Preskoči na sadržaj
Ista raja. Nova runda.
GAMERZ.ba — REBORN
Diskusija

H1N1

260 pregleda · 25 odgovora · otvorena 13.11.2009. u 19:03

Kolike su mogućnosti da se preživi ako se dobije i sta treba ciniti u tom slucaju !!!

Molim vas bez suvišnih odgovora , jaranica mi je bila u bolnici , dala ja bris nosa i rekli su joj da nazove iza 4 , zvala bolnicu i rekli su joj da je bris nosa pozitivan na H1N1 , ali da rezultati nisu potvrdjeni , i da opet nazove ujutru.

Ko Boga vas molim , bez suvišnih komentara.
Cajevi, sto vise voca i povrca, dodatne vitamine.
Od voca je najbolje limun a od povrca kupus jer imaju najvise vitamina C

Brz oporavak drugarici
Po apotekama nema sanse da se nadje neki anti-virusni lijek
U BiH.

Vakcine se preporucuju sam rizicnim osobama, a ostali se mogu izlijeciti.

EDIT: Pa ovo sam ovima napisao da rade. A za to su ti rekli neka slusaju doktora, sto vise voca i povrca. aBd bice dobro.

1. Često perite ruke (o tome se dovoljno govori, ali nije na odmet ponoviti).

2. Hands-free pristup. To jest, suzdržite se napasti da dirate bilo koji dio lica. Pokušajte što manje ruke prinositi licu (naravno osim kad jedete, perete se ili spavate).

3. Promuckajte u ustima i grgljajte dva puta dnevno toplu vodu u koju ste stavili malo soli. Naime, virusu H1N1 treba dva do tri dana od prvotne infekcije grla ili nosa da zaživi u tijelu i počne pokazivati karakteristične simptome. Obično grgljanje stvarno može spriječiti razvoj bolesti. Nemojte podcjenjivati ovaj jednostavan, jeftin i mocan način prevencije bolesti.

4. Slično kao što to treba činiti s ustima, čistite barem jednom svakoga dana nosnice s otopinom tople slane vode. Ne morate biti vješti kao praktikanti Yoge kojima je ovaj postupak rutina, ali snažno ispuhavanje nosa i brisanje (tj. struganje) obje nosnice smotuljcima vate koje ste umočili u slanu vodu lako je učiniti i vrlo je učinkovito.

5. Dajte poticaj prirodnom imunitetu hranom koja je bogata C vitaminom. Prvenstveno se to odnosi na citrično voce. Ako uzimate C vitamin u tabletama, pazite da uzimate onaj pripravak koji ima cinka kako bi poboljšali apsorpciju.

6. Pijte što vece količine toplih napitaka (čajeva, kave, kakaa). Pijenje toplih napitaka ima jednak učinak kao i grgljanje, samo u suprotnom smjeru. Ono ispire živuce viruse iz grla u želudac gdje ne mogu preživjeti i učiniti nas bolesnima.
Ima li joj spasa ?
Pa ona ne moze nista radit'. Kad ode u bolnicu, nek uradi ono sto joj doktori kazu. Mirovanje, puno vitamina, odredjena ishrana, i sta joj vec kazu tamo.

PoacheR je napisao/la:
Kolko sam ja čuo, smrtnost je negdje ista kao u obične gripe.
Hvala brate
-
ona ima 16 godina(ako vam to ista znaci) i kaze da je temperaturu dobila juce ujutru ....
kenaN_ je napisao/la:
Ima li joj spasa ????
naravnoo da jooj ima spasa...jer je smrtnost znatno veca od obicne gripe nego li od H1N1(svinjske)
Frisk je napisao/la:
Po apotekama nema sanse da se nadje neki anti-virusni lijek
U BiH.

Vakcine se preporucuju sam rizicnim osobama, a ostali se mogu izlijeciti.

EDIT: Pa ovo sam ovima napisao da rade. A za to su ti rekli neka slusaju doktora, sto vise voca i povrca. aBd bice dobro.

1. Često perite ruke (o tome se dovoljno govori, ali nije na odmet ponoviti).

