 199GB a druga 265...
Na jednoj mi je XP a na ovu drugu cu staviti 7.
Eh sad, kako da smanjim velicinu ove dvije... i da to spojim u 3. gdje cu spremati filmove, muziku, programe itd!
Hvala !
Imaš par načina:

1. Kada budeš instalirao sistem(win7), i kada dođeš do dijela da odabereš particiju(particije):

Odaberi particiju(u tvom slučaju D, i klikni na drive option(advanced), pojavit će ti se novi prozor sa opcijama: format, extend, shrink, delete i sl. i preko tih opcija možeš uraditi šta god hočeš(ustvari ono što je tebi potrebno, postupak nije težak ukoliko znaš šta radiš).

2. Kada instaliraš win7, smanjiti/povečati particiju možeš preko sistemskih(korisničkih) aplikacija u computer menagmentu:

control panel(view by:large icon) - administrative tools - computer menagement - disk menagement(sa lijeve strane) - desni klik na željenu particiju/volume i odaberi opciju "extend volume(ukoliko želiš produžiti)" i "shrink volume(ukoliko želiš smanjiti)"

3. Možeš instalirati PartitionMagic(neda mi se sad objašnjaviti, a i nemam toliko vremena a dosta tutorijala/uputstava možeš nači na youtube) software koji se bavi radom nad particijama, malo je komplikovaniji proces od ova dva načina koja su najefikasnija i od kojih nečeš imati problema kasnije ukoliko znaš raditi.

Moja preporuka je da instaliraš win7 na C particiju, jer je bolje imati dual boot na jednoj particiji nego na različitim, a to stvara problem kod nekih aplikacija i zbunjuje korisnike(low). Sa ovim načinom nemoraš kreirati 3cu particiju za podatke, dakle ostaje ti D particija.

Ako ti šta nije jasno, PM/GB
1, Moras uci u opcije kroz windows instalaciju (ubacis disk, rebootas PC i na pocetku ce ti traziti da "pressas ANY button":D)
2. Deletas jednu particiju (pazi, brisu se i fileovi na njoj)
3. Od te jedne sto ti je preostala napravis jednu zeljene velicine, pa onda jos jednu)
4. instaliraj operativni po zelji...

Moja ti je preporuka da ne ostavljas 2 systema na pcu, nista dobro od toga nemas..

*nisam siguran da li mozda postoji neka metoda preko Windowsa da sve ovo uradis.... moguce je
Partition Magic

glhf

Prijavi se da bi odgovorio/la na ovu temu.