Preskoči na sadržaj
Ista raja. Nova runda.
GAMERZ.ba — REBORN
Diskusija Zaključana

Overclocking Guide

887 pregleda · 25 odgovora · otvorena 18.01.2010. u 00:59

Dakle , nakon nekoliko tema o 'tjuniranju' procesora , odlucio sam da napisem i upoznam vas
sa osnovama overclocking-a procesora i ostalih komponenti u vasem PC-u.

- Prvo zelim da se ogradim od SVAKE stete nastale/prouzrokovane.Overclocking-om mozete trajno
ostetiti vase komponente i skratiti vijek trajanja istih.Dakle dobro razmislite da li zapravo
zelite to uraditi vasem racunaru.

- Nisam osobni overclocking tutor , dakle sva pitanja/probleme postajte na temi a ne meni na PM.

UVOD:

Kao sto sam rekao ukoliko ne znate sta radite ili imate jako malo informacija bolje
vam je da se prvo informišete o postupku nego da ispaštate poslije istog.
Samim postupkom odnosno overclockingom možete iz procesora ili neke druge komponente izvući brzinu
veću nego fabričku a da za to ne platite svojim novcem za tu 'dodatnu' brzinu.
Naravno overcloking sam po sebi nosi određene opasnosti od kojih je jedna od najvećih temperature.
Temperatura je jedan od najbitnijih faktora prilikom overclocking-a te nakon DUŽEG vremena može trajno uništiti vaš
računar ili ga jednostavno 'spržiti'.
Naravno , temperatura za kratko vrijeme (30sec) ne može nauditi vašem računaru ali je se ipak treba uzeti u obzir.

KAKO OVERCLOCKATI:

Dobro , dosta o rizima i opasnostima koje nas vrebaju.Ajmo čuti kako se zapravo overclocka.
Jedno od najčešćih pitanja je kako podići frekvenciju procesora?
Procesor je komponenta koja se najčešće overclocka i nije toliko osjetljiva kao grafički procesor , RAM i sl.

Procesor se clocka veoma jednostavno te je potrebno upoznati se sa nekim pojmovima:

- FSB - Front Side Bus je 'kanal' kroz koji računar vrši komunikaciju sa ostalim komponentama računara i samim tim
što je on veći vaš računar je BRŽI nebitno koja brzinaje u pitanju.

- Multiplier(Množitelj) je broj koji množimo sa FSBom te koji direktno utječe na krajnju brzinu procesora.
Multiplier je na veličini procesora ZAKLJUČAN odnosno ima veoma mal 'hod' te kao za primjer uzmimo moj procesor:

Radi se o Intelovom Core2Duo modelu E8200 koji ima maksimalan mnoćitelj 8 a minimalan 6.
Naravno svi EXTREME modeli imaju otključane mnoćitelje bez obzira na procesor i proizvođača.

Kod AMD-a je stvar malo drugačija , odnosno nazivi su.

Kod AMD54 strukture imamo dva kanala Memory Bus i HT (Hypertransport).
HT je nešto veoma slično Intelovom FSBu.

Najčešći način overclockanja je kroz BIOS(Basic Input-Output System).Ulazak u BIOS vrši se neposredno nakon paljenja računara
i razlikuje se od proizvođaća do proizvođaća matične ploče.
Većinom su to DEL i Funkcijske tipke (F8 i sl.) ali to ne mora biti pravilo.
U BIOSu imate sve opcije za overclocking procesora i RAM-a kao i dizanja voltaža.

Najčešći način overclockanja je dizanje FSB-a , jer je multiplier kao što je ranije objašnjeno
na večini procesora zaključan.
Dakle stavite na najveći mogući množitelj i krenite polako sa dizanjem FSB-a.
Preporučujem da to radite polako i u tišini da bi mogli čuti moguću buku iz kućišta koja nije poželjna.
Pri FSB skok uradite sa nekih 40-50 FSB-a ali poslije toga dižite NE VIŠE od 5-10.

