Dobar dan ili Vam ga Welcome
Pošto danas tehnologija napreduje i postaje jeftinija, svaka 3ća kuća u prosjeku ima Wi-Fi konekciju. E sada ja sam odlučio da napišem tutorijal kako napraviti Wi-Fi konekciju.
(Pošto sam korisnik Telemacha koristim CISCO modem, a na ovom tutorijalu se nalazi TPLinkov ruter koji sam ja sam kupio, ali je isto i za sve ostale rutere)
Ukoliko imate besplatni Telemachov Wi-Fi ruter možete uraditi 2 stvari:
1. Restartati modem .. držati 30 sekundi restart dugme i čekati da se sve ikone pozelene i pustiti restart dugme.
2. Poubaciti LAN kablove - restartati ruter i modem .
Hajmo početi.
1. Šta Vam je potrebno.
- ISP Modem
- Ruter
- 2 LAN Kabla (može i 1 ukoliko ćete Wi-Fi samo koristit)

2. Kako početi.
Prvo trebate prikopčati ISP Modem (recimo ja sam morao jer me je lik pitao znam li uraditi i kada sam rekao DA ispalio se )
debelo antensko kablo u Modem i 1 LAN kablo u njega.
Onda uzmite RUTER i spojite ga sa drugom stranom LAN kabla s kojom ste spojili u MODEM (U ruter ubacite LAN kabal (žabicu) u WLAN port - većinom je plav - ali može biti i druge boje, uglavnom samac je, vazda je različit od ostala 4 porta.

3. Šta dalje?
Sada uzimate 2go LAN Kablo i ubacujete ga u bilo koja od 4 PORTa u RUTER-u. A drugu stranu u kompjuter.

Ko nije restartao ruter ovo može da preskoči trebao bi imati konekciju (nisam siguran je li Wi-Fi konekcija zaključana ukoliko nije pratite tutorijal dok ne dođem do Wi-Fi konekcije)
4. Konfiguracija Rutera
Prvo što trebate je da na vašem web-browseru ukucate IP
192.168.0.1 (moze se desiti da je neki drugi IP od rutera, ako nije ovaj probajte 192.168.1.1 ,a ako on nije kucajte u CMD ipconfig
I default GateWay Vam je IP rutera.
Username vam je : admin
A password : admin
---- Ko ima telemach neka provjeri na papiru login podatke (ako nije restartao ruter) ---
Okej uradili ste login?
Idemo dalje.
Nadjite Quick setup i uđite u njega
Kliknite NEXT
Označite Dynamic IP
Naštelite Wi-Fi postavke (neki ruteri odmah daju opciju da se stavi password na Wi-Fi konekciju)
Čekajte da se restarta RUTER
Eh sada recimo korisnici MREŽA-d.o.o MORAJU promjeniti LAN adresu rutera da se ne bi došlo do sudaranja IP adresa i gubljenja konekcije (ja sam imao taj slučaj)
Uđite kako je na slici pokazano

(Ja, iako sam korisnik Telemacha ovo radim, mada ne treba ali eto
u inat hejterima
)
Izbacit će vam POP-up prozor u kojem će tražiti se restart RUTER-a

5. Wi-Fi ključanje

Uđite u Wi-Fi postavke i kada budete stavljali Wi-Fi password stavite
WPA2-PSK jer WEP je sada lakše krakirati i tako da ko zna koristiti AIRCRACK-ng moći će vam veoma lako ući (ukoliko vam je password lagan)

