Preskoči na sadržaj
Ista raja. Nova runda.
GAMERZ.ba — REBORN
Diskusija U kanti

Dizelasi - izumrela kultura??

296 pregleda · 25 odgovora · otvorena 18.05.2010. u 20:32

Cao rodjaci...

Znaci kako ste... mislim ono sta ima, sta se fura i tako to brate...

Verujem da ovako jos mnogo ljudi prica.. Sa stalnim koristenjem reci: znaci, ovo ono, brate, tebra, mislim ono...A zapravo to je jedna od odlika dizelasa..

To bi bio neki mali uvod u ovu temu. Zapravo interesuje me vase misljenje o njima. Da li ste u skorije vreme vidjali nekog dizelasa... Da li mislite da je njihova "kultura" nestala? Kakav stav imate prema njima, da li ste ima li nekog prijatelja koji je bio pripadnik ove kulture??

Pricamo otvoreno o dizelasima i dizelasicama (90ih su ih nazivali sponzoruse)...

A temu sam digao jer sam se iznenadio gledajuci D&G Fashion Show 2010 (matura ide pa da vidim sta je u modi :) ) i dok sam gledao primetio sam da ima slicnog odjevanja kao sto su imali dizelasi a to je kozna jakna u pantole... Pogledaj te link pa mozemo i o tome prodiskutovati...

Link:
http://www.youtube.com/watch?v=VWYB0xHlwKI
Te odlike dizelaša: tebra, brate i sl., se koriste i dan danas u uličnom jeziku, u rapu ...

Samo to znam, nisam nikad čuo da postoji i ta neka kultura
united je napisao/la:
Te odlike dizelaša: tebra, brate i sl., se koriste i dan danas u uličnom jeziku, u rapu ...

Samo to znam, nisam nikad čuo da postoji i ta neka kultura
I agree.
mi nismo dizel,nismo ni super,mi smo benzin
tako nekako ide
aer0 je napisao/la:
mi nismo dizel,nismo ni super,mi smo benzin
tako nekako ide
mi smo plin
united je napisao/la:

Samo to znam, nisam nikad čuo da postoji i ta neka kultura ;D
to ti je danas rijetko ko vucje mlijeko ^^
Ovako, ja licno tako ne pricam. Al mi je spica kad neko tako prica :D Moja sestra ih zove "seljacinama" i "sabanima" al' eto meni je drama osjecaj kad cujem nekog da tako prica..Prvi juice npr.
Nisu izumrli, ima njih jos ;)
united je napisao/la:

Samo to znam, nisam nikad čuo da postoji i ta neka kultura ;D
pa nije to kultura neka ali jednostavno dizelasi su imali svoj neki stil. Koji se danas veoma fura bar dio toga..

A to je...
AirMax
Siroke trenerke (90ih su bile popularne svilene kao i suskave), danas su to samo suskavci
Ubaceni gornji dio trenerke ili kozna jakna ubaceni u donji dio trenerke ili u pantole..
Obicno oko vrata su "kajle" koje su bile najcesce zlatne.
Dizelasi su 90ih predstvaljali opasne momke koji vole brz i lagodan a i opasan zivot. Volili su sve sto danas i mi volim a to je novac, moc i strahopostovanje..
Obicno dizelasi su bili sa druge strane zakona i obicno su nosali uz sebe po koju utoku. Tada je bila najpopularnija tetka (Tetejac)...

Da li mislite da se i danas pojavljuje u drustvu ovakav nacin izgleda i ponasanja...
Nek' su izumrli. I dan danas mi je muka kad vidim djecu u maxericama sa manje zuba nego očiju. A do prije god'nu dana nisu znali da to postoji. J*b'o ih Kristijan Golubović i ostali u sve rupe na tijelu koje imaju. Taj Juice kojeg spominjete je najobičnija izbjeglica. Čast izuzetcima

Živ'le cipele i roza košulje.

Post dobio aplauz od mirofa

Mislim da to nije "izumrela" kako si ti rekao, jer se i danas koristi.U redu je kada se te riječi ponekad spomenu u rečenici, ali su one većinom svaka druga-treća.
koristenje satrovackog mi nekako cool mada naravno ne govorim al mi merak nekog cuti.

Zipa tebra, rijamu!
v3Tr0x je napisao/la:
Nek' su izumrli. I dan danas mi je muka kad vidim djecu u maxericama sa manje zuba nego očiju. A do prije god'nu dana nisu znali da to postoji. J*b'o ih Kristijan Golubović i ostali u sve rupe na tijelu koje imaju. Taj Juice kojeg spominjete je najobičnija izbjeglica. Čast izuzetcima

Crna kosulja.
Crno automatski valja.
Pa vidi ilidzu sine, pa onda postavi neko pitanje o izumiranju
v3Tr0x je napisao/la:

Cuj cipele i roza kosulje. Takve kad vidim smuci mi se. Dje je nestalo lezerni stil? Tole majca il tole kosulja normalna neka. Zamarate se rozim kosuljama fol to moderno. Kad je za muskarca bila roza boja ba lol-.-
A ovi trenerka stil tetejac su najgori maxare navuku trenerku i kontaju et` ga. Oblaciti se prikladno za svaku priliku , a ne u trenerci svudje ici, pa dosta je klosharenja ba -.-

