Preskoči na sadržaj
Ista raja. Nova runda.
GAMERZ.ba — REBORN
Diskusija Zaključana

Kupujmo domaće

589 pregleda · 47 odgovora · otvorena 17.08.2010. u 19:22

Želite li da vi ili vaši roditelji dobijate plaće ili penzije? Onda u prodavnici pogledajte gdje je to što kupujete proizvedeno.
Marketinška akcija devet bh. firmi "Kupujmo naše" vjerovatno je jedna od najvažnijih stvari u ekonomiji naše zemlje. Ekonomisti upozoravaju da BiH trenutno ima manji bruto nacionalni proizvod od Albanije, a predstavnici međunarodne zajednice gotovo svakodnevno prstom upiru na ogroman vanjskotrgovinski deficit.

Zašto je važna ova akcija "Kupujmo naše"? Jednostavno, riječ je o jedinom mogućem načinu da se zaštiti domaća proizvodnja, te poveća bruto nacionalni proizvod i smanji trgovinski deficit koji prijeti da nas - bukvalno - uništi. Doduše, i prije ove akcije bilo je poziva za zaštitu domaće proizvodnje. Nažalost, svi ti zahtjevi - i pored plemenitog cilja - bili su potpuno nerealni.

U posljednje vrijeme često se pozivalo u isto vrijeme na "zaštitu domaće proizvodnje" i na "otvaranje drugih tržišta za proizvode iz BiH". Ne treba biti baš pretjerano lucidan pa shvatiti da je nemoguće istovremeno tražiti otvaranje drugih tržišta za robu iz BiH i pritom pozivati na zaštitu domaće proizvodnje putem carinske politike.

Osim toga, BiH je prihvatila liberalan režim uvoza robe, što je dijelom i zahtjev EU i Svjetske trgovinske organizacije (WTO), a što, s druge strane, znači da naša zemlja nema pretjerane mogućnosti da kroz režim vanjske trgovine štiti domaću proizvodnju.
Dakle, ostaje jedino mogućnost povećanja prodaje domaće robe. Zbog toga je akcija "Kupujmo naše" važna za bh. ekonomiju. S njom će se možda formirati kolektivno stanje svijesti o potrebi kupovine naših proizvoda.

Želite li da vi, vaši roditelji ili vaša rodbina u BiH dobija plaće ili penzije? Onda u prodavnici pogledajte gdje je to što kupujete proizvedeno. Ako odaberete proizvod s etiketom "Proizvedeno u BiH", bit će i plaća, penzija i novca za socijalnu pomoću. U suprotnom - neće. Mi smo sada na potezu.

c/p

Originalni članak ovdje
Kvalitetan prozvod , proizveden u BiH .

Gdje je tu logika ?
WOPAAA je napisao/la:

Gdje je tu logika ?
Gdje je logika uvoženja mlijeka, voća i sokova iz Slovenije, od čijeg je reljefa samo 2% ravnica?

Cijela agroekonomija bivše Jugoslavije je bila zasnovana na Lijevču, Panoniji i Vojvodini, tj. teritorijama koje danas pripadaju BiH i Srbiji. Ali će domaći potrošač kupiti to mlijeko Z'Bregov, a ne ono proizvedeno u A.D. Mljekara Banjaluka, Kozarska Dubica, iako je domaće jeftinije za 60-70 pfeninga, jer će misliti da će mu time život postati skuplji.

Gdje je logika uvoženja duvanskih proizvoda iz Austrije i Njemačke, kad ih ovde ima na pretek?
Nikakav se Marlboro i ostale gluposti ne može porediti sa originalnim proizvodima FDS i TDR. Al' kupiće ga tatin sin, da ga vide curice.

I tako u nedogled.

Zašto?

Jer ..

[youtube]4xKeYFkB9Pw[/youtube]
dobra tema jbt,ja odavno pratim da uzmem nesto bosansko umjesto njemacko,hrvatsko itd.i ovak smo propala zemlja pa nemoramo jos pare davat drugim zemljama
WOPAAA je napisao/la:

Gdje je tu logika ?
Ocm nas kajmak je nabolji!

