Preskoči na sadržaj
Ista raja. Nova runda.
GAMERZ.ba — REBORN
Diskusija U kanti

Igre su krive ? Ili pak ne ?

363 pregleda · 30 odgovora · otvorena 05.01.2010. u 20:14

Potaknut ovom vijesti , odlucih napisati po meni diskutabilnu temu .

Zasto svaki put kad neki "teenager" izvrsi masovno ubojstvo , vlasti , tocnije mediji za to okrivljuju igre ?

Da li imaju razloga da okrivljuju igre ili se u profilima ubojica i kriminalaca krije nesto vise ?
Eh , evo sad procitao vijest , gore navedenu i razmisljam , pa Boze jesu li igre krive ?

U vecini slucajeva , istina , djeca su potaknuta igrama , ali vecinom ona mala djeca ili psihicki nestabilni "teenageri" .

Moje misljenje je , da ubojice imaju potpuno drukciji "profil" nego sto to mediji govore ...

Red je na Vas .
E, molim te, on zbog igre ubije ljude.

Igre nisu krive, krive su psihe u tih ljudi. Igre su napravljene da bi te zabavile i da ti ubiju vrijeme, a druga stvar je psiha tih malo/punoljetnika što ne znaju kada je dosta nego samo igraju, igraju, igraju.

Ostajem pri svojem statementu - kriv je poremećeni um u pojedinih osoba, a ne igre.

Ma kakve ba igre, ako je čovjek poludio nije mu igrica kriva.One mogu malo poremetiti, ali ne do te mjere.
Nije mu niko kriv sto je poludio, naravno da tje neko poludit' kad igra neku igru 24 sata ?

Umjereno igras i neces poludit'
Normalno da nisu video igre krive, problem je to što djeca koja igraju video igre su obično asocijalna, i ne nalaze prijatelje brzo. Lično, ja sam asocijalan. I nemam "prijatelje" u rl, pa i dalje nikada mi nije palo napamet da pobijem sve likove u školi. To sve zavisi, od osobe. Da li je osoba psihički stabilna, i da li je uopšte slaba na emocije. Jer obično "geekove" vrijeđaju u školi, i taj mali geek bude pissed off, ljut na čitav svijet jer i dalje igra video igre, dok njegovi prijatelji je*****u cure. Nažalost istina je. Bude im krivo zašto oni nemaju prijatelje i sve to, zašto baš oni igraju video igre. Nisu se zapitali da su oni krivi radi toga, da ih niko nije prisilio da igraju igrice.

Danas je sve naopako, jebiga...

@ miire

Ne možeš poludit' ako igraš igru 24h , ja sam igrao Scarface kad sam bio 7 razred, 24/7 nisam izlazio iz kuće pa nisam poludio. Kažem ti , bitno je jesi li snažan. Možeš li izdržat' to. Znam još puno osoba koje igraju igrice dugo. Pa su i dalje normalni. Dobro, ne baš svi.
Moj prosli post sa ovakve teme :

Alkohol, duhan, sredstva za smirenje, skunk, hasis, LSD, heroin, kokain - sve su to tvari o kojima mozete postati ovisni. Dodajte tome i igre i imate, jednu finu, zaokruzenu cjelinu.

Nemojte me pogresno shvatiti, ne svrstavam igre zajedno sa heroinom, bar po stetnosti, ali po adiktivnosti, tu su negdje.

Igre igramo jer nam daju odredjenu dozu zadovoljstva. Jednom kad to okusite, svidja vam se sve vise i vise, igrate igre sve vise i vise. Ulazite u drugi svijet, otkrivate ga, osvajate, zivite u njemu. Kako vrijeme prolazi, shvatate da samo zelite igrati igru, kad je ne igrate mislite o njoj i jedva cekate da se ponovo nadjete ispred ekrana gladni novih iskustava. Postepeno zanemarujete obaveze, prijatelje, izlaske, skolu...zbog cega? Zato sto vas igra cini sretnim, smirenim i zadovoljnim.

