Preskoči na sadržaj
Ista raja. Nova runda.
GAMERZ.ba — REBORN
Diskusija

VHS 2 DVD?

64 pregleda · 6 odgovora · otvorena 15.08.2010. u 17:27

Za pocetak pozdrav svim forumasima... Imam jedno pitanje za vas, nasao sam par VHS kaseta za video koje su mi od velikog znacenja, a zelio bih da ih prebacim na DVD... Eh sada da li mi neko mozeo bjasniti sta mi je potrebno kako bih skopcao video na kompjuter? Da jos uvijek imam video iako ga nisam upalio sigurno 7 godina, ali radi i moze posluziti za ovu zajebanciju :) Znaci interesuje me sta mi je potrebno od kablova, programa ili sta vec, a ukoliko neznate ovo da mi objasnite, onda mi recite gdje u sarajevu ima neko da to prebacuje :) Hvala u naprijed, pozdrav... Nagrada za detaljno objasnjenje ukoliko je moguche po vasem izboru do 20KM :)
Ono što je za početak potrebno kako bi se na monitoru videla slika sa videa ili kamere jeste interna ili eksterna TV kartica ili grafička kartica sa video-ulazom (VIVO). Pored toga, potrebni su i kablovi za priključivanje i softver. Pravilno povezivanje videa i računara veoma je važno, jer utiče na kvalitet snimka. Različiti kablovi i konektori mogu biti upotrebljeni za ovo povezivanje.

Prvi i najrasprostranjeniji jeste antenski ili RF kabl, koji jednom žicom prenosi sve informacije potrebne za prenos snimka (boja, osvetljenost, zvuk itd.). Međutim, baš zbog toga što se sve prenosi jednom žicom, signali utiču jedni na druge, pa je na kraju kvalitet slike lošiji od originalnog.

Bolji kvalitet se dobija uz pomoć kompozitnog priključka (tzv. činč ili RCA). Standardno je obeležen žutom bojom i prenosi samo informacije o slici, dok se stereo zvuk prenosi putem još dva takva konektora koji su obeleženi crvenom i belom bojom. Pošto se slika i zvuk prenose posebnim žicama, manji su i uticaji jednih na druge, pa su i manji gubici.

Od ovoga bolji način povezivanja je S-video (super-video), koji sliku prenosi putem četiri žice i u njima je slika dalje razdvojena na signale o boji i osvetljenosti, što daje čistiju sliku.

I na kraju, najsveobuhvatniji način povezivanja je preko SCART priključka. On se sastoji od 21 žice i može da prenese najkvalitetniju sliku jer su signali slike još više razdvojeni na sastavne komponente RGB (crvenu, zelenu i plavu boju), pa su i gubici minimalni. Ovde postoji i mali problem jer se dešava da na konektoru nisu iskorišćene sve žice pa on onda radi kao običan kompozitni ili S-video kabl.

Kada je sve pravilno povezano, slika će se pojaviti na ekranu, a da bismo tu sliku pretvorili u digitalni format i sačuvali je potreban je odgovarajući softver, odnosno program koji to radi u realnom vremenu. Kupovinom TV kartice uglavnom se dobija i takav program, ali postoje i posebni programi, kao što su na primer Ulead Video Studio, CyberLink Power VCR i drugi.

c/p
Ili jednostavno odneses u videoteku i oni ti presnime to za 10 KM. Cak dobijes i lijep okvir sa zaglavljem!
Ili jednostavno odneses u videoteku i oni ti presnime to za 10 KM. Cak dobijes i lijep okvir sa zaglavljem!;D
MorgaN je napisao/la:
Ili jednostavno odneses u videoteku i oni ti presnime to za 10 KM. Cak dobijes i lijep okvir sa zaglavljem!;D
Problem je sto sam u gipsu jos narednih sigurno 15ak dana, obje noge... Pa mi je problem bilo gdje da odem u ovom momentu. Ali mogu poslati nekoga :) Znaci u videotekama to mogu 100%?
OldSql je napisao/la:
Problem je sto sam u gipsu jos narednih sigurno 15ak dana, obje noge... Pa mi je problem bilo gdje da odem u ovom momentu. Ali mogu poslati nekoga Znaci u videotekama to mogu 100%?
Sve videoteke to rade. Barem ovdje po BL i Gradisci.
Ja to radim...

Sve što ti je potrebno je sljedeće:

1) Tv ili VIVO (video in video out) Karta ..... Ja koristim Gigabyte P6000 i odlična je .... Karta Slika

Ako budeš htio qpiti kartu mora imati AV in , a AV in se grana na s-video ...

2) Na videu možeš da imaš scat i najverovatnije imaš ...
E onda ti je potreban sljedeći kabal

3) naravno Video

Od software-a ti ništa netreba jer kad qpiš TV kartu ti dođe kompaktni Software .... a ako imaš VIVO kartu ... onda moežeš da instaliraš .... Adobe Premire ....

Video možeš povezati i preko ovog kabla

Ali ti treba ovo:

I to je to ..... ako imaš pitanja PM ...

GL

Prijavi se da bi odgovorio/la na ovu temu.