DA BI JAKI I ZDRAVI BILI JEDITE PILI!!!:D
Evo još nešto

Prema podacima Agencije za statistiku BIH u prvoj polovini ove godine za prehrambene proizvode iz naše države se odlilo skoro 700 miliona KM, dok je izvoz dostigao vrijednost od oko 200 miliona KM. Već godinama je jasno kako je domaća proizvodnja svedena na najniže grane i kako će trebati jako dugo da se oporavi. Isto tako, nevjerojatno zvuči podatak da država s jedne strane (ne)svjesno uništava domaći proizvod, a s druge strane daje ogromne novce za uvoz istih tih proizvoda sličnog ili čak lošijeg kvaliteta. Posljednji primjer je uvozno pivo za koje se analizama utvrdilo da ne odgovara kvaliteti propisanoj na deklaraciji. Možda će ovakve stvari otvoriti oči bar gradjanima koji ne tako rijetko u trgovinama radije kupuju uvozne nego domaće proizvode koji su često boljeg kvaliteta nego uvozni.
Nije nepoznata stvar da se u BIH iz inostranstva uvoze prehrambeni proizvodi sumnjivog kvaliteta jer se analize ne rade odmah pri uvozu proizvoda. Priča o pivu "Lav "porijeklom iz Srbije za koje se analizom utvrdilo da ne odgovara kvalitetu propisanom na deklaraciji samo je kap u moru sličnih problema prisutnih na tržištu u našoj zemlji.Kantonalne inspekcije nemaju dovoljno sredstava za veći broj analiza ispravnosti prehrambenih proizvoda koji se prodaju na našem tržištu, kaže direktor Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Besim Duraković dodajući da bi se analize trebale raditi odmah pri uvozu i te troškove kontrole kao i u drgim zemljama snosili bi izvoznici.Jasno je kako je na potezu Vijeće ministara koje treba da uredi ovu oblast . Države iz kojih se pivo uvozi u BiH stimuliraju izvoz, kao i mnoge druge prehrambene proizvode tako da su domaći proizvođači, inače prepušteni na milost i nemilost domaćim nepatriotski nastrojenim vlastima, suočeni sa damping cijenama i bez pomoći države ne mogu opstati. Velike multinacionalne kompanije dobile su izvrsno tržište u BiH bez investiranja i jednoga feninga „teško“ oko 150 miliona maraka godišnje.Priča sa pivom mogla bi bar za početak otvoriti oči gradjanima BIH da konačno počnu kupovati domaće proizvode koji su često boljeg kvaliteta nego uvozni, jer sadašnja struktura vlasti, pod pritiskom uvoznih lobista, očito je nemoćna uraditi bilo šta .

c/p

originalni članak ovdje
v3Tr0x je napisao/la:
Gdje je logika uvoženja mlijeka, voća i sokova iz Slovenije, od čijeg je reljefa samo 2% ravnica?

Cijela agroekonomija bivše Jugoslavije je bila zasnovana na Lijevču, Panoniji i Vojvodini, tj. teritorijama koje danas pripadaju BiH i Srbiji. Ali će domaći potrošač kupiti to mlijeko Z'Bregov, a ne ono proizvedeno u A.D. Mljekara Banjaluka, Kozarska Dubica, iako je domaće jeftinije za 60-70 pfeninga, jer će misliti da će mu time život postati skuplji.

Gdje je logika uvoženja duvanskih proizvoda iz Austrije i Njemačke, kad ih ovde ima na pretek?
Nikakav se Marlboro i ostale gluposti ne može porediti sa originalnim proizvodima FDS i TDR. Al' kupiće ga tatin sin, da ga vide curice.

I tako u nedogled.

Zašto?

Jer ..

Z'Bregov mlijeko nije Slovensko , već hrvatski prozvod.
I veoma je kvalitetnije nego mlijeka koje si ti naveo i izvozi se u Europske zemlje i Hrvatska je mnogo bolje razvijena zemlja od BiH i imaju mnogo kvalitetnije proizvode.
Jesi kad probao Vinijeve sokove ? Mislim da se da vidit razlika.

