Preskoči na sadržaj
Ista raja. Nova runda.
GAMERZ.ba — REBORN
Diskusija

[TUT] Koristenje torrenta

221 pregled · 21 odgovor · otvorena 19.01.2010. u 22:43

P2P je način umrežavanja mnogo hostova, laički rečeno, umrežavanja mnogo kompjutera. Tako, za razliku od npr. RapidSharea, torrenti rade na drugačijem principu. Konkretno, RapidShare koristi svoje servere za skladištenje i razmjenu podataka dok putem P2P-a, serveri su sva računala koja su umrežena.

BitTorrent protokol je protokol koji se bazira na P2P djeljenju, znači svatko 'uzima' i 'dijeli' sadržaj. Oni koji 'dijele' sadržaj nazivaju se SEEDERI (od eng. riječi seed; sijati), dok se oni koji 'preuzimaju' sadržaj zovu LEECHERI (od eng. riječi leech; pijavica, krvopija). Bolje je imati što više SEEDERA, a što manje LEECHERA!
Brzina je najvažnija i, može se reći, najproblematičnija stavka BitTorrent protokola zato što u tom protokolu nema servera koji bi mogli dijeliti sadržaj velikim brzinama, već te servere zamjenjuju korisnici BitTorrent protokola (oni koji skidaju sadržaj).
Tu dolazimo do jednostavnog zaključka da će brzina skidanja nekog sadržaja zavisiti prvo o omjeru SEEDERA i LEECHERA, a tek onda o brzini vaše internet veze i nekakvog podešavanja programa za skidanje.

Brzina ovisi o omjeru SEEDERA i LEECHERA

Da se opet vratim na početak...
Da bi mogli downloadati neki legalan sadržaj, trebate imati internet konekciju i neki bittorent klijent - program za downloadanje sadržaja.
Da biste pronašli sadržaj koji biste željeli downloadati, kao npr. neku besplatnu igricu, trebate skinuti torrent fajl sa nekog od trackera (tracker je baza torrent fajlova).
Meni je osobno najdraži tracker ThePirateBay na kojem se mogu skinuti legalni sadržaji, kao npr. Open Office.
Kada ste pronašli sadržaj koji želite skinuti te ste skinuli torrent fajl, treba vam i bittorent klijent, tj. posrednik, preko kojeg ćete skinuti taj sadržaj jer torrent sam po sebi sadrži samo informacije o tom sadržaju.
Meni osobno najdraži bittorrent klijent je µtorrent, kojeg možete skinuti besplatno na ovom sajtu.
Kada imate i µtorrent, onaj torrent fajl koji ste skinuli s trackera samo ubacite u µtorrent i skidanje će automatski započeti. Sadržaj koji ste downloadali po spremit će se u datoteku koju odredite, pritiskom na Options -> Preferences -> Directories. U ona prva dva polja treba upisati mjesto na koje hoćete da torrent spremi sadržaj.

Tutorial za ubrzavanje bittorrent klijenta

Nekima se događa da, iako je omjer S (seedera) i L (leechera) dosta dobar, brzina svejedno nije dosta velika. Ako je tako, provjerite da li vam je pri dnu µtorrenta zeleni kružić s kvačicom. Ako je, sve je u redu, a ako je žuti trokutić ili crveni kružić s x u sredini, nešto nije u redu.Tome može biti više razloga, a najčešće port nije dobro forwardan (iskonfiguriran). Da bi dobro forwardali port, posjetite OVU stranicu. Tu odaberete svoj router, zatim od ponuđenih programa µtorrent i samo slijedite upute.

Na kraju, poželjno je provjeriti da li vam je port dobro forwardan, a to možete tako da u µtorrentu kliknete na Options -> Speed Guide -> Test if port is forwarded properly. Treba vam se javiti stranica u vašem defaultnom browseru i treba pisati "OK! Port (broj porta) is open and accepting connections." Ako tako piše, sve je u redu .

Za P2P te BitTorrent protokol koristena Wikipedia .
Stvarno vise.... Aj molim vas neka neko napise [TUT] Kako upaliti pc, text + slikovito objasnjeno.. Nemojte zatrpavati stranicu nepotrebnim temama...

blam,blam, svaki dan sanjam autoban!!
EPIC BA VISE tutova :S

Cijenim trud, ulozeno vrijeme il sve, al to svi znaju <_<

Uradite nesto poucno, recimo ko krystal - overclocking..

Sljedeca ce bit how to do system restore, pa how to rr comp <_<
Nađite sebi Torrent stranicu na internetu jer je warez.

Onda upišete šta hoćete da skinete -> tražite torrent sa puno seedera i leechera -> skinete torrent fajl (max pola megabajta) -> pokrenete ga -> startate download u P2P clientu.

Nije nuklearna fizika.
MorgaN je napisao/la:
Stvarno vise.... Aj molim vas neka neko napise [TUT] Kako upaliti pc, text + slikovito objasnjeno.. Nemojte zatrpavati stranicu nepotrebnim temama...

blam,blam, svaki dan sanjam autoban!!
Isto sam i ja jucer rekao, nek nam neko napravi TUT za paljenje i gašenja PC - hoce ljudi mod/a
FosiL_ je napisao/la:
Isto sam i ja jucer rekao, nek nam neko napravi TUT za paljenje i gašenja PC - hoce ljudi mod/a
Ovo nije zbog moda iz par razloga , a osnovni i najvazniji je taj sto ga ne mogu dobiti jer ima 9214912499124921 ljudi koji su ga zasluzili 921491294x vise od mene .
Pusti likove šta govore nek si se ti potrudio da sve objasniš. Ma,oni ljubomorni što se neki trude i pokušavaju dobiti moda.
Tako brate, jos kad bi ovo zavrsilo u zanimljivim da ja ne moram svakom objasnjavati to....
Svaka cast Bgm... Neka si napravio ovaj tutorial, jer dosta ljudi ne zna kako se torrent koristi.

Imas podrsku od mene
Ne razumijem zasto vam toliko smetaju tutovi, pa makar da se radi o tome kako obavit' nuzdu (joke)... uvijek ce se naci neko ko ovo ne zna, neko ko je dobio tek net pa se regao na site ili slicno...

Moje misljenje:
Svaka cast na trudu, keep that up...
uNbeatablee je napisao/la:
EPIC BA VISE tutova :S

Cijenim trud, ulozeno vrijeme il sve, al to svi znaju <_<

Uradite nesto poucno, recimo ko krystal - overclocking..

Sljedeca ce bit how to do system restore, pa how to rr comp <_<
tu how to do system restore sam ja uraio neki dan:P9-)9-)9-)
Jesil se namucio dok si pisao !?

http://www.bug.hr/forum/topic/internet/tutorial-koristenje-torrenta/19777.aspx
Pošto je ovo c/p tut ja ću sutra napisat tut o ovome, ionako ga radim duže vrijeme.
zar ima levata koji neznaju koristit torent :S
Jao brukas se , copy/paste !

Pa daj ako radis vec '' tut '' onda svoje napisi !
Bruka, je***i vas moderatori, nećeš ga dobit' na osnovu 2/3 napisana tuta
dinoxus je napisao/la:
Bruka, je***i vas moderatori, nećeš ga dobit' na osnovu 2/3 napisana tuta
Reci im reci im

Mogo si bar svoje vala napisat ... Kad ja 3h mogu ono pisat, mos i ti ovo 10 min >.>
Mah , rekao sam u prošlom postu , previse se sada smarate za tog moda.
- Al tut je koristan.

Prijavi se da bi odgovorio/la na ovu temu.