Preskoči na sadržaj
Ista raja. Nova runda.
GAMERZ.ba — REBORN
Diskusija Zaključana

"Fifa 2010 World Cup" Official Topic

2.415 pregleda · 180 odgovora · otvorena 09.06.2010. u 17:07

Sledece utakmice:

Himna:

Glavna <3:
Shakira-Waka Waka (This time for Africa

Sporedna <3:
K'naan ft. David Bisbal - Waving Flag

Najsporednija <3:
Akon-Oh Africa

Prenos velikog otvaranja danas (11.06.2010) u 14:00h "Johanesburg-Direktan Prenos

Ovdje mozete gledati

www.owngoal.org Raja da se kladi malo! Addz by AlienzZ

www.fifa.com

Kao prvo ovo ce da bude glavna tema u vezi "Fifa World Cup 2010" u kojoj ce se raspravljati o svemu vezano za ovo takmicenje koje traje od 11' juna do 11' jula 2010 godine.

Grupe:

Uopsteno o Juznoj Africi:

- Južna Afrika obuhvata prostranstvo od 1.219.912 kilometara kvadratnih
- Zemlje sa kojima se graniči su Namibija, BOcvana, Zimbabve, Mozalbik, Svazilend. JAR u potpunosti okružuju kraljevinu Lesoto.
- JAR ima 47 miliona stanovnika koji žive u devet provincija: Istočni Rt, Slobodna Država, Gauteng, Kva-Zulu Natal, Limpolo, Mpumalanga, Severni Rt, Severozapad, Zapadni Rt.
- JAR ima tri glavna grada: Kejp Taun (zakonodavni), Pretorija (administrativni), Blomfontejn (sudski). Vlada je podeljena na tri reda: nacionalna, provincijska i lokalna.
- Južna Afrika je ustrojena kao demokratska država sa predsednikom, kao šefom države. Zemlja ima jasnu raspodelu vlasti, sa zakonodavnim predstavnicima u parlamentu i gde rukovodi govornik kuće, administrattivnim predstavnicima sa predsednikom i njegovim kabinetom i sudskim predstavnicima, kojima rukovodi šef pravde.
- Ustav Južne Afrike je vrhovni Zakon. Stanovmici JAR smatraju ga najnaprednijim na svetu.
- Stanovnici JAR nazivaju sebe "Nacija duge", kako ih je nazvao Nadbiskup Desmond Tutu. Taj naziv se odnosi na različite kupture, istorije i jezike koji se prožimaju zemljm.
- U JAR postoji 11 priznatih zvaničnih jezika, ali se engleski koristi za znakove na putu, u hotelima i zvaničnim dokumentima.
- Najpopularniji sportovi su ragbi, kriket, golf, plivanje, atletika i fudbal.
- Zastava JAR sadrži u sebi crnu, plavu, zelenu, žutu i crvenu boju - boje političke partije Nelsona Mandele, Afričkog nacionalnog kongresa i zastave bivše Boer republike. Prošla značenja su bila - crvena za krvoproliće, plava za otvoreno plavo nebo, crna za crne ljude, zelena za prirodne lepote i žuta za zlato.
- Oblik slova "Y" na zastavi predstavlja želju za jedinstvom, ali i različitost južnoafričkog društva.
- Zastava je usvojena kao simbol države 27. aprila 1994. godine, kada je Nelson Mandela bio izabran za predsednika.
- Južna Afrika je stekla nezavisnost od Velike Britanije 31. maja 1910. godine.

Stadioni i gradovi:

Mozete pogledati ovdje: Ovdje

Tema ce biti updajtovana sa vremena na vrijeme!

Hvala!

Video:

Srbija-Brazilke znaju zasto!

Pogledaj ovdje
voLume je napisao/la:
Večeras prva utakmica.
Južna Afrika-Meksiko

Po meni, favorit Južna Afrika, ipak oni će dati sve od sebe da obraduju navijače.
Cudno je da jos nikad se nije desilo da domacin koji igra prvu utakmicu nikad nije izgubio! :D
Holandija uzima, holandija sve ubija do kraja !!!
Holandija hladno uzima protiv Brazila u finalu s 2-0 (:

Polufinale:

Engleska-Holandija 2-2 produzetci,penali i prolaz Holandjana na penale

Brazil-Spanije 4-3 prolaz brazila u finale :D

Razrocarala Argentina i Francuska

Najvece iznenadjenje je Urugvaj ;)
riSk je napisao/la:
ARIJEL ROBBEEEEEEEEEEEEN FTW!
Kakav arijel jadan ne bio ?

Spanija osvaja po meni 'ladno ,daleko najkompletnija ekipa ,mada nije ni Brazil za odbacit'

@spect

jel Brazil igrao proslo SP ?