I eto ga
Imate WI-Fi konekciju ili ste samo spojili još koji kompjuter na modem 

Moguće su greške u pisanju, ukoliko imate prijedloga recite da ubacim u tutorijal, isto vrijedi i za zamjerke ..
Slike ne bi trebale umrijeti jer se nalaze na mom imageshack.us akauntu (koji je star ihihi )
Pošto danas tehnologija napreduje i postaje jeftinija, svaka 3ća kuća u prosjeku ima Wi-Fi konekciju. E sada ja sam odlučio da napišem tutorijal kako napraviti Wi-Fi konekciju.
(Pošto sam korisnik Telemacha koristim CISCO modem, a na ovom tutorijalu se nalazi TPLinkov ruter koji sam ja sam kupio, ali je isto i za sve ostale rutere)
Ukoliko imate besplatni Telemachov Wi-Fi ruter možete uraditi 2 stvari:
1. Restartati modem .. držati 30 sekundi restart dugme i čekati da se sve ikone pozelene i pustiti restart dugme.
2. Poubaciti LAN kablove - restartati ruter i modem .
Hajmo početi.
1. Šta Vam je potrebno.
- ISP Modem
- Ruter
- 2 LAN Kabla (može i 1 ukoliko ćete Wi-Fi samo koristit)

2. Kako početi.
Prvo trebate prikopčati ISP Modem (recimo ja sam morao jer me je lik pitao znam li uraditi i kada sam rekao DA ispalio se )
debelo antensko kablo u Modem i 1 LAN kablo u njega.
Onda uzmite RUTER i spojite ga sa drugom stranom LAN kabla s kojom ste spojili u MODEM (U ruter ubacite LAN kabal (žabicu) u WLAN port - većinom je plav - ali može biti i druge boje, uglavnom samac je, vazda je različit od ostala 4 porta.

3. Šta dalje?
Sada uzimate 2go LAN Kablo i ubacujete ga u bilo koja od 4 PORTa u RUTER-u. A drugu stranu u kompjuter.

Ko nije restartao ruter ovo može da preskoči trebao bi imati konekciju (nisam siguran je li Wi-Fi konekcija zaključana ukoliko nije pratite tutorijal dok ne dođem do Wi-Fi konekcije)
4. Konfiguracija Rutera
Prvo što trebate je da na vašem web-browseru ukucate IP
192.168.0.1 (moze se desiti da je neki drugi IP od rutera, ako nije ovaj probajte 192.168.1.1 ,a ako on nije kucajte u CMD ipconfig
Ethernet adapter Ethernet:
Connection-specific DNS Suffix . :
Link-local IPv6 Address . . . . . : XXXXX
IPv4 Address. . . . . . . . . . . : 192.168.5.102
Subnet Mask . . . . . . . . . . . : 255.255.255.0
Default Gateway . . . . . . . . . : 192.168.5.1
I default GateWay Vam je IP rutera.
Username vam je : admin
A password : admin
---- Ko ima telemach neka provjeri na papiru login podatke (ako nije restartao ruter) ---
Okej uradili ste login?
Idemo dalje.
Nadjite Quick setup i uđite u njega
Označite Dynamic IP
Naštelite Wi-Fi postavke (neki ruteri odmah daju opciju da se stavi password na Wi-Fi konekciju)
Čekajte da se restarta RUTEREh sada recimo korisnici MREŽA-d.o.o MORAJU promjeniti LAN adresu rutera da se ne bi došlo do sudaranja IP adresa i gubljenja konekcije (ja sam imao taj slučaj)
Uđite kako je na slici pokazano

(Ja, iako sam korisnik Telemacha ovo radim, mada ne treba ali eto
u inat hejterima
)Izbacit će vam POP-up prozor u kojem će tražiti se restart RUTER-a

5. Wi-Fi ključanje

Uđite u Wi-Fi postavke i kada budete stavljali Wi-Fi password stavite
WPA2-PSK jer WEP je sada lakše krakirati i tako da ko zna koristiti AIRCRACK-ng moći će vam veoma lako ući (ukoliko vam je password lagan)

I eto ga
Imate WI-Fi konekciju ili ste samo spojili još koji kompjuter na modem 

Moguće su greške u pisanju, ukoliko imate prijedloga recite da ubacim u tutorijal, isto vrijedi i za zamjerke ..
Slike ne bi trebale umrijeti jer se nalaze na mom imageshack.us akauntu (koji je star ihihi )