Preskoči na sadržaj
Ista raja. Nova runda.
GAMERZ.ba — REBORN
Diskusija

Ovisnost o video igrama

1.112 pregleda · 43 odgovora · otvorena 02.03.2010. u 16:14

Zdravo

Možda je bilo sličnih ili istih tema, možda ne, ali nie me ni briga . Odlučih da sprovedem anketu o ovisnosti o video igrama, da li toga ima kod nas... ( Radimo neki projekat za informatiku ). U ovoj temi treba da iznesete svoje iskustvo, mišljenje o video igrama ( naravno ako želite ) . Da li imamo ikakve koristi od igara, možemo li išta naučiti, da li su prenasilne... Koliko nas provede sate i sate igrajuci poker ili farme na facebooku-u, koliko uz cs, GTA, PES... i još mnoge druge igre ?!

Australski istraživači zaključili su kako je 8% ljudi koji igraju video igre ovisno o istima. Neki gameri su priznali da igraju igre puno više nego što planiraju i duže nego bi smjeli. Nema razlike izmedju spolova, video igre igraju i muškarci i žene. Neki od simptoma ovisnosti su : živčanost kada se ne igra, problemi u vezama ( ljubavni, porodični, društveni... ), odustajanje od drugih aktivnosti, bol u leđima i očima, gubitak sna, dobivanje na kilaži... Dosta gamera malo spava ( tj manje od 8 sati ) i naravno ima problema sa učenjem ili poslom.

Imam nekoliko gore navedeni simptoma , igram puno više nego što zamislim. Kažem sebi : "igraš Muamere 2 sata cs!" a to se produži na 4h+, zaigraš se, izgubiš osjećaj za vrijeme. Igram dok mi mama ne kaže: "sutra u školu, 'ajde spavaj", i onda poznati odogovor "neka još malo ". Spavam preko 8h i još po dani 'sahatak dva' ono malo čisto rekreativno. Drugi moj problem je taj što zanemarujem učenje, idem u gimnaziju u kojoj trebaš učiti svaki dan minimalno 1h za neku solidnu tricu... Osim gamerski aktivnosti, bavim se košarkom ( treniram ), tako da neam problema što se tiče društvenih veza ( neam ni ljubavnih ). Prije nekoliko dana osjetio sam bol u ledjima, sjedenje 5, 6 sati i gledanje u monitor, ukočen na stolici učini svoje iako se krecem, treniram, itežem... Neam problema s pretjeranom kilažom ( 67 kg 185 visok ) živi kostur . Bez obzira na sve uvijek cu igrati cs i biti onlajn 24/7...

Šta vi mislite?
Priznajte, jeste li vi ovisni?

Dobar post ce biti nagradjen aplauzom ( od nere, spy ili bilo kojeg drugog coffe moda ). Najbolji ce dobiti 50 bodova ( potrudi se ! )...
Zar sve ove godine
tebi nista ne znace
meni su bas preduge
cesto mi se zaplace

Zalim sto sam bio debil i sto sam sada debil pa igram CS,WoW, WC3, PES, etc... po 7-8 sati dnevno nekad. Jednostavno je to tako, nisam ovisan o igricama, nego o sjedenju na racunaru koje je cesto bespotrebno. Ranije su me tretirali kao no-lifera, sto sam i bio, nisam nista trenirao, nisam mogao podici 20 kg kako treba. Otkako sam smanjio komp, prestao slusati trance i techno, a poceo domacu muziku, svi me drugacije tretiraju, a i ja se bolje osjecam . I dalje igram kantera ko debil, ali treniram plivanje, idem u teretanu, izadjem sa rajom kao normalan covjek. Moze se sve to balansirati ako imas volje.
Neki dan sam izbrisao CS i rekao sam sebi da vise nikad ga necu install...zasto ?? zato sto sam jakoo popustio u skoli, i postao sam ovisan cim iz skole odmah za comp i CS ... izbrisao sam ga zbog limita kojeg sjebem za 15-20 dana ...(ADSL 5 GB:S) CS mi se ogadio!:@

Prijavi se da bi odgovorio/la na ovu temu.