"osvojit ce kao i svake godine"

divno ,osvajac titule svjetskog prvaka 2006 godine Italija ?
DRAKEN1 je napisao/la:

Spanija osvaja po meni 'ladno ,daleko najkompletnija ekipa ,mada nije ni Brazil za odbacit'

@spect

ORNEL ROBEN

sala mala hi hi

Spanija, Engleska, Holandija - Favoriti po meni, ali ja za Travare navijam
Ja sam danas stavio cistog keca na Urugvaj. Pa sta bude, neka bude.

VAAMOS !
Siphiwe Tshabalala ulazi u historiju
Idemo South Africa
Evo zamalo 2-0. Promasio ovaj idol

Bojim se samo da im ne kazne na kraju ove promasaje. Ipak je to nogomet.
hahahahhahahaaha
Ubiše ih afrikanci.
A Meksiko mogao voditi 3:0. Sad će i uzeti JAR.
Volio bi' da ovako završi, 1:0 za Afriku.

I da Suarez večeras nabuši Francuze.
Ajmo Afrikaa do pobede , a koji maleri ovi Afrikanci 3 zicera fulaju, to će ih i koštati.

Trenutni rezultat za one koji ne gledaju 1:1,nadam se da nema takvih. ^^
INTEL1 je napisao/la:
Ajmo Afrikaa do pobede , a koji maleri ovi Afrikanci 3 zicera fulaju, to će ih i koštati.

Trenutni rezultat za one koji ne gledaju 1:1,nadam se da nema takvih. ^^
Hajde molim te reci, ima li takvih koji prate ovu temu, a ne gledaju utakmicu.
Inteligincija na nivou.
@rezultat

Realno, mada su prilike JAR bile bolje.
voLume je napisao/la:
Hajde molim te reci, ima li takvih koji prate ovu temu, a ne gledaju utakmicu.
Inteligincija na nivou.
@rezultat

Realno, mada su prilike JAR bile bolje.
Ko se tebi obraća , zaobidji me bo2.
DRAKEN1 je napisao/la:

@spect

kako mozes prognozirati da ce Spanija hladno da osvoji ovaj Mundijal to ne znamo ni ja ni ti niti niko drugi..
Limmaa je napisao/la:
kako mozes prognozirati da ce Spanija hladno da osvoji ovaj Mundijal to ne znamo ni ja ni ti niti niko drugi..
Po meni ninja moje misljenja ?
Krivo mi sto onaj Afrikanac pogodi stativu u 90. minuti.

U svakom slucaju - realan i pravedan rezultat.
SPEC7RE je napisao/la:
Pa nije geografija, ovo je nogomet.
IIIIIIII

Nešto protiv
Navijam sad za Urugvaj!
Navijam za lošu formu Francuske!

Go Urugvaj, go!
Takodjer, veceras podrzavam Urugvaj.

KOSOVO JE URUGVAJ!

KAMAN

Post dobio šamar od ultranumb

Rezime prve utakmice, c/p sa SS.Ba

Prvu utakmicu Svjetskog prvenstva su na Soccer City stadionu u Johannesburgu odigrali domaćin Južna Afrika i Meksiko. Domaće je Tshabalala doveo u vodstvo, ali je Marquez desetak minuta prije kraja poravnao na 1:1.
Svečana ceremonija otvaranja 19. po redu Svjetskog prvenstva održana je dva sata prije početka utakmice na Soccer City stadionu u Johannesburgu. Uvodnu riječ na Mundijalu imao je predsjednik FIFA-e Sepp Blatter, te predsjednik Južnoafričke Republike Jacob Zuma.

Prvu šansu na utakmici imali su fudbaleri Meksika. Aguilar je oštro centrirao sa desne strane, Khune loše reagirao na golu domaće selekcije, a Giovanni Dos Santos ne uspijeva loptu sprovesti u mrežu. Tačnije, iskusni Mokoena je blokirao njegov udarac.

Meksiko je od prve minute krenuo ka golu Južnoafričke Republike, koja je izgledala uplašeno pred velikim brojem svojih navijača. Meksikanci su konstatno napadali gol domaćina, a dobru priliku propušta iskusni Franco u 14. minuti, kada je glavom pucao iznad gola nakon ubačaja Dos Santosa.

Zaprijetila je i Bafana Bafana par minuta kasnije. Steve Pienaar, veznjak Evertona, šutirao je sa nekih 18 metara iz slobodnog udarca, ali nekoliko metara iznad gola Oscara Pereza. Bio je to ujedno prvi udarac "žutih" ka golu Meksika. Usput napomenimo kako je Juarez (Meksiko) prvi igrač sa žutim kartonom na ovogodišnjem Mundijalu.