A cigarete je veoma druga priča.

I naravno da su bolje nego naše. Svaka čast Auri.
Ma Balkanske države će se sve raspasti i propasti, ne znam samo kako dozvolismo da se Yuga raspadne, i što dozvolismo da nas drugi posvadjaju, svi bili ljubomorni na nas, a sad, nogama nas šutaju...
Jedino što možemo da uradim za BiH je da kupujemo domaće i što manje uvozno kad bi 1000000 nas tako postupio vidjela bi se velika promjena... Zbog potražnje vlasnici bi otvarali radna mjesta a ne otpuštali radnike... Smanjio bi se broj nezaposlenih... Svi bi bolje i bogatije živjeli.
-Starija raja pije Karlovačko a Sarajka u top 10 piva on the world.

Molim logiku.
v3Tr0x je napisao/la:

I tako u nedogled.

Zašto?

Jer ..

U potpunosti se slazem sa tobom u svim stavkama :)...
Samo da dodam sto se tice voca...dje moze biti zdravija ona narandza sto je prosla kroz 1000 slepera i bog zna cega od jabuke koja ja ubrana npr. u banja luci na plantazi jabuka...
Sto se tice pica navodim 1 primjer kako moze biti zdraviji onaj stok koji se pravi u kadama i ko zna cemu koji je otrov za stomak od ciste domace rakije sljivovice,kruskovace..
Kako moze biti zdravije ono meso koje se uvozi koje je proslo kroz bog zna sta od mesa koje je proizvedeno kod nas.

Ima toga jos puno puno...

;)
v3Tr0x je napisao/la:

I tako u nedogled.

Zašto?

Jer ..

Potpuno si u pravu , jer iskreno da kažem.

Sarajevo 70% nije sarajlija to se sve spustilo i odatle je došao kriminal i sve. I kako tih 70 % koji nisu sarajlije to je neka mafija vako nako oni obrću po koju milju po noći et imaju mogu i naravno kupuju neke stvari kojim se kurće a nebitno kad se neko okrene oni bace tu cigaru itd.

Imam još hiljadu razloga koji bih da navedem ali da nekog uvrijedim neću.

Nemoš KAD NAŠE NANE DEDE da im je uštediti 60 feninga ipak ce oni kupiti mlijeko iz rusije , nego naše duplo kvalitetnije .

NAŠ NAROD JE PROKLET I NEKA NAM JE OVAKO

Post dobio aplauz od ultranumb

v3Tr0x je napisao/la:

I tako u nedogled.

Zašto?

Jer ..

Uredu je sve sto ti kazes
ali ja mislim da je u problem u tome sto nasi proizvodi nisu rasireni ... njih ima u vecim trgovinama (Vecim Super marketima i Hipermarketima )

A udjes u malu prodavnicu tamo stoji 80 paketa zbregov mlijeka a 10 paketa nekog domaceg. i kad to vidi kupac on ce 99% uzet to kojeg vise ima
To je samo primjer
tako je isto slucaj kad odes npr u neku piceriju u kojoj nikad nisi bio da pojedes picu ... i zamisli da stoje dvi picerije jedna do druge i jedna puna i ljudi jedu pice a u drugoj nema nikog, i u koju bi ti uso ?
Naravno da bi uso u tu sto je puna jer razmisljas da tu ima ljudi koji su vec vise puta i u prvoj i drugoj piceriji probali pice i koja im se svidjela tu idu pa ces i ti uci u tu.
Ista je stvar sa proizvodima , ako ima nekog stranog u visoj kolicini odma znas da sto vise prodaje , i vise ga vlasnici prodavnica nabavljaju ...

Ljudi su vec navikli na neke stvari i nemozes ih ti preobratit ovim tvojim postom , ako se njemu svidjelo to slovensko / njemacko / kinesko ... bilo koje ... on ce to kupovat i nece ni 1% bendat taj natpis , "kupujmo domace ..."

EDIT:
@Mladjox
"Kako moze biti zdravije ono meso koje se uvozi koje je proslo kroz bog zna sta od mesa koje je proizvedeno kod nas."

