Preskoči na sadržaj
Ista raja. Nova runda.
GAMERZ.ba — REBORN
Diskusija

Petak 13.

538 pregleda · 51 odgovor · otvorena 13.11.2009. u 00:47

Danas je zloglasni dan, Petak 13.

Citav svijet je u strahu taj dan a evo nekih zanimljivih cinjenica:

- vise od 80 posto nebodera nema 13-ti sprat
- dosta aerodroma nema 13-tu slijetnu stazu
- misija na mjesec Apollo 13 je bila neuspjesna
- u Bibliji je broj 13 povezan sa smrcu i djavolom
- broj 12 je potpun broj a kada se doda + 1 dobije se broj 13 koji narusava harmoniju broja 12
- oko 20 miliona ljudi u Americi pati od fobije petka 13 tacnije paraskevidekatriefobije

Vjerujete li da je taj dan i broj 13 nesretan ?
Da li vam se sta cudno desilo na taj dan ?
Bojite li se da ce vam se nesto desiti taj dan ?
Ili ce te se zavaliti u fotelju i odgledat neki horor film u vezi petka 13 ?

Ja se ne bojim, meni je broj 13 sretan jer sam rodjen na taj dan nije na petak al nekad mi se potrefi rodjendan na petak 13.9 =)

Edit:
Danas putuju nasi u Portugal valjda ce zivi doc =D Sreca pa se utakmica u subotu igra =D hahaha
Vices doce vam sad svima Jason i sviju ce vas zaklat da osveti svoju Materu ja ja samo vi pricajte vicete kad vam dodje
Nisam sujevjeran. Meni bas Petak 13 obichan dan kao i svi ostali, BTW. Ima dobar film zove se: Petak 13 obavezno pogledajte, necete se pokajati.
Inace sam rodjen 13tog u 13h.

Broj 13 najsretniji. Jos danas petak. Gotiva.
allu je napisao/la:
Sutra ćemo da vidimo u školi :D Ako dodjem ziv kuci :D dobro je :D
HAHAHAHAHHA jedva si ostao živ, bandera ti je mogla presuditi :D
Totalna glupost, evo bas mi se od jutros desilo nesto fino nasuprot onome sto si nabrojao i sve to

Mozda su tacne te gore o ljudima i neboderima al nevjerujem u to
ney je napisao/la:
HAHAHAHAHHA jedva si ostao živ, bandera ti je mogla presuditi
Vidiš , istina je. Ima tu istine hahahaha , mogao sam podleci na mjestu
Ciste gluposti. Isto kao i za crnu mačku. ^^ Previse ljudi filmova gledali pa se nafurali =D
˝Legende˝ zašto je petak 13. toliko nesretan brojne su koliko i nejasne. Ako 13 ljudi zajedno sjedne za stol, neko od njih će umrijeti, a ako imate 13 slova u imenu, onda imate sotonin blagoslov (Charles Manson, Theodore Bundy i Albert De Salvo). Turci su u jednom trenu skoro izbacili 13 iz svog vokabulara.

Juda je bio 13. gost na Posljednjoj večeri, a svi znaju da je on izdajica (osim onih koji su čitali njegovo evanđelje). I Isus je razapet u petak, te zato kršćani na taj dan vrše pokoru. Biblija kaže da je Eva u rajskom vrtu baš u petak nagovorila Adama da gricne jabučicu, kao što se i Veliki potop dogodio baš u petak, a i Solomonov hram je uništen u, pogađate, petak.

U ˝velikom˝ djelu svjetske literature Da Vincijevom kodu tvrdi se da je sve počelo prije nekih 700 godina s redom templara. Francuski kralj Filip IV. je 13. oktobra (petak 13.) 1307. godine, bojeći se moći templara, odlučio masovno uhapsiti redovnike, a nakon što nije uspio dokazati da su krivi za herezu, blasfemiju, homoseksualnost i druge ˝perverzije˝, već je stotine svećenika i vitezova poumiralo od mučenja ili bilo spaljeno na lomači.

Panika oko tog zlokobnog dana što se pojavljuje svake godine jednom do tri puta dostigla je neviđene razmjere. Čak su i stručnjaci poput dr. Donalda Dosseya (poznati psihoterapeut specijaliziran za tretiranje fobija) zaključili da je paraskevidekatriafobija - iracionalni strah od petka 13. najraširenije praznovjerje na svijetu, a on bi to trebao znati jer je on skovao ime za tu fobiju.

Procjene doktora su da gotovo osam posto Amerikanaca (da, to je otprilike 21 milion ljudi) pati od tog poremećaja. Teško je reći da je glupo bojati se nečeg tako apstraktnog jer su u svojoj osnovi sve fobije iracionalne.

Jedna britanska studija iz 1993. godine naslovljena ˝Je li petak 13. štetan za moje zdravlje˝ pokazala je da komparativnom analizom između svih petaka koji padaju šestog u mjesecu i svih petaka 13. u mjesecu raste vjerojatnost povreda u saobraćaju za čak 52 posto! Gospoda koja su pisala radnju preporučaju taj dan ostati kod kuće. U Španiji su film ˝Petak 13.˝ morali prevesti Martes 13, što bi značilo Utorak 13. jer se u velikom broju zemalja hispanskog kulturnog kruga taj dan smatra ˝nesretnim˝.

Možda je onda najbolje da uopće ne izlazimo iz kuće jer ako saberemo sve te silne petke i utorke, crne mačke koje bi nam mogle prijeći preko puta i ogledala koja bismo mogli razbiti, bit ćemo sigurniji unutra. Hvala Bogu, za internet kupovinu! Ako kojim slučajem uspijete preživjeti današnji petak 13., ne brinite. Sljedećeg augusta dolazi još jedan nesretni petak, a i kraj majanskog kalendara je blizu (2012).

C/P from .......
Glupost sta ako je trianest isti dan ko i svi dani ............

Prijavi se da bi odgovorio/la na ovu temu.