Preskoči na sadržaj
Ista raja. Nova runda.
GAMERZ.ba — REBORN
Diskusija

Elektrotehincka / Gimnazija?

293 pregleda · 35 odgovora · otvorena 28.10.2009. u 18:24

Prije svega dobro vece svima!

Razmisljam danima i dvoumim se oko ovog pitanja. Da li da upisem srednju elektrotehnicku, ili gimnaziju? Kontao sam studirati FIT u Mostaru (ako se do tad ne otvori u Sarajevu ili Tuzli). Treba mi vase misljenje o ovom fakultetu. Isto sam cuo da postoje neki smjerovi na ovom fakultetu pa bi volio cuti vasu pomoc. Programiranje mi nije problem naucit, nit ista drugo vezano za pc. Zanima me jel fakultet bas ono "tezak" i jel zahtijeva no lajfanje - znate na sta mislim. I isto, ako cu studirati FIT, da li da idem u gimnaziju ili u elektrotehnicku?

Ako neko studira FIT, nek napise svoje iskustvo molim vas.

Hvala velika unaprijed!
Upisi elektrotehnicku ako imas namjeru da se bavis infomatikom.
Studirao sam FIT. Nije bas lagan fax. Koliko sam upoznat, nije bas ni priznat (mislim na cijeli Univerzitet u Mostaru). Prednost, ako mozemo tako reci, je DL.
Čim sam pročitao prve dvije rečenice, pa jarane, logički razmišljaj.

Upiši elektrotehničku ako misliš FIT dalje.
Jer' ja idem recimo u saobračajnu i mislim dalje nastavit' školovanje a recimo da ti ideš u gimnaziju i nakon nekog vremena, nedaj Bože ostaneš bez finansija, pa ne mogneš ići na fakultet.
Mo'š tako uporedit' gimnaziju i saobračanju ( 3god) da su iste ako ne misliš nastaviti školovanje.

btw, elektrotehničku
je napisao/la:
Jesil cuo za fakultet?

Jel priznat?

Smjerovi?

Nista im ne pise bas na webu sto se tice smjerova i to me iritira -.- c++ sam vec sad poceo ucit i nije toliko tezak. Ajd odo sad. Procitacu postove veceras.
Ovo je tvoja odluka,mi ti mozemo dati samo par savjeta
Nekoliko mojih prijatelj je upisalo elektrotehnicku i kazu da je dobro,al sta ja znam,ja cu ti reci za gimnaziju
Upisao sam Bosnjacku gim,i ne da je tesko,nego pretesko brate. Imam 1 keca,2 dvice,3 trice2 cetvorke i 1 peticu
Ali ako upises gimnaziu,onda na kraju drugog razreda ima da biras smjer,vjerujem da i ostalim gimnazijama,kao i u mojoj,postoji metematicko-informaticki smjer. Al tu naravno moras da se razumijes u racunare + da znas matematiku dobro,bukvalno da je razvaljujes. Pitaj jos nekoga,nek ti da koji savjet i sto je najbitnije posavjetuj se sa roditeljima
btw. sestrina prijateljica je zavrsila KŠC i upisala je Ekonomiju u Sarajevu i zamrzla godinu,dok je na FIT-u treca godine,sto znaci da posliej gimnatzije isto mozes studirat FIT,jer da dobro predznanje
Zavrsio sam Gimnaziju i svakome samo to mogu preporuciti.
Istina, u gimnaziji neces nauciti neko posebno znanje vezano za jednu oblast, ali ces nauciti kako da pravilno ucis, sto i jeste svrha gimnazije.
Ti mozes imati kakvo god hoces predznanje, ali ako neznas sjesti iuciti 4-5 pa i 6 sati u komdau, bice ti tesko na faxu.
A mozes da nemas nikakvo predznanje, ako si ti naucio da izvlacis ono najvaznije iz lekcije, da sjednes i da ucis, onda neces imati vecih problema na faklutetu.

To ti samo iz iskustva govorim.
Mog iskustva i onih koji su isli u Elektrotehnicku srednju skolu.

Gimnazija pawns all, ako planiras kasnije na fax. ;)
Nitko ovdje ne zna sta ti zelis biti i sta planiras biti u buducnosti, tako da sam odluci ja mislim da to nije pitanje na koje ti drugi trebaju dat odgovor jer ti zivis svoj zivot i znas sta ces od njega.
zavrsio sam 3 gimnaziju i mogu ti reci, iz licnog iskustva i sve, bio sam matematicko-informaticki smjer. Matematiku ces dosta toga nauciti, sto ostali na drugim smjerovima nece ni pomenuti, ali informatika ti je tipicna talasika, znaci nikakve veze s vezom nema, osnovno, od excella do worda, malo pominjanje c ++ i to je to !
moj prijedlog, elektrotehnicka skola, necesh se pokajati ;)
Idi u gimnaziju, ja idem i extra je, a rodjak ide u elektrotehnicku kaze 3 puta teze.
ZAvrsio gimnaziju, studiram FIT. Prvo, gimnaziju upisuj ako imas radne navike te ako ne mislis uciti svaki dan bolje nemoj upisivati. Sto se tice veze srednje sa FITom, matematika gimnazije i elektrotehnicke je haman ista, ako ne i potpuno ista. Samo jedina razlika je zbog programiranja, ali i to opet zavisi od skole do skole, u gimnaziji ste duzni uciti programiranje ali recimo mi nismo ucili jer nam je profa retard. I nemoj prdit da ucis c++ i da je lahak, nemas jos pojma, vjeruj mi ;) Svi misle programiranje 5 linija koda, valja naucit sve je***e sintakse... A FIT je koliko ja znam priznat u vecini evropskih zemalja, tipa Austrija, Njemacka, Spanija (za ove zemlje znam da su suradjivali sa njima 100%). Ako te jos sta zanima o faxu tu sam ti na raspolaganju.
zar nije logicno da ti prvo upises srednju skolu i kad zavrsis da onda razmisljas o fakultetu ? Bar ja tako mislim i mislio sam , jedno je upisati , drugo je zavrsiti. I bez da probas nemas blage sta je fax D:
Haveru, pa tek upisuješ srednju a ti bi već raspravljao o FIT-u :D Polahko, završi ti srednju prvo, što se FIT-a tiče nije bitno koja je samo je završi i ponesi 1500 KM za svaku godinu na FIT-u :D FIT nije pretežak ali Bogme moraš zagrijat sotlicu da privedeš kraju, ipak kad diplomiraš ti si diplomirani inžinjer informatike. Zbog te titule ima dobro da te provuku kroz programiranje, mreže, baze itd. FAX je veoma privlačan ali iznenadit ćeš se koliko toga nisi znao o informatici :D
Ja sam iz Mostara i idem u elektro smjer računalstvo, ako zavrsis FIT u mostaru ti dobijas diplomu "STROJARSKOG INŽINJERA ZA RAČUNALSTVO"
, a sem toga to nije pravi inz računalstva, najbolje bi ti bilo otic na FER u Zagreb ili Split i tu steknes "Elektrotehnički inžinjer za računalstvo" - vise se trazi i uvjek ima prednost da dobije posao na spram onoga koji je zavrsio strojarski....

Zakljucak: ako ces