Brate pricas gluposti... Svako meso je isto koje kupis u prodavnici ...
mesni proizvodi i to , nista to nevalja za zdravlje jer bog zna sta tu ima
Isto ti je i u nasih firmi i stranih
nema tu brate razlike
mislis da nasi ljudi paze na to ? haha . varas se

cuo sam price od nekih ljudi koji su radili u nekim firmama koji prave prodaju prsute , prave hrenovke , salame i slicno.
Dosta tih ljudi je reklo da nebi u zivotu vise nikad pojeo salamu (nevazno ko je proizvodi) jer mu se zgadilo kad je vidio sta svasta mjesaju.

Evo neki primjer : Spageti
nepravim ih ja ali znam kako ispadnu
Kupis neke nase spagete (bih) i kad se naprave oni se jednostavno raspadnu , uzmes neke talijanske (pasta zara ja mislim da se zove firma) i savrseno ispadnu

Svee je to isto samo on govori da bi bolje bilo kupovat nase proizvode a kvaliteta svega toga je ispod nivoa ZDRAVO !!!

Toliko od mene
Mladjox je napisao/la:
U potpunosti se slazem sa tobom u svim stavkama :)...
Samo da dodam sto se tice voca...dje moze biti zdravija ona narandza sto je prosla kroz 1000 slepera i bog zna cega od jabuke koja ja ubrana npr. u banja luci na plantazi jabuka...
Sto se tice pica navodim 1 primjer kako moze biti zdraviji onaj stok koji se pravi u kadama i ko zna cemu koji je otrov za stomak od ciste domace rakije sljivovice,kruskovace..
Kako moze biti zdravije ono meso koje se uvozi koje je proslo kroz bog zna sta od mesa koje je proizvedeno kod nas.

Ima toga jos puno puno...

;)
Upravu si... Al naš narod misli da je to bolje... Da je bolje mlijeko koje se uveze iz evrope od onog našeg domaćeg...
Djaba i kad bi svi kupovali domace jer znamo ko nam upravlja drzavom, to ti je ubacivanje para u supalj djep. Licno polovicno kupujem domace i strano, kvalitet presudjuje nekad i akcije.
v3Tr0x je napisao/la:

I tako u nedogled.

Zašto?

Jer ..

da je drina četri marke, svi bi je pušili

Neznam za ostala jela al ja bosanski sudzuk derem i livanski sir uvijek hebes ostalo domace bog !

i smoki onaj domaci pu pisam im se na strano choco smoki bog

Znas koliko me briga cije je ono sto kupujem? Ako se meni svidja, primjera radi, cokolada iz obale bjelokosti, boli me briga sto vamo ima 53 vrste "domace" cokolade.
- Ja ću samo na to nekada smo bili jedna od najrazvjenijih država u Evropi definitivno nismo trebali ništa uvozit' a sada je došlo takvo vrijeme da apsolutno sve uvozimo to naši političari i hoće da zarade na jadnome narodu.
- Nekada je Jugoslavija imala JUS standard koji je bio rame uz rame ako ne i jači od današnjih ISO 9001 i ostalih standarda.
- Sada smo postali banana državice koje niko ne pita ni za šta.
- Možda je offtopic ali sve je to nadovezano na ovu temu pogledajte Titov doček u Sjevernoj Koreji 1977 fascinantno a danas naše političare skoro pa i da ne dočekuju,kada Koreanci citiraju tekstove vašeg matičnog jezika srpsko-hrvatskog nema dalje.

http://www.youtube.com/watch?v=gWuYniXONIQ

Bitno da mi uvozimo je***u Janu pored milion prirodnih izvora u BiH. Jos kad vidim ove nase hajvane da kupuju tu vodu u nos bi im onu flasu naguro.
_Edy_ je napisao/la:
Ma Balkanske države će se sve raspasti i propasti, ne znam samo kako dozvolismo da se Yuga raspadne, i što dozvolismo da nas drugi posvadjaju, svi bili ljubomorni na nas, a sad, nogama nas šutaju... :(
politika je ku**a!!!

Prijavi se da bi odgovorio/la na ovu temu.