Dakle ovo je nastavak prijašnjeg overclocking guide-a.
U ovoj temi ću vam ostaviti veliki broj alata i programa za praćene računara i sam overclock istog.
Dakle ostavit ću programe za mjerenje temperatura , stress cpu/ram/cpu&ram, provjeru stabilnosti,
očitavanje podataka o vašim komponentama te sam overclock iz Windowsa.
Pa krenimo polako sa temperaturama..Ima mnogo programa , neko voli ovaj neko onaj neki su tačniji neki
su manje tačni odnosno pouzdani.
Temperature:
CoreTemp
Veoma jednostavan programčić.Prikazuje osnovne informacije o procesoru i njegove temperature.
Download CoreTemp
ScreenShot:

Everest ULTIMATE Edition
Everest je program koji pokazuje između ostalog i temperature i jako je jednostavan.
Download Everest ULTIMATE
ScreenShot:

RealTemp
Mali i vrlo jednostavan programčić koji prikazuje temperature procesora.
Samo za Intelove procesore. [extibo]
Download RealTemp
ScreenShot:

SpeedFan
Speedfan je program koji takođe omoguća očitavanje temperatura svih komponenti.
Download SPeedFan
ScreenShot:

Programi za testiranje stabilnosti sustava i stress:
Orthos
Program koji opterećuje ram , cpu i memoriju.Sasvim dovoljno opterećuje računar te ga je potrebno držati upaljenog
duže vremena(čitaj makar 5h).
Download Orthos
ScreenShot:

Prime95
Program koji koristi puno kjudi , počevši od mene.Jako pouzdan i dobar stress program.
Opterećuje memoriju i cpu.
Download Prime95
ScreenShot:

Intel Burn Test
Jedan od najboljih programa ove vrste.Opterećuje procesore do samih granica i debelo podiže temperature.Isplati se testirat
sistem sa ovim toolom.Pouzdan naravno.
Download IBT
ScreenShot:

FurMark
Jednostavan program koji opterećuje grafičku karticu te se sa njim obično provjerava da li je grafička
kartica defektna a i nakon pet minuta pokretanja mogu se gledat' i temperature odnosno hladjenje
jer program skoro svaku grafičku karticu , krenuvš i od moje za nekih desetak minuta natjera na
nekih 75 - 80° u zavisnosti od hlađenja i postotka brzine ventilatora.
Za testiranje odaberite najveću rezoluciju vaše grafe , checkajte Stabillity test i xtreme burning mode.
Download FurMark
ScreenShot:

Overclock iz Windows-a
Ja znam samo za jedan program ove vrste koji pruža mogućnosti overclocka iz Windowsa.A koristi se
kada ste došli na granicu clockanja iz bios-a a željeli biste još malo overclockat' vaš procesor.
SetFSB
Download SetFSB
ScreenShot:

A što se tiče overclockanja grafičkih kartica, postoji program pod imenom Riva Tuner sa kojim možete
podešavat' brzinu ventilatora , pregledat koje drivere koristite te overclockati.Radi sa nvidia-inim
grafičkim karticama za ATI-eve nisam siguran.
RivaTuner
Download RivaTuner
ScreenShot:

Programi koji daju informacije o komponentama ugrađenim u računar:
CPU-Z
Daje informacije o procesoru , matičnoj ploči , memoriji , grafičkoj kartici. Must have..
Download CPU-Z
ScreenShot:

GPU-Z
Daje sve informacije o grafičkoj karti + temperature.
Download GPU-Z
ScreenShot:

- KRAJ -
Ako sam negdje pogriješio ili nešto izostavio slobodno recite.Kritike dobrodošle.
naravno ima tu još programa ali bi mi trebalo puno više vremena da ih ovako obradim , zato sam ove
popularne i česte programe odabrao.
U ovoj temi ću vam ostaviti veliki broj alata i programa za praćene računara i sam overclock istog.
Dakle ostavit ću programe za mjerenje temperatura , stress cpu/ram/cpu&ram, provjeru stabilnosti,
očitavanje podataka o vašim komponentama te sam overclock iz Windowsa.
Pa krenimo polako sa temperaturama..Ima mnogo programa , neko voli ovaj neko onaj neki su tačniji neki
su manje tačni odnosno pouzdani.
Temperature:
CoreTemp
Veoma jednostavan programčić.Prikazuje osnovne informacije o procesoru i njegove temperature.
Download CoreTemp
ScreenShot:

Everest ULTIMATE Edition
Everest je program koji pokazuje između ostalog i temperature i jako je jednostavan.
Download Everest ULTIMATE
ScreenShot:

RealTemp
Mali i vrlo jednostavan programčić koji prikazuje temperature procesora.
Samo za Intelove procesore. [extibo]
Download RealTemp
ScreenShot:

SpeedFan
Speedfan je program koji takođe omoguća očitavanje temperatura svih komponenti.
Download SPeedFan
ScreenShot:

Programi za testiranje stabilnosti sustava i stress:
Orthos
Program koji opterećuje ram , cpu i memoriju.Sasvim dovoljno opterećuje računar te ga je potrebno držati upaljenog
duže vremena(čitaj makar 5h).
Download Orthos
ScreenShot:

Prime95
Program koji koristi puno kjudi , počevši od mene.Jako pouzdan i dobar stress program.
Opterećuje memoriju i cpu.
Download Prime95
ScreenShot:
Intel Burn Test
Jedan od najboljih programa ove vrste.Opterećuje procesore do samih granica i debelo podiže temperature.Isplati se testirat
sistem sa ovim toolom.Pouzdan naravno.
Download IBT
ScreenShot:

FurMark
Jednostavan program koji opterećuje grafičku karticu te se sa njim obično provjerava da li je grafička
kartica defektna a i nakon pet minuta pokretanja mogu se gledat' i temperature odnosno hladjenje
jer program skoro svaku grafičku karticu , krenuvš i od moje za nekih desetak minuta natjera na
nekih 75 - 80° u zavisnosti od hlađenja i postotka brzine ventilatora.
Za testiranje odaberite najveću rezoluciju vaše grafe , checkajte Stabillity test i xtreme burning mode.
Download FurMark
ScreenShot:

Overclock iz Windows-a
Ja znam samo za jedan program ove vrste koji pruža mogućnosti overclocka iz Windowsa.A koristi se
kada ste došli na granicu clockanja iz bios-a a željeli biste još malo overclockat' vaš procesor.
SetFSB
Download SetFSB
ScreenShot:

A što se tiče overclockanja grafičkih kartica, postoji program pod imenom Riva Tuner sa kojim možete
podešavat' brzinu ventilatora , pregledat koje drivere koristite te overclockati.Radi sa nvidia-inim
grafičkim karticama za ATI-eve nisam siguran.
RivaTuner
Download RivaTuner
ScreenShot:

Programi koji daju informacije o komponentama ugrađenim u računar:
CPU-Z
Daje informacije o procesoru , matičnoj ploči , memoriji , grafičkoj kartici. Must have..
Download CPU-Z
ScreenShot:

GPU-Z
Daje sve informacije o grafičkoj karti + temperature.
Download GPU-Z
ScreenShot:

- KRAJ -
Ako sam negdje pogriješio ili nešto izostavio slobodno recite.Kritike dobrodošle.
naravno ima tu još programa ali bi mi trebalo puno više vremena da ih ovako obradim , zato sam ove
popularne i česte programe odabrao.