Preskoči na sadržaj
Ista raja. Nova runda.
GAMERZ.ba — REBORN
Diskusija

problem u dizanju sistema???molim pomoccc

146 pregleda · 10 odgovora · otvorena 02.12.2009. u 20:30

ovo mi je prob
setup did not find any hard disc drivers installen in your com
make sure any hard disc drivers are powered on and propery conected to your computer and that any disk-related hardwere configuration is corect.this may involve running a manufacture suppiliep diagnostic or setup program????
to mi izbaci molim pomoca ko znate plessss
Ali meni comp radi normalno inemam nikakvih problema nego kad odem da mi dize sistem preko cd on ocitava i kasnije me pita zelite li novu instalaciju xp pritisni enter f3 poravi tako nes i ja pritisnem i on mi izbaci ovo gore sto sam napisao
a provjeravao sam kablove ssve je uredu kako da vidim ima li mi hard disc z6astitu molim pomoc koja mi je hitno potrebna unaprijed hvala:)))))))pozzzzz
ja mislim da nisi u bot-u nastelio
JARANE U BOOTU TREBA SAMO DA STAVIM DA MI JE 1.CD-DVD
2.HARD DISC
3.FLOPY
imas opciju RAID u bios , stavi da bude NON-RAID , Advanced > IDE CONFIGURATION < SATA OPERATION MODE RAID < NON-RAID , ;) , moguce je da ti se resetovala maticna ploca :)
haj pokusacu ;) sad odma ;) nista jarane nije nemoze ali ipak ti hvala pozzz
U BIOS-u pokušaj ponovo detektirati IDE drives-e.

Ako instaliraš Windows Xp, u BIOS-u svakako ugasi AHCI podršku za S-ATA interface (Win XP nije Vista i nije spreman za naprednije funkcije od običnog IDE data transfer-a).

Moguće je da ovu opciju nađeš i u jednostavnijem obliku. Kao npr. da za IDE kontroler odabereš S-ATA interface i default-iraš ga. Ne ostavljaj ga na AUTO odabiru.
jarane izvini nisam te skontao ;)mozes malo bolje objasniti!!!!
Ili mozda trebas instalirat S-ata drivere

Da se nebi patio sa time uzmi drugi CD
Vidi. Windows Xp, u vrijeme kada je izašao u svome sklopu nije imao podršku za napredniji AHCI interface niti je podržavao bilo kakve 32-bit-ne drivere (znači, drivere za OS okruženje) za nešto ovako, relativno novo.

Dakle, u BIOS-u, prije instalacije OS-a i učitavanja Win Xp "native" virtualnih drivera moraš učiniti IDE kontroler kompatibilnim sa tim istim driverima koji su potrebni (samo pri instalaciji). A zavisno od verzije BIOS-a, opcije za podešavanje ovoga mogu imati i drukčije ime. Na novim matičnim pločama, AWARD BIOS nudi opciju jednostavnog isključenja AHCI podrške za IDE kontroler. Na malo starijim matičnim pločama BIOS nudi opciju odabira između standardnog IDE data transfer-a i naprednijeg oblika koji je standard za S-ATA diskove.

A stvar je u tome da se Windows instalira iz 16-bit-nog okruženja kojeg AHCI ne podržava. Zato je pri instalaciji potrebno koristiti IDE kontroler sa standardnim mastering-om.

Nemoj da te zbuni ovo. Razlika se ne pravi između IDE-a i S-ATA-e. Jer, i S-ATA i P-ATA su spojeni na IDE kontroler. Samo što on mora biti podešen tako da podržava potrebni način prijenosa podataka. A sada koji način? E tu se pravi razlika. Razlika između standarda koji koriste S-ATA diskovi i standarda koji koriste P-ATA diskovi.

jarane malo si me zbunio kako da to uradim mozes li mi objasniti stavku po stavku meni je comp novije generacije i bios mi je vertikalno poredane opcije u biosu ;) hvala drug sto imas razumjevanja EEE RAJA JOS NESS DA VAM KAZEM MENI JE SAD WINDOWS 7 A JA HOCU XP IMALI TO KAKVE VEZE???
http://img690.imageshack.us/img690/3817/dsc00017rs.jpg
ev vam jos slika pa vidite

Prijavi se da bi odgovorio/la na ovu temu.