Prilikom dizanja FSB-a može doći do problema kada vaš PC neće htjeti upaliti što vas vjerovatno može izluditi
ukoliko to ne znate napravit'.
Najčešće se to događa prilikom većeg dizanja FSB-a jer se zajedno sa FSBom diže i RAM frekvencija.Tada je potrebno dići latencije sa standardnih na vee , koliko to sami morate procjenit'.Ako želite još opakiji overclock tada možete dići napone RAM-a za 0.1 ili 0.2 volta, što zavisi od maksimalne deklarirane voltaže koju vaš RAM podnosi.
Ima par načina:

- Pomaknite jumpjer na matičnoj ploči iz položaja jedan u položaj dva
- Izvadite na dvadesetak minuta BIOS bateriju
- Isključite napojnu jedinicu odozada i onda držite power tipku nekih 10sec i onda ponovo uključite napojnu jedinicu odozada (0-1).

Nakon što smo objasnili kako resetovat' BIOS idemo dalje.

Nakon određenog FSB skok-a , procesor vjerovatno više neće htjeti dizati FSB jer mu fali struje.
Tada je potrebno dići voltažu na kojoj radi procesor.
Nakon dizanja voltaže morate biti svjesni da temperatura vašeg procesora neće biti ni približno ista
zato preporučujem da prije toga nabavite adekvatno hlađenje.

Naravno , da bi postigli neki rezultat morate imati i kvalitetno i dobro kućište sa dobrim protokom zraka.
Danas , najveći proizvođaći kućišta sa finim/dobrim protokom zraka su:

Antec , CoolerMaster , Corsair.

Hlađenje i protok zraka su ključni činioci za dobar overclock i bez to dvoje nemojte očekivat'
neke famozne rezultate.

Koje programe koristit':

Temperature:
SpeedFAN
Everest Ultimate Edition

Informacije o računaru i komponentama:
CPU-Z
Everest Ultimate

Provjeravanje stabilnosti sistema:
Orthos
Prime95
Intel Burn
FurMark - Grafička

Nadam se da asm vam pobliže objasnio i dočarao overclocking i da će se neki od vas početi bavit' time.

Sva pitanja probleme slobodno postajte na topicu ili se upišite u GB.

Have FUN.
Što su se duše počele trudit za izbor moderatora.

/slap

Post dobio šamar od nc

Fino, kratko, detaljno, poucno.
Nadam se da ce se sad smanjit broj pitanja na ovu temu ^^
Vote for sticky 
+1
kenaN_ je napisao/la:
Što su se duše počele trudit za izbor moderatora.

/slap
Što i ti ne počneš, kad si mudar ?

Brao momak za temu.
Fino objašnjeno samo nisi jednu najbitniju stavku naveo, a to je da kod dizanja FSB-a ili Hypertransport(HT) dizes i frekvencije RAM memorije, tako da automatski klokaš i memoriju, tako da mozeš spržit RAM, ukoliko imaš neki fuš od RAM.a, stoga ako će neko pokušavat klokat po ovom turtorijalu neka obavezno snizi frekvencije RAM memorije kao i namještanje latencija......

Post dobio aplauz od nc

crazy187 je napisao/la:
Fino objašnjeno samo nisi jednu najbitniju stavku naveo, a to je da kod dizanja FSB-a ili Hypertransport(HT) dizes i frekvencije RAM memorije, tako da automatski klokaš i memoriju, tako da mozeš spržit RAM, ukoliko imaš neki fuš od RAM.a, stoga ako će neko pokušavat klokat po ovom turtorijalu neka obavezno snizi frekvencije RAM memorije kao i namještanje latencija......
Eto , to sam zaboravio.

Hvala na upozorenju eto i to sam malo opisao 

Post dobio aplauz od nc

Pod adekvatnim hladjenjem nadam se da mislis na kvalitetan CPU heatsink. Btw, koji su AMD-ovi "extreme" modeli? 
Souren je napisao/la:
Pod adekvatnim hladjenjem nadam se da mislis na kvalitetan CPU heatsink. Btw, koji su AMD-ovi "extreme" modeli? 
Mislio je na Intelove Core2Extreme valjda...