2. Hands-free pristup. To jest, suzdržite se napasti da dirate bilo koji dio lica. Pokušajte što manje ruke prinositi licu (naravno osim kad jedete, perete se ili spavate).

3. Promuckajte u ustima i grgljajte dva puta dnevno toplu vodu u koju ste stavili malo soli. Naime, virusu H1N1 treba dva do tri dana od prvotne infekcije grla ili nosa da zaživi u tijelu i počne pokazivati karakteristične simptome. Obično grgljanje stvarno može spriječiti razvoj bolesti. Nemojte podcjenjivati ovaj jednostavan, jeftin i mocan način prevencije bolesti.

4. Slično kao što to treba činiti s ustima, čistite barem jednom svakoga dana nosnice s otopinom tople slane vode. Ne morate biti vješti kao praktikanti Yoge kojima je ovaj postupak rutina, ali snažno ispuhavanje nosa i brisanje (tj. struganje) obje nosnice smotuljcima vate koje ste umočili u slanu vodu lako je učiniti i vrlo je učinkovito.

5. Dajte poticaj prirodnom imunitetu hranom koja je bogata C vitaminom. Prvenstveno se to odnosi na citrično voce. Ako uzimate C vitamin u tabletama, pazite da uzimate onaj pripravak koji ima cinka kako bi poboljšali apsorpciju.

6. Pijte što vece količine toplih napitaka (čajeva, kave, kakaa). Pijenje toplih napitaka ima jednak učinak kao i grgljanje, samo u suprotnom smjeru. Ono ispire živuce viruse iz grla u želudac gdje ne mogu preživjeti i učiniti nas bolesnima.
ovo od 1. - 6. je su samo mjere pervencije da nedodje do zaraze , ja trazi sta treba ciniti ako dodje do zaraze
H1N1 = obicna gripa ! samo vitamina i tecnosti nek unosi i sve ce biti ok .
kenaN_ je napisao/la:
Hvala brate
-
ona ima 16 godina(ako vam to ista znaci) i kaze da je temperaturu dobila juce ujutru ....
kako sam ja cuo gora je obicna gripa .. prezivit ce neboj se nek pije cajova limuna ali ne razmucenog ... i ozdravit ce
najvise umiru djeca do 3 godine,trudnice,osobe s problemima sa srcem i krvnim pritiskom ako nema nista od tog ima veoma veoma velike sanse
Joj leeka, osam tema u zadnja 2 dana. Sta nas boli ku**c za tvoju drugaricu, nismo mi doktori ovdje. I ja sam imao prosle sedmice svinjsku gripu pa nisam otvarao temu. Sta vas boli ku**c ako ja umrem ?

Realno.
1. Od svinjske gripe, po procjenama, godisnje umre 4-6 hiljada ljudi. Od obicne gripe umre 46 hiljada ljudi.

2. Bila je tema na gamers da sadrzi dvije opasne stvari. Jedna ima zivu, koja se veze za sve nervne sisteme, a druga hvata krve sudove i vara imonuloski sistem.

Zato, preporucio bih ti da se rodica nikako ne vakcinise! Evo sta se jednoj desilo posle vakcinisanja:

http://manemoj.com/link_enc.php?id=20719

http://www.youtube.com/watch?v=mbgajWPfghg&feature=related

A evo sta se desilo 1979:

http://www.youtube.com/watch?v=bHaCPWQ9J_I

http://www.youtube.com/watch?v=tAFSEeiGMN4&feature=related

Samo higijena, puno voca i puno vitamina. Isto sto radite kod obicne gripe.
1. Perite ruke
Doktori savjetuju često pranje ruku sapunom u vrućoj vodi. Ruke se trebaju prati minimalno 20 sekundi, a posebno je važno prati ih kad se vratite kući nakon kontakta sa mnogim ljudima, vožnje u javnom prevozu itd.

2. Spavajte dovoljno
Različitim ljudima potrebna je različita količina sna, ali nastojite sebi osigurati barem osam sati neprekinutog sna. San je vrlo važan za snagu imuniteta i odbranu od virusa.