Pa je li onda logicno da igre izazivaju jednu vrstu ovisnosti?

Na kraju opet dolazi isto pitanje, sta je uzrok toj ovisnosti?

Mnogi ce reci da su to same igre, da one same prouzrokuju ovisnost, ali ja licno mislim da je sve karakteru i nacinu razmisljanja pojednica.

Ukoliko je osoba slabog karaktera i nije psihicki cvrsta, lahko se moze desiti da je igre zalude i postaje opsjednuta njima. To cesto za sobom vuce skoro totalno povlacenje iz drustva, ogradjivanje od svega izvan svog svijeta, pad ocjena u skoli...

Da osoba ima jak i stabilan karakter, da odlucno razmislja, ne bi bilo vecih problema. Trebas cvrsto odluciti i zacrtati sebi da ces od sutra poceti uciti, pa ces na Gamers.ba otici poslije ucenja i opustiti se u virtualnom svijetu. Takve se osobe mogu odbraniti od slatkog okusa igara koji nas mami pred obavezama koje nam ne daju da zanemarimo pravi zivot.

Sve sto hocu da kazem je da treba imati granice i cvrsto vjerovati u njih i ne lagati slinavo sam sebi. Ako odlucis da ces se igrati 3 sata, neka to bude 3 sata i gotovo. Jer poslije imas obavezu da ucis, ili uradis nesto deseto.

Nisam ni ja izuzetak, znao sam provoditi 14-15 sati ne ustajuci sa stolice igrajuci se. Ali to nije bila prava ovisnost, vec zaludjenost necim novim, nesto kao ljubav na prvi pogled koja vas prodje kad malo bolje upoznate osobu. Tako sam se osjecao kad sam tek pocinjao igrati Most Wanted, Carbon, Postal 2, Vice City, Praetorians...

Sad se vjerovatno pitate kako ja znam da nisam ovisnik i da sam psihicki krhka osoba kad sam rekao da provodim po 15 sati igrajuci se? Znam iz cistog razloga jer to ne ponavljam svaki dan, imam granicu ( koja ponekad zna biti veoma visoka, kao sto sam gore napisao (: ) , imam osjecaj za obavezu, svijet i ljude oko sebe, ne zanemarujem skolu i raju. Znaci, cvrsto tvrdim da nisam opsjedut igrama iako ih veoma volim.

U tome lezi i stvar oko ubijanja ljudi na zapadu, ili u ovom slucaju Kini. Oni imaju totalnu drugaciju percepciju od nas. Psihicki su nestabilni, isfrustrirani, zatvoreni sami u sebe. Dodajte tome manjak roditeljskog nadzora i odgoja, malo morbidniju igru u kojoj ima krvi i pucanja i dobijate osobu koja dolazi u skolu ili trgovacki centar i ubija sve zivo na sta naleti. Opet tvrdim da nije do igara, do osobe je. I mi na Balkanu igramo iste igre pa se ne pucamo po skolama. Mi smo koliko-toliko normalniji od njih.

Vjerovatno se moze postati ovisnik o igrama, ali ljudi sa slabim karakterom, pomjesanim sa manjkom socijalnog kontakta, mogu postati ovisni o bilo cemu, a kamoli o ogromnom svijetu kojem mogu biti slavljeni junaci, a ne dripci bez stvarnog zivota.

Imajte granicu, igrajte igru, nemojte da ona igra vas!
To ti je isto ko oruzije ne ubija ljude, ali pomaze pri tome

Tako i igrice kod nekog covjeka poveca tu psihu
A to sto roditelji su razvedeni i sto zivi u ku**u 10 god niko ne spominje.

Udri po igrama uvjek...de nek manje seru.

Ja igram igre od 95te ( crno-bjeli princ of persia na macintoshu )
nikada nisam imao nikakve probleme sa agresivnoscu i ponasanjem.

Asocijalni freakovi kojima je cjeli svjet kriv sto su lameri...hah.