Giovanni Dos Santos je u 18. minuti povukao brzu kontru Meksika, te se odlučio na udarac sa nekih 17 metara, no otišlo je to malo pored desne stative Khunea. Četiri minute kasnije bilježimo dobru akciju domaćina, na kraju lopta dolazi na desnu stranu do Mphele, čiji oštar centaršut uspijeva uhvatiti Perez.

Pokušaj Rafaela Marqueza iz "slobodnjaka" na drugoj strani, ali Khune nije morao reagirati. Najbolju priliku prvog dijela imao je upravo stoper Barcelone. Naime, Carlos Vela ga je sjajnom loptom uposlio, Marquez loptu primio na prsa, potom sa ruba peterca šutirao, ali ravno u domaćeg golmana.

Statistika: JAR - Meksiko
Udarci prema golu: 9:12
Udarci izvan okvira: 4:7
Udarci u okvir: 5:5
Prekršaji: 16:13
Posjed lopte: 42:58
Ofsajdi: 4:6
Korneri: 4:5
Žuti kartoni: 2:2

Igrač utakmice: Tshabalala (JARTri minute kasnije nova opasnost pred golom JAR-a. Dos Santos topovski šutirao, loptu blokirao jedan od igrača u žutim dresovima. Minut kasnije su Meksikanci poveli, ali je pogodak poništen zbog, navodnog, ofsajda. Pet minuta prije kraja Franco ponovo glavom pokušava, no ponovo bez veće opasnosti po Khunea.

Tshabalala je u 43. minuti sve sjajno napravio na lijevoj strani, još bolje centriao, a Mphela ostao za milimetar kratak i propala je možda i najbolja šansa domaćina u prvom dijelu. Posljednju šansu prvog dijela imao je Dikgacoi, ali njegov udarac glavom u padu odlazi pored gola.

U nastavku slijedi desetak minuta "uspavanke", ali je Meksikance, koji su neshvatljivo popustili u nastavku, probudio Tshabalala. Igrala se 55. minuta kada je Tshabalala pobjegao protivničkoj odbrani nakon jedne dubinske lopte, te sjajnim udarcem sa petnaestak metara loptu smjestio iza leđa nemoćnog Pereza.

Meksiko se ponovo budi nakon gola, a dva sjajna udarca imao je Dos Santos. Bolje rečeno, Khune je sjajnim paradama Južnoj Africi sačuvao prednost od jednog gola. Modise je mogao riješiti pitanje pobjednika 25 minuta prije kraja, kada je pobjegao odbrani Meksika, ali je potpuno neometan sa svega par metara šutirao pored gola.

U izglednoj se šansi pet minuta kasnije ponovo našao Modise, ali nije najbolje uspio šutirati i Perez je uspio zaustaviti njegov udarac. Meksički selektor Javier Aguirre u igru je, potom, ubacio iskusnog Blanca, te novu zvijezdu Manchester Uniteda Javi Hernandeza.

Uspjeli su Meksikanci doći do poravnanja u 78. minuti, a strijelac je bio iskusni stoper Barcelone, Rafael Marquez. Domaći kapiten Mokoena nije na vrijeme istrčao, Marquez ostao sam na pet metara ispred gola Khunea i bez većih problema pogodio za poravnanje.

Blanco i Hernandez su donijeli svježinu u napadu Meksika, a upravo taj dvojac je imao dobru akciju u 88. minuti. Blanco je ubacio, a Hernandez glavom šutirao pored gola. Stopostotna šansa za Južnoafrikance u zadnjoj minuti regularnog vremena. Mphela je izašao sam pred Pereza, a onda pogodio stativu.

Drugi susret skupine A od 20 sati igraju Francuska i Urugvaj.

Skupina A:
Južna Koreja - Meksiko 1:1
Francuska - Urugvaj (20:00)

Tabela:
Južna Koreja (1) 3
Meksiko (1) 0
Francuska (0) -
Urugvaj (0) -
Južna Afrika - Meksiko 1:1

Stadion: Soccer City u Johannesburgu. Gledalaca: 90.000. Sudija: Ravshan Irmatov (UZB). Strijelci: 1:0 - Tshabalala (55), 1:1 - Marquez (79). Žuti kartoni: Juarez, Torrado (Meksiko), Dikgacoi, Masilela (JAR).

JUŽNA AFRIKA: Khune, Gaxa, Mokoena, Tshabalala, Mphela, Pienaar /od 83. B. Parker/, Modise, Letsholonyane, Dikgacoi, Thwala (od 46. Masilela), Khumalo. Selektor: Carlos Alberto Parreira.

MEKSIKO: Perez, Rodriguez, Salcido, Marquez, Osorio, Torrado, Franco /od 73. Javi Hernandez/, Vela /od 69. Blanco/, Aguilar (od 55. Guardado), Juarez, G. Dos Santos. Selektor: Javier Aguirre.

Prijavi se da bi odgovorio/la na ovu temu.