3. Pijte vodu
Pijte najmanje dvije litre vode dnevno. Na taj način čistit ćete organizam od toksina, a organizmu ćete pružiti i potrebnu hidrataciju. Voda je zdrava i za sinuse jer ih održava vlažnima.

4. Jedite zdravo
Pazite na svoj organizam i držite ga u dobroj formi jer je to najvažnije za prevenciju svinjske gripe. To znači da biste trebali izbjegavati masnu i nezdravu hranu koja usporava metabolizam i slabi imunološki sistem. Umjesto takve hrane, birajte cjelovite žitarice, obilje voća i povrća te hranu bogatu vlaknima.

5. Izbjegavajte alkohol
Alkohol šteti imunitetu i slabi ga pa organizam postaje podložniji različitim oboljenjima. Kod žena alkohol izaziva smanjenu proizvodnju estrogena, što dodatno utiče na imunološki sistem.

6. Budite fizički aktivni
Ne treba posebno napominjati to koliko je vježba važna za imunitet. Ako nemate želje i vremena za teretanu ili timske sportove, nastojite barem hodati, i to minimalno pola sata četiri puta sedmično.

7. Dobro otvorite oči
Budite svjesni toga da tokom dana dotičete razne predmete sa kojima se služe i drugi ljudi na javnim mjestima, da se rukujete itd. Zato ne prinosite ruke licu, a posebno usnama, dok ne dođete u priliku oprati ih.

8. Izbjegavajte kontakt sa bolesnima
Nemojte biti u blizini bolesnih jer to je najlakši način zaraze. Virus gripe širi se zrakom i što ste bliži nekome ko je bolestan, veće su šanse da ćete se zaraziti, posebno ako imate slab imunitet. I vi zaštitite druge – stavite ruku na usta dok kišete ili kašljete.

9. Potražite pomoć kad vam je potrebna
Simptomi svinjske gripe vrlo su slični simptomima obične gripe. Bez obzira o čemu je riječ, obratite se doktoru kad osjetite da niste dobro. Nije loše otići doktoru i preventivno, pogotovo kada je epidemija u toku. Doktor vas može detaljno informisati o preventivnim mjerama.

10. Ne paničarite
Stres je jedan od glavnih uzroka raznih oboljenja jer slabi organizam. Zato nemojte strahovati i stalno razmišljati o svinjskoj gripi, posvetite se stvarima koje vas vesele i nastojite izbjeći razmišljanje poput – "ja sam osjetljiv i sigurno ću se razboljeti". Već je i naučno dokazano da mnoštvo bolesti dolazi upravo iz - uma.
PoacheR je napisao/la:
Kolko sam ja čuo, smrtnost je negdje ista kao u obične gripe.
Cak manja

Samo jedi limuna i meda : ) negdje sam to cuo , da je jako dobro .
Joj jebote ovo danasnje vrijeme fakat je nenormalno ... ne mozes kako treba ni zivit
AlienzZ je napisao/la:
Joj leeka, osam tema u zadnja 2 dana. Sta nas boli ku**c za tvoju drugaricu, nismo mi doktori ovdje. I ja sam imao prosle sedmice svinjsku gripu pa nisam otvarao temu. Sta vas boli ku**c ako ja umrem ?

Realno.
ti si gejmer ona nije nema ona zivota ko ti :D
Pa ja sam bolestan temperatura 38.9 poceo piti antibiotike i eo skoro sam ozdravio
alienz ti si lik koji ku**u ne valja jel jasno drugo je sto ti ne volis i ne postujes svoje prijatelje i prijateljice ovo mozda nije prikladno mjesto da pita takve stvari al mozda je on zakljucio da ako iko zna da ce mu ovdje rec ii ja ga podrzavam u potpunosti i slusaj ako imas da biras izmedju cure i druga izaberi druga jer kad te odjebe cura boli te kita nadjes se sa jaranom i on ti pravi drustvo kad neas druga i odjebe te cura e onda si donji da znas onda ces sam da camis kuci i zapitat ces s zasto nisam izabrao druga eto toliko od mene!!!
Zelim ti drugarici brz oporavak!!!
POZZ

Prijavi se da bi odgovorio/la na ovu temu.