Preskoči na sadržaj
Ista raja. Nova runda.
GAMERZ.ba — REBORN
Diskusija

operativni sistem

58 pregleda · 5 odgovora · otvorena 09.04.2010. u 14:01

edit:PLS HELP ko pomogne dacu mu bodova kad skupim malo :D

pozz gameri,
da odma predjem na stvar:
e ovako problem je sljedeci imam instaliran windows 7 ali hocu pored njega da instaliram i ubuntu, sva memorija mi je podijeljena na dvije particije, pa kako mogu da instaliram ubuntu bez obaranje windowsa, a da oba rade ....

Trebas osloboditi prostora, nekih 10ak gb moze i manje. To treba da ti bude neparticionirani dio diska, jer ubuntu ne moze da se instalira na particije namjenjene windowsu. Particije za linux ces napraviti pri samoj instalaciji. Trebaju ti dvije particije jedna za GNU/Linux a druga za swap fajl. Sto se tice instalacije ona je jednostavna i kada instaliras dobit ces opciju dual boota pri paljenju racunara automatski.
F8 i butaj dvd ?
cicki je napisao/la:
Trebas osloboditi prostora, nekih 10ak gb moze i manje. To treba da ti bude neparticionirani dio diska, jer ubuntu ne moze da se instalira na particije namjenjene windowsu. Particije za linux ces napraviti pri samoj instalaciji. Trebaju ti dvije particije jedna za GNU/Linux a druga za swap fajl. Sto se tice instalacije ona je jednostavna i kada instaliras dobit ces opciju dual boota pri paljenju racunara automatski.
kako da podijelim particije a da ne diram windowsove??? i sta je swap file??
timmysa je napisao/la:
kako da podijelim particije a da ne diram windowsove??? i sta je swap file??
Tesko, najbolje bi bilo ako imas particju D, da sa nje sve bekapujes, pa da je onda izbrises i da od nje uzmes nekih 5 do 10GB. Mozes pokusati preko nekih programa tipa Partition manager i slicno, ali vjerovatno ces se namuciti a na kraju neces uspajeti.

Swap je na linuxu slicno sto i virtualna memorija na windowsu, i na ubuntuu zahtjeva posebnu particiju. Dovoljno je 1 ili 2 GB, u zavisnosti koliko imas rama.
Mislim da moze preko partition magic se podijelit particija al' pazi ako ti nestane struje u toku podijele mozes izgubiti neke podatke ili mozda sve zato pazi sta radis..A za swap procitaj:
What is swap file?

Prijavi se da bi odgovorio/la na ovu temu.