A kao sto rece ovaj iznat...veliki propust sto si zaboravio spomeniti RAM.

Za overclock bi tut trebao biti mnogo opsirniji i trebao bi bolje hladjenje obuhvatiti. 
Korisno i fino objasnjeno  al mislim da je par njih vec napravilu veliku glupost 
Korisno i razumljivo što je najbitnije, ali ja se nigram s tim nea šanse...
Kada sam vidio temu morao sam se registrovati. Dosta dobro objasnjeno, ko bude htio overclockati malo ce i sam istraziti.
AMDovi procesori koji imaju otkljucan mnozitelj su Black Edition. Samo je zaboravio napisati da je jako bitno imati kvalitetno napajanje kada se overclocka.

Post dobio aplauz od nc

Kupite jači procesor i neće biti potrebe za 'clockiranjem'.

Post dobio šamar od nc

4rm4n1 je napisao/la:
Kupite jači procesor i neće biti potrebe za 'clockiranjem'. :)
Overclock je vrsta sporta. Overclockeri moraju saznati limit svojih komponenti, iako ce vecina njih biti vracena na default, max takt se mora saznati. A druga je stvar onih koji hoce overclockom ubrzati racunar.
e_mouse je napisao/la:
Mislio je na Intelove Core2Extreme valjda...

A kao sto rece ovaj iznat...veliki propust sto si zaboravio spomeniti RAM.

Za overclock bi tut trebao biti mnogo opsirniji i trebao bi bolje hladjenje obuhvatiti. 
Nope. EE (extreme edition) je kod Intela, dok kod AMD-a je BE (black edition).
Evo ja bih da pitam, imam AMD 4000+ dualcore onaj, atm je na 2.6ghz, bio je na 2.1 kad sam kupio.

FSB mi je 247, množitelj mi je 10.5x = 2593,5MHz takt.

Eh sad, imam neki divlji cooler, ( valjda je, platio ga 40km ) ima povelik broj obrtaja, kad stavim 248 FSB, već nemogu upalit komp. i moram vraćati na defautl, 2.1Ghz.

Napon procesora mi je 1.375V. Zanima me, može li ovaj procesor na 2.8 ako ništa, da li je moguće i gdje griješim ? Očekujem brz i kvalitetan odgovor.
iwdnplaywia je napisao/la:
Evo ja bih da pitam, imam AMD 4000+ dualcore onaj, atm je na 2.6ghz, bio je na 2.1 kad sam kupio.

Eh sad, imam neki divlji cooler, ( valjda je, platio ga 40km ) ima povelik broj obrtaja, kad stavim 248 FSB, već nemogu upalit komp. i moram vraćati na defautl, 2.1Ghz.

Napon procesora mi je 1.375V. Zanima me, može li ovaj procesor na 2.8 ako ništa, da li je moguće i gdje griješim ? Očekujem brz i kvalitetan odgovor.
Hmm taj proc bi mogao još malo.

Pošto je to Athlon 64 4000+ x2 , on vjerovatno ne može još puno sa nekim low matičnim pločama.

Koju matičnu ploču imaš ?
iwdnplaywia je napisao/la:

Napon procesora mi je 1.375V. Zanima me, može li ovaj procesor na 2.8 ako ništa, da li je moguće i gdje griješim ? Očekujem brz i kvalitetan odgovor. :)
Ako ploca bude mogla da vuce do 300MHz ici ce na 3GHz. Rijetki su primjerci tog procesora koji idu preko 3GHz. Voltazu mozes do 1.45V za svakodnevnu upotrebu, pod uslovom da su temperature ispod 55 stepeni.
master8 je napisao/la:
Ako ploca bude mogla da vuce do 300MHz ici ce na 3GHz. Rijetki su primjerci tog procesora koji idu preko 3GHz. Voltazu mozes do 1.45V za svakodnevnu upotrebu, pod uslovom da su temperature ispod 55 stepeni.
Problem je što nemam veće opcije za voltažu, ova trenutna mi najveća.

Prijavi se da bi odgovorio/la na ovu temu.