LAME!
Ma kakve igrice, to je on poludio.
Znaci ja sad igram GTA i sjecem ljude preko pola i sad trebam izaci u grad i svakoga tako.
Jason je napisao/la:
Normalno da nisu video igre krive, problem je to što djeca koja igraju video igre su obično asocijalna, i ne nalaze prijatelje brzo. Lično, ja sam asocijalan. I nemam "prijatelje" u rl, pa i dalje nikada mi nije palo napamet da pobijem sve likove u školi. To sve zavisi, od osobe. Da li je osoba psihički stabilna, i da li je uopšte slaba na emocije. Jer obično "geekove" vrijeđaju u školi, i taj mali geek bude pissed off, ljut na čitav svijet jer i dalje igra video igre, dok njegovi prijatelji je*****u cure. Nažalost istina je. Bude im krivo zašto oni nemaju prijatelje i sve to, zašto baš oni igraju video igre. Nisu se zapitali da su oni krivi radi toga, da ih niko nije prisilio da igraju igrice.

Danas je sve naopako, jebiga...

@ miire

Ne možeš poludit' ako igraš igru 24h , ja sam igrao Scarface kad sam bio 7 razred, 24/7 nisam izlazio iz kuće pa nisam poludio. Kažem ti , bitno je jesi li snažan. Možeš li izdržat' to. Znam još puno osoba koje igraju igrice dugo. Pa su i dalje normalni. Dobro, ne baš svi.
Istina , za sve je kriva ljudska psiha .

Vecinom "polude" psihicke nestabilne osobe , koje su , k'o sto si ti rekao , ljute na citav svijet .
Oni su sami tome krivi ...

Hm , nedavno je koliko se sjecam neki 11-ogodisnjak u Hrvatskoj prebio svoga vrsnjaka .

I sta su radili mediju (konkretno RTL , Nova i ostale bullshit televizije osim HRT-a) ? Okrivili su igre .
nije do igre, do igraca je.
mislim, igralo se svakakvih igrica, al nikad nisam uzeo pistolj i pobio pola razreda or something, od lika do lika zavisi koliko se uzivite u igru i kakav je utjecaj igre, al o5 moras bit bolesan da se nabrijes da pobijes pola skole il odradis neki masakr'
nije do igre, do igraca je.
Ja cu samo ukratko reci svoje misljenje .

Ja sam kao malen poceo da igram igrice i u okolini pricali ti ces biti ovakav ti onakav ! Ja sam realno obozavatelj igrica raznih ! I igrao sam 1000 nekih sa klanjem ili pucanjem (cs 99% vremena ) i nikada al nikada nisam imao zelju da sad se isfuram i kaze e odo po pusku i pucati narod ili bacati bombe klati mislim WTF ? :S ! Gledajte svako je drugaciji i svako ima neki svoj trip u glavi i sada koliko ima stvari u svjetu i najbolje je prije nego sto dijetetu dadnete da se zanima oko igraca objasniti neke "realne" stvari da je to ipak igrica !

Znaci jednostavno ja koliko provedem vremena za igricama trebao bih sad da idem nekoga ubijati itd. !
Ja nisam ni pod alkoholom kad sam nisam agresivan kamoli kad sam trijezan tako da ja ovo ne bih nikad mogao da uradim

mirofa je napisao/la:
Ja cu samo ukratko reci svoje misljenje .

Ja sam kao malen poceo da igram igrice i u okolini pricali ti ces biti ovakav ti onakav ! Ja sam realno obozavatelj igrica raznih ! I igrao sam 1000 nekih sa klanjem ili pucanjem (cs 99% vremena ) i nikada al nikada nisam imao zelju da sad se isfuram i kaze e odo po pusku i pucati narod ili bacati bombe klati mislim WTF ? :S ! Gledajte svako je drugaciji i svako ima neki svoj trip u glavi i sada koliko ima stvari u svjetu i najbolje je prije nego sto dijetetu dadnete da se zanima oko igraca objasniti neke "realne" stvari da je to ipak igrica !