Nisi se šalio vidio sam ti u galeriji jednom sliku sa rozom kosuljom, metrosexualne furke 21-og vijeka. Zene vole muskarce koji oslobadjaju odredjeni " smrad " kolko god to retardirano zvucalo xd
naiL je napisao/la:
Cuj cipele i roza kosulje. Takve kad vidim smuci mi se. Dje je nestalo lezerni stil? Tole majca il tole kosulja normalna neka. Zamarate se rozim kosuljama fol to moderno. Kad je za muskarca bila roza boja ba lol-.-
A ovi trenerka stil tetejac su najgori maxare navuku trenerku i kontaju et` ga. Oblaciti se prikladno za svaku priliku , a ne u trenerci svudje ici, pa dosta je klosharenja ba -.-

Nisi se šalio vidio sam ti u galeriji jednom sliku sa rozom kosuljom, metrosexualne furke 21-og vijeka. Zene vole muskarce koji oslobadjaju odredjeni " smrad " kolko god to retardirano zvucalo xd
Dobro šefe, ja sam se šalio. =)
Satrovacki se koristi u Sarajevu generacijama i prije je to bio standard u jezickoj komunikacij, dok migracijama ljudi sa okolnih (ruralnih) podrucja to izrazavanje izumire i sve se manje koristi, al dok je carsije i mahale nikad nece izumrjet. Novije generacije se kao nesto zgrazavaju na taj jezik misleci da je nesto furacki, mangupski sto grijese jer ne znaju da je to tradicija Sarajeva i ono sto cini grad specificinim i prepoznatljivim. Mojne meni, stipu to ba, buraz itd. meni je svakodnevnica tako sam naucen i svaki Sarajlija od 7-77 praktikuje, dok papci misle da je neko furanje.
imam ja par jarana, svaka druga mu je DRUG HAVERU KONTAS BA MOJNE TISRA, odrastao sam na dbr i tamo je vjecito tih nekih opicenih likova, na pocetku me nerviralo dok mi nesta isprica treba 2 sata ,kontas ja kreno drug on meni kaze drug ovo ono ja nejmu kontas, i meni je to preslo u naviku, sminkeri su mi uvijek isli na k..ac, koliko god on bio dobar ide mi na k..ac, ono pazi sta prica, naravno toga ce uvijek biti i nebi mjenjo ovaj nacin pricanja nema sanse.

u SA: BA, KUME, HALO MOJNE MENI, MOJNE TISRA
u BG:BRATE, RAZUMES, KONTAS
u ZG, ZA KAJ i dalje nezz
quema je napisao/la:
imam ja par jarana, svaka druga mu je DRUG HAVERU KONTAS BA MOJNE TISRA, odrastao sam na dbr i tamo je vjecito tih nekih opicenih likova, na pocetku me nerviralo dok mi nesta isprica treba 2 sata ,kontas ja kreno drug on meni kaze drug ovo ono ja nejmu kontas, i meni je to preslo u naviku, sminkeri su mi uvijek isli na k..ac, koliko god on bio dobar ide mi na k..ac, ono pazi sta prica, naravno toga ce uvijek biti i nebi mjenjo ovaj nacin pricanja nema sanse.

u SA: BA, KUME, HALO MOJNE MENI, MOJNE TISRA
u BG:BRATE, RAZUMES, KONTAS
u ZG, ZA KAJ i dalje nezz
u TZ: SINE, ŠMINKA
u LK: DRAMA

itd. itd.
AltF4 je napisao/la:
u TZ: SINE, ŠMINKA
u LK: DRAMA

itd. itd.
Sta bolan pricas? Sta u TZ u sminka,drama?? Pa to fura citava planeta.

Tebra i slicno.. to je sve "satrovacki" koji je nastao u Rajvosi i to nije odlika dizelasa

Obicni furaci,obicni furaci...
v3Tr0x je napisao/la:

Slazem se oko air maxa i to .

Ne volim neku pretjeranu sminku .
Rozu boju mrzim vidjeti na muskarcu.
Isto tako cipe sa "spicom " , ono hlace na peglu i te price smatram da to treba nositi raja od 40 godina plus a ne tinejdzeri i to ...

Dobro ima ljudi vole nek nose ako vole

Starke ,hlace crne , fajerka i to .
Ili kezuala bijele patike , farmerke i gore moze fajerka opet ili trenerka neka gotivna

A smjesni ovi pogotovo bojane po bl vidio si pre pola godine niko nije cuo za air max (tako se kaze ) a sad svaka cura i klinac bez zuba nosi plus cakija u dzepu jednostavno retardirani klinci ali dobro ne mozes ti protiv toga
Medixon je napisao/la:
Sta bolan pricas? Sta u TZ u sminka,drama?? Pa to fura citava planeta.

Tebra i slicno.. to je sve "satrovacki" koji je nastao u Rajvosi i to nije odlika dizelasa

Obicni furaci,obicni furaci...
Šatrovački je nastao u logorima smrti da okupatorski prevodioci ne bi razumjeli o čemu zarobljenici pričaju, a ovaj moderni dolazi iz Beograda. =)

Prijavi se da bi odgovorio/la na ovu temu.