Preskoči na sadržaj
Ista raja. Nova runda.
GAMERZ.ba — REBORN
Diskusija

[Diskusija] Game zajednice u BiH

497 pregleda · 25 odgovora · otvorena 04.12.2010. u 21:27

Bilo je do sada mnogo diskusija o Bosanskohercegovačkim game serverima, ali vrlo malo onih koje se odnose prvenstveno na game zajednice. Zajednica obuhvata 2 ili više game servera koji su povezani nekada samo imenom, a nekada i tipom game servera. Prema mom mišljenju, zajednice imaju mnogo više šansi da opstanu na veoma konkurentnom tržištu servera koji žele prigrabiti što je veći broj igrača. Na našem tržištu postoji određen broj kvalitetnih game zajednica ali ono što najviše bode u oči jesu igrači koji provode vrijeme na serverima tih zajednica. Kao konkretan primjer ću uzeti zajednicu na kojoj ja boravim, a na kojoj samo 15% igrača čine Bosanci i Hercegovci, dok preko 30% njih čine igrači iz Srbije. Kako to, dakle, da na jednom Bosanskohercegovačkom serveru, pa i kompletnoj zajednici, igra više igrača iz Srbije nego iz BiH? Da li je BiH toliko malo tržište da ne može napuniti 5-10 kvalitetnih domaćih servera, a Srbija toliko veliko tržište da tamošnji igrači moraju dolaziti na naše servere?

Lično, nemam ništa protiv ove multinacionalnosti na serverima, i drago mi je što ima ovoliko naših komšija, ali mi je u isto vrijeme i krivo što naši igrači odlaze na neke strane servere, kada u svome dvorištu imaju toliko kvalitetnih zajednica i servera.

Na kraju, konkretno pitanje: Koja je po vama najbolja Bosanskohercegovačka game zajednica i zašto?
Glavni problem je sto mi imamo vise servera nego igraca. Razlog tome je cjena servera 1 km ma kakav on bio.. Tako da za "cenera" napravis svoj community i objavis na gemersu :). Samim tim igraci su se rastrkali i igraju tamo gdje imaju adminei svako zove svoju raju. Pamtim vrijeme kad je bilo 8 servera i to su bili epn, lol, bihnet 1 2 3, tera, pincom :) .... Serveri su bili puni 24/7, uvijek se "pucalo u šesnest". Ono sto bih morao da isteknem je KGB zajednica koji su uvijek bili #1 na Balkanu i bit ce dok postoji Balkan. Nije to samo zbog servera nego i zbog mentaliteta igraca. Na 90% nasih servera si ugrozen kao obican igrac jer kod nas vlada ova "AKO ME UBIJES CITER SI JER SAM JA NAJBOLJI"... tuzno ali zaista je tako. Kod nas je svako najbolji za sebe i toleranciji nema mjesta. Uzivao sam igrajuci na KGB Alfa i Beta serverima zbog kvaliteta igre, populacije i pozitivne atmosfere.. Sjecam se jos dok je bilo 70 admina na Alpha serveru uvijek po 10-12 online :)

Jedini nacin da se izvucemo iz ove situacije jeste vratit stare klasicne servere sa kvalitetnom administraciom gdje ce se znati da se igra hardcore :) .. tipa epn, lol, bihnet, gba i da svi igramo tu :)
Kasno sam vidio temu,pa dosta membera nece ni procitati moj post :/

Posto vidim da se JJJKM spominje u par komentara,mislim da je red da i ja kao vlasnik dam svoje misljenje o ovome.Kada je rijec o nasim serverima ili ti ga zajednicama po meni su samo 3-4 servera vrijedna za spomenuti:

-JJJKM
-ProGaming
-Global
-Jeger

Eo da vam opisem u kratkim crtama sta se danas desava,mozda me vecina nece razumjeti ali reLo hoce svakako.Danas se server moze kupiti za pisljivih 10 eura smjesten negdje u Njemackoj.Nama ovdje je ping 50-60
i svim iskusnim igracima ovo zna predstavljati problem,pa bjeze na KGB servere gdje je igra ravna LAN-u,dok balavurdija i napaceni klinci ostaju na ovim Svabskim serverima sve u cilju dobijanja admina.Druga stvar je to sto su sada svi serveri dual protocol sto znaci da se moze igrati preko steama i non-steama.To daje prednost LITE serverima sto se tice punjenja servera.Zasto? Pa LITE serveri imaju puno bolji ping prema strancima nego serveri koji su hostovani na domacem linku.Kada uzmemo u obzir da su sada ovo hybrid serveri i da je lahkim podesavanjem moguce namjestiti server da bude vidljiv u STEAM Internet listi servera,ovi serveri zauzimaju prva mjesta,kada su poredani po latency-u.Eh sada neki lik iz Rusije udje na steam i klikne Internet tab prvo ce mu biti poredani ovi lite server jer mu je na njima najbolji PING dok dole u dnu zauzimaju mjesta serveri na domacem linku.

Sljedece sto se desava taj lik sto drzi neki lite server,objavi temu na g.ba "3 dana serveru a vec pun" i ostavi SS sa servera.70 % cine stranci i nemozes se sporazumjeti nikako sa njima.

Mozda sam skrenuo sa teme,ali ovo je jedan od kljucnih razloga sto nasa CS Scena nemoze da ozivi,izuzev ovih par servera sto sam naveo.

Tema je izvrsna,svaka cast reLo!
Tema bi mogla u zanimljive,posto je ovako vecina ne vidi,jer i ja sam sam tek danas vidio temu :/
Nije pitanje da li BiH ima dovoljno igraca da popuni 10ak servera.
Prombelm je u tome sto BiH "igraci" uglavnom nisu nikakvi igraci. "Igrac" se uvijek poistovjecuje sa CS-om, CS zajednica sa gaming zajednicom... pa naravno da nece biti mnogo "igraca".

Ima nas ogroman broj koji ne volimo CS i igramo druge igre. Ko ovdje osim Sora-e i mene igra Crysis na orignalnom server? Pretpostavljam mozda jos dvojca maksimalno. Kod od vas ovdje je sebi kupilo Minecraft? Ko od vas zna za igru Tron Evolution? Ko je presao Dragon Age Origins? Ko od vas je presao Fallout new Vegas? Koliko vas zna ko je "Ganondorf"? "Peach", "aisy".

Mogu jos milion pitanja postaviti na koja 90% clanova ne zna odgovore. Igre koje nisu odigrali.

Pa de ti meni reci. Odgovori na pravo pitanje.
Kakva je to gaming zajednica koja ima svega par "gamera", dok su ostali samo wannabe gameri?
kasno sam vidio temu :r

Karam.ba Bluenet Community se razvija i msm da bi mogli biti dobra gaming zajednica .
Pored publica ( p48 only ) tu su i dm , catch me , awp ...
Admini su ok ( ja sam jedan od njih ) , head admin takodje , net klub super opremljen ...
Konkurs za admina je u toku , a mozete se prijaviti na forumu http://blue-net.org/forums/forum.php !

Prijavi se da bi odgovorio/la na ovu temu.