Znaci jednostavno ja koliko provedem vremena za igricama trebao bih sad da idem nekoga ubijati itd. !
Ja nisam ni pod alkoholom kad sam nisam agresivan kamoli kad sam trijezan tako da ja ovo ne bih nikad mogao da uradim

http://www.youtube.com/watch?v=bpzx5wDDoLQ udri

j**o igrice
Igre su krive djelimično , ali najviše je kriva ljudska psiha.Čovjeku dođe luda ,nekom' dođe i kratko prođe a nekome dođe i dok neko ne pogine on ne prestaje.Svoja online nezadovoljstva raja prenose na vanjski svijet,i mi smo sami primjeri [cs - neko te ubije psuješ ili nešto razbiješ] , ne vjerujem da postoji gamer koji nije nešto opsovao igrajući igre.I nas igre dovedu do toga kao i ostale gamere samo što su oni izravniji i kad završe sa psovkama kreću ka nečemu što je gore.

ktnxbye

ps- diskusija izvrsna
Richy1993 je napisao/la:
Igre su krive djelimično , ali najviše je kriva ljudska psiha.Čovjeku dođe luda ,nekom' dođe i kratko prođe a nekome dođe i dok neko ne pogine on ne prestaje.Svoja online nezadovoljstva raja prenose na vanjski svijet,i mi smo sami primjeri [cs - neko te ubije psuješ ili nešto razbiješ] , ne vjerujem da postoji gamer koji nije nešto opsovao igrajući igre.I nas igre dovedu do toga kao i ostale gamere samo što su oni izravniji i kad završe sa psovkama kreću ka nečemu što je gore.

ktnxbye

ps- diskusija izvrsna
Pa ja sam igrao CS. I nikad' nisam psov'o radi CS-a. dobro jesam nekad' pjev'o na epn-u, al' psov'o nisam.

Post dobio aplauz od spY

Jason je napisao/la:
Pa ja sam igrao CS. I nikad' nisam psov'o radi CS-a. dobro jesam nekad' pjev'o na epn-u, al' psov'o nisam.
Sta si pjev'o ?

Ajmo, brate, u kafanu sjesti
Alkos nema perspektivu
Andjeo i djavo
Baraba sa sela
Birtija
Bjezi, tugo
Bozic je
Bukovice, oj
Bulevarom revolucije

Ovo ?

apoo je napisao/la:
Sta si pjev'o ?

Ajmo, brate, u kafanu sjesti
Alkos nema perspektivu
Andjeo i djavo
Baraba sa sela
Birtija
Bjezi, tugo
Bozic je
Bukovice, oj
Bulevarom revolucije

Ovo ?

jock ba

Što samo te nabrajaš jebote patak, nije Baja neka ojebina pa da ima samo tol'ko pjesmica... On ima više od 20 albuma
Da bi govorio o toj temi moras dobro poznavati ljudski psihu.....

Igre mnogo uticu na psihu a najvise na ljude u dobi od 10 do 15 godina....tada u tom dobu,ako se puno igara nasilnih igra...to moze izazvati da se velikom brzinom u covjeka uvlaci nervoza i nasilnost a da on toga nije ni svjesta....Prvi pokazatelji su da se zbog sitnica pocne nervirati i vikati,a onda i pocinje lomiti stvari,i izivljavati se na stvarima pa onda i na ljudima.

S toga ovo je apsolutno tacno....a sto je jos gore je kad djeca u dobi od 5 pa do 9 godina gledaju te igre i nasilnicke filmove.....zato uvijek i postoji " Roditeljska paznja "...

Ovo svakako je najvise krivica roditelja koji dopustaju djeci u tim godinama da igraju nasilne igre.
Jason je napisao/la:
Pa ja sam igrao CS. I nikad' nisam psov'o radi CS-a. dobro jesam nekad' pjev'o na epn-u, al' psov'o nisam. :D
naveo za primjer cs , ima još dosta igri jarane uz koje se "bogara"..

Prijavi se da bi odgovorio/la na ovu temu.