Preskoči na sadržaj
Ista raja. Nova runda.
GAMERZ.ba — REBORN
Diskusija U kanti

Svinjska gripa mutirala?

367 pregleda · 28 odgovora · otvorena 23.11.2009. u 23:06

Mutacija virusa gripe normalna pojava

Virus nove gripe H1N1 je mutirao, zbog čega može biti otporan na antivirusne lijekove. Ipak, liječnici odgovorno tvrde, mutacija virusa gripe, normalna je pojava, a mutacije su za sada zabilježene, u minimalnom broju slučajeva.

Mutacija virusa H1N1 u Hrvatskoj za sada nije evidentirana. No, samo je pitanje vremena kada će se i to dogoditi. 'Kad se radi o svim virusima influence, bilo sezonskim bilo pandemijskim - virus influence u čovjekovom organizmu mutira – stalno', kaže dr. Vladimir Draženović, iz Nacionalnog centra SZO za gripu. Mutaciju novog virusa na Odjelu intenzivne njege zagrebačke Klinike za infektivne bolesti liječnici za sada nisu uočili, pa o njoj zaključuju na iskustvu kolega iz inozemstva. 'To je krenulo interesantno iz nordijskih zemalja.Ta rezistencija nije inducirana vjerojatno uzimanjem lijekova, kao što se radi kod antibiotika, jednostavno je mutirao i imamo novu situaciju', rekao je prof.dr. Bruno Baršić, voditelj Jedinice intenzivnog liječenja.

>> Svaka dva tjedna udvostručuje se broj žrtava svinjske gripe

Mutacija evidentirana samo u 32 slučaja

U odnosu na sezonsku gripu mutacija novog virusa je mala, do sada je u cijelom svijetu evidentirana u 32 slučaja. A mutirani H1N1 kod nekih je pacijenta bio otporan na Tamiflu. Mutacija virusa nije samo zdravstveno, već i poslovno pitanje, jer direktno ugrožava industriju antivirusnih lijekova. U teoriji mutacija može implicirati proizvodnju nekog novog lijeka, pa i cjepiva, no u praksi za to nema temelja. 'Na temelju dostupnih podataka niti su učestale mutacije govore za rezistenciju protiv antivirusnih lijekova, niti su učestale mutacije koje bi govorile koje da cjepivo neće biti ispravno, odnosno točno pogođeno za taj tip virusa', kaže dr. Draženović. I liječnici tvrde kao virus gripe najčešće mutira na svoju štetu, pa je i bolest u konačnici blaža.

C/P sa dnevnik.hr
Kratko i jasno :

Zaboli me neka stvar.

Jesi ti hemicar ? Nisi .
Pravis li antivirus () ? Ne .
Imas li ti ikakve veze sa tim sranjem ? Ne.
Mutirala, mutirala, dje bi mi bili da nismo mutirali.
Nek se gone dje im je mjesto... i oni i svinjska gripa
CCC....sta ovaj svijet pored ove krize mora jos trpiti....samo pare i pare kupe ti napaćeni ameri...ko da im nije dosta:(
Amerikanci se opet pocheli igrati nauchnika, velikih umova i filozofa.. :]..
A, to je samo pochetak mutacija.. Vidjechesh da che kroz par mjeseci epidemija u svijetu zavladati.. Pa, je***u majku, moraju amerikanci nekako svoju ekonomiju stabilizirati.. I josh plus zaraditi koju milijardu.. Hahahaha! Al' ev' im chuna moja.. Nikad neche k'o Kanada biti.. :]..
Ma nije opasna svinjska gripa , nema razloga za brigu , opasne su inekcije :/
kbrummen je napisao/la:
Amerikanci se opet pocheli igrati nauchnika, velikih umova i filozofa.. :]..
A, to je samo pochetak mutacija.. Vidjechesh da che kroz par mjeseci epidemija u svijetu zavladati.. Pa, je***u majku, moraju amerikanci nekako svoju ekonomiju stabilizirati.. I josh plus zaraditi koju milijardu.. Hahahaha! Al' ev' im chuna moja.. Nikad neche k'o Kanada biti.. :]..
- ma brate ne vjerujem ni u svinjsku ni pticiju gripu !
Iskreno tebi treba da mutira mozak
Bilo' na vijestima ima ~3 dana' onaj norveski bogalj neki ministar za zdravstvo kaze nema mjesta' panici kao od ukupnog broja obojelih veoma mali broj je zarazeno mutiranim virusom eh' sada ko me vjerovati,licno mislim da je do jedna velika prevara
lol strasno..vi vjerujete u ovo??? :D ja pricao s curom,iz USA je i ide u medicinsku skolu i kaze da uopste nije opasna gripa ;) nego samo imaju poteskoca ljudi koji imaju astmu,itd.Ljudi daj se malo skontajte koliko ljudi umre na dan od bilo kakve gluposti???svakih 6 sekundi 1 dijete umre na svijetu zasto nebi svakih 2-3 sedmice neko umro od takozvane Gripe???ste culi ikada za temperaturni sok??za one koji neznaju to se moze desiti i najzradvijem covjeku,to se jednostavno dogodi i ak ti je bog na pomoci prezivit ces ;) ...

Nemojte da vas bude strah.Ako vjerujete u boga,Allaha dz.s,Isusa itd mora da vas nije strah.Mene nije ;) uzivajte :D

Edit: Sinoc na Paralelama istrazuju kako Amerikanci istrazuju,daju inekcije Alkoholicarima,Drogerasima itd da vide sta ce se desiti ;) pa nije niti cudo :D

Boze kada mi bude sudjeno uzmi me sebi ;)

Edit opet:Jesteli culi dali se sta desilo oko svinjske gripe u Saudiskoj Arabiji,Egiptu,Dubaiu,Indiji najmnogoljudnijoj muslimanskoj drzavi???ja nisam neznam za vas ;)

SAMO PERITE RUKE BA :D i nista vam se nece desiti :D
empty_king je napisao/la:
Kratko i jasno :

Zaboli me neka stvar.

Jesi ti hemicar ? Nisi .
ma jbo ovo reci mi imas li ti RS ACC?
xxxk je napisao/la:
Slazem se u potpunosti. Svi doktori govore nema mjesta panici i brizi. A na'ebes tek kad primis injekciju za navodnu zastitu.

BENiO je napisao/la:
- ma brate ne vjerujem ni u svinjsku ni pticiju gripu !
Poshtujem.. :].. Svak' svoje mishljenje.. (:
cntr je napisao/la:
Slazem se u potpunosti. Svi doktori govore nema mjesta panici i brizi. A na'ebes tek kad primis injekciju za navodnu zastitu.

Panika , panika sve je u panici !
Sta ces kad je narod realno u vecini slucajeva retardiran !
Nesto cuju/vide na TV,netu , radiu itd i dignu paniku !

~Meni je to sprdnja sa tom gripom jednostavno !

bmq.

mislim da ne postoji uopse H1N1, ovo je klasicna gripa ba.
Sta sam sve radio pa mi nista
mirofa je napisao/la:
Panika , panika sve je u panici !
Sta ces kad je narod realno u vecini slucajeva retardiran !
Nesto cuju/vide na TV,netu , radiu itd i dignu paniku !

~Meni je to sprdnja sa tom gripom jednostavno !

U potpunosti se slazem.

Nisam zabrinut ni mrvicu sto se tice te gripe.
empty_king je napisao/la:
Kratko i jasno :

Zaboli me neka stvar.

Jesi ti hemicar ? Nisi .
Dje cemo bit kad mutira? xD
alahami sam bolestan malo je reci imam 39 temp. nisam isao doktoru jarane kontam normala proci ce .. tresem se sad ocami u dukserici i trenerci sjedim u sobi 40 stepeni a meni zima nesvjesta mi se ... a tebi fino lijepo JE**M BOGA I TEMU sad sam se sjebo u zivot DEBILU :|
xxxk je napisao/la:
upravo tako ;D prva pametna koju sam cuo dosad :)

btw nisam 100% siguran al mislim da je to masonsko dijelo pa makar !
H4midovic je napisao/la:
lol strasno..vi vjerujete u ovo??? :D ja pricao s curom,iz USA je i ide u medicinsku skolu i kaze da uopste nije opasna gripa ;) nego samo imaju poteskoca ljudi koji imaju astmu,itd.Ljudi daj se malo skontajte koliko ljudi umre na dan od bilo kakve gluposti???svakih 6 sekundi 1 dijete umre na svijetu zasto nebi svakih 2-3 sedmice neko umro od takozvane Gripe???ste culi ikada za temperaturni sok??za one koji neznaju to se moze desiti i najzradvijem covjeku,to se jednostavno dogodi i ak ti je bog na pomoci prezivit ces ;) ...

Nemojte da vas bude strah.Ako vjerujete u boga,Allaha dz.s,Isusa itd mora da vas nije strah.Mene nije ;) uzivajte :D

Edit: Sinoc na Paralelama istrazuju kako Amerikanci istrazuju,daju inekcije Alkoholicarima,Drogerasima itd da vide sta ce se desiti ;) pa nije niti cudo :D

Boze kada mi bude sudjeno uzmi me sebi ;)

Edit opet:Jesteli culi dali se sta desilo oko svinjske gripe u Saudiskoj Arabiji,Egiptu,Dubaiu,Indiji najmnogoljudnijoj muslimanskoj drzavi???ja nisam neznam za vas ;)

SAMO PERITE RUKE BA :D i nista vam se nece desiti :D
Dug istog si misljenj ako i ja. "Boze kad mi bude sudjeno uzmime sebi". Ja isto tako razmisljam.

Sto se tice svinjske gripe, ja mislim da je to sve (mislim virus) pusten u okolinu da bi zarazio ljude kako bi farmaceutske kompanije mogle profitirati. Nema drugog objasnjenja. Jer zasto prije nije bilo ovih "gripa". Naravno kako to da svake godine bas u isto vrijeme dodje do otkrivanja novih vrsta gripa? Kako to da se bas svake godine otkrije nova gripa? Odgoovor sam vec naveo gore.

MOJ SAVJET: Samo unosite sto vise vitamina, perite ruke i to je to. Nema gripe.

Prijavi se da bi odgovorio/la na ovu temu.