Preskoči na sadržaj
Ista raja. Nova runda.
GAMERZ.ba — REBORN
Diskusija

4. Maj

493 pregleda · 31 odgovor · otvorena 04.05.2010. u 08:27

Prije svega dobrto jutro gameri/ce

Na današnji dan prije 30 godina preminuo je jedini i nezamjenjivi Josip Broz Tito. Poslije njegove smrti došlo je do "raspada sistema" te se Jugoslavija raspala na 6 zemalja. Znam da većina vas kao i ja nismo tada bili ni u planu ali volio bih čuti neka vaša mišljenja kao npr.
Što vam znači Maršal Tito , Da li biste voljeli da se ponovo ujedini Jugoslavija (mada je to nemoguće).

Molim da temu stavite u zanimljive

Po pricama mnogim sam cuo da je bio veliki vladar i da se dobro zivjelo u njegovo doba. Nadam se da je tako bilo i meni je to ok.

Al zbog njega mi je pola obitelji ( Djed i ostali ) prozivjeli strahote na Bleiburgu stoga ga ja ne mogu gledati kao na nekog pozitivnog covjeka.

Najveći sin jugoslovenskih naroda! 

Josipa Broza se ne može posmatrati jednosmjerno, kao heroja ili kao zločinca. Njegov lik i djelo se mora sagledati objektivno i iz više perspektiva.
Ono što bih ja istaknuo jeste to da je Tito bio Jugoslavija, dok je bio živ Josip Brzo živjela je i Jugoslavija. Mislim da je tu najveći problem. Lični uspjeh je stavio ispred uspjeha i opstanka društva i države.
Da smo se pedesetih okrenuli Zapadu, mi bismo smo mogli biti kao i Zapadna Njemačka što je bila, graničili smo sa zemljama koje su potpale pod uticaj Staljina i SSSR-a. Zapad bi ulagao u nas, pomogao bi nas vojno i ekonomski. Amerika nam jeste davala novac i vojnu opremu, ali smo mogli dobiti više, mnogo više. Da smo imali mnogo jače ekonomske odnosa sa Zapadnom Evropom, rat se ne bi mogao desiti, čak i kada bi došlo do raspadanja Jugoslavije, smatram da bi se to dogodilo bez rata, već bi se razišli sporazumno.
Bilo kako bilo, tu smo gdje smo - NIGDJE. i mislim da je bilo bolje za vrijeme "one Jugoslavije".

Pozdrav.
Evo, ovo vam je ociti primjer ove je***e americke demokratije, gdje pojedinci imaju pravo laprdati svakakve gluposti, a da pritom prodju nekaznjeno. Koliko nas god ucili u skolama da je komunizam bio negativna pojava, u konunizam bih se zakleo, da jos uvijek postoji. Gledam pasos od svojih roiditelja, stari ima dva komada, puni pecata. Afrika, Europa, Azija, Amerika. Proputovao pola svijeta. Gdje god je dosao, prema njemu se ophodili kao prema najvecem gospodinu. Od plate svake godine isli na more, zimovanje, imali vikendicu na Vlasicu. I sta sad imamo poslije ovog je****g rata. Imamo to da su i mladje poslijeratne generacije pocele da mrze jednI druge. Odjednom su svi postali vjernici. Vjera se bukvalno mjesa u sve sfere zivota. Samo se gleda kako napakostiti drugom covjeku, samo zato jer se drugacije zove ili navija za drugi klub. Gadi mi se ova drzava i vecina naroda u njoj. Kad bih rekao da volim Bosnu, slagao bih. Da volim neku tvorevinu skrojenu po volji stranaca, drzavu koja nema buducnost, koja tjera mlade iz zemlje, NEKA HVALA!

Od Vardara pa do Triglava-Od Đerdapa pa do Jadrana/Kao niska sjajnog đerdana-Svijetlim suncem obasjana,Ponosita, sred Balkana,Jugoslavijo, Jugoslavijo.
Volim tvoje rijeke i gore,Tvoje šume, gore i more-Volim tvoje ljude ponosne. Uvijek si mi draga bila,Domovino moja mila,Jugoslavijo, Jugoslavijo..

Nekad se pjevalo.... EEEEEh da
Kad bi se Jugoslavija vratila bili bi masina u svakom pogledu .
ma bolan to su sve zasrali politicari jer je njima stalo da im djeca sutra nose patike od 300KM i da se hvale nerade to oni zbog naroda vec licno zbog sebe, bas njih briga kolko je gladnih i ocesli se opet zaratiti njih samo interesuje kolka ce im biti plata i oceli imati da idu u junu na more a u decembar na zimovanje !
Mislim da je suvisno pisat' ista vise o takvoj licnosti kakva je bila i ostache Drug,Maršal Tito.
Veliki sam postovalac njegovog lik djela,i svega onoga shto je ucinio mozda ne za mene za mog oca,majku,dedu,nanu u objektivnom pogledu.
Nisam zivio nit' sam rodjen u njegovo vrijeme al' po prichama starijih bio je istinski heroj svih naroda koji su zivjeli na podrucju nazalost nama exYuge.
U sobi imam veliki portet iz 1966 godine. radjen sa nekom vrstom sjencenja imam malu bistu koju mi je dedo poklonio kada je isao 1983. na Titin grob u Beogradu kao i malu rezbariju u staklu koju mi je poklonio jedan ciko iz Slovenije tacnije Kopra.
Kao i svaki dan danas sam nosio malu znackicu sa likom Tita i zastavom SFRJ i KPJ.
Ne znam vise shta da napisem osim toga da ovaj dan pobudjuje veoma velika osjecanja,barem meni ne znam za ostale.

Godine su prosle pune muka.
Ginulo se za slobodu nijemo.
Ili s pjesmom umesto jauka,
Druze Tito mi ti se kunemo.

Veselje se siri na sve strane,
sad slobodno po zemlji idemo.
Al' velike pamticemo dane,

Praznik s'lazi na ulice nase,
u oblake da letimo smjelo.
Nase pjesme zli neka se plase,

SMRT FASIZMU SLOBODA NARODU !
FireFix je napisao/la:
Pa mi biramo kako ce da nam bude ... Ne moze se sve preko noci ostvariti,malo je ljudi koji oce da nesto promjeni,jer svi bjeze u inostrastvo,jer je tamo bolje,ali to sto kazes Bih svako nosi u srcu,ali ne zeli nista poduzeti za nju,jer ga iskreno boli ku**c ili je jednostavno lijen  Od omladine zavisi kako ce se ovo razvijati,a ne da stari ljudi koji su u kolicima pocnu da kamenjem gadjaju zgrade vlade,koje ce za popravku njima od penzija odbiti 
Tacno je da biramo, ali ovo NIJE NORMALNA zemlja. Nema se puno izbora jer je narod dovoljno unisten i ogorcen
tako da vjerujem da bi 90% naroda koji bi dosli na vlast, poceli raditi isto drzajuci se -
Ako su mogli oni, mogu i ja...
Ali to je stvorila danasnja vlada, tu ogorcenost i mrznju.
Ali nakon svega, tko smo mi da pricamo nesto o danasnjoj vladi, tko zna sta je jos tu sve u igri...
Dok je bilo jugoslavije kao sto momak iznad kaze bilo je posla , nisi morao da brines gdje ces otici na balkanu i kontas da drzis glavu u torbi ili gdje si sve mogao putovati .
Naravno vjerovatno je bilo i drugih gorih stvari za neke ali nece nikada biti svima dobro uvijek se neko mora zaliti .
Naravno ovo sad vrijeme ne moze gore !

A za ove sto psuju i tako neke suplje pricaju a rodjeni prije 15 dana :
EPIC FAIL .
Pogotovo za ovog sto kaze ako nije isao u crkvu gdje vec bio je sotona !

Hajd jednom u zivotu nemojte spominjati vjeru - vjere !

I ako nastavite psovati po temi sve cu vas po samarati zatim banana 
pi**e šta brišete postove,boli istina aaa ??? aaa ???

Post dobio šamar od mirofa

Izvini, ali moram ovako direktno kazati; kretensko mišljenje!

Odnosi se na dio ".. neka je umro!".

Mislim da je pridjev "kretensko" čak premala 'etiketa' za takvu misao.

Prvo; o običnom mrtvom čovjeku tako govoriti je ispod svake granice. "O mrtvima sve najbolje." 

Drugo; Tito je zadnja osoba koja je zaslužila da se tako odnose/iš/ite prema njegovom liku i djelu.

Iako mi on nije jedan od ljudi koji su mi uzor, ni približno, ipak kao realan čovjek moram reagovati na ovakve komentare.

Oni koje je Tito slao na Goli otok danas vladaju ovom zemljom, obični lopovi i ratni profiteri, ljudi koji pod maskom patriotizma šire nacionalizam i mržnju među ljudima. Na Goli otok su išli oni koji su se htjeli svrstavati u "etničke torove".

Možete vi govoriti šta hoćete, da vam je sada bolje, ali ako realno pogledate - šta imate to danas? Imate 1337 država od kojih ni jedna ne funkcioniše normalno. 1337 država u kojoj danas samo mafia i ratni profiteri žive dobro. Narod je gladan. Za vrijeme Tita nije bio.
Iako mrzim nostalgiju za ta prosla vremena jer sjedimo sada u govnima i ceznemo za proslost, a nista ne poduzimamo za sadasnjost za koju smo sami velikim djelom krivi.

Ipak Tito je bio fenomen. Komunizam nije svugdje bio isti kao sto to anti-komunisti misle pa krivo porede taj rezim i Titu kao tiraninski sto bi mogli rec za neke druge vodje komunizma. Tito je stvorio sistem kojim narod dobija sve, ali radom i medjusobnim postivanjem. Tad se nisu isticala nacionalna obiljezja, a ko je prednjacio u tom zavrsio bi na Golom otoku. Ipak nakon njegove smrti nevjerovatnom brzinom slijedi raspad zajednicke drzave i ratovi predvodjeni onima cije su ideologije bile iza resetaka Golog otoka. Taj brzi haos koji je nastupio je dokaz da je Titina vlast samo drzala pod kontrolom bjesne nacionalisticke mase koje su jedva docekale da iskoriste svoju moc nakon njegove smrti, a tome su pridonjeli Europa i SAD. Umjesto da se nastavi njegov rezim i postavljaju njegovi nasljednici odjednom sve je palo u vodu, sto je znacilo da je nacionalizam uvjek imao najvecu moc pa cak i u njegovo vrijeme ali u pasivnom stanju te interesi inostranstva koji su ih aktivirali.

Pocivaj u miru druze Tito.

Prijavi se da bi odgovorio/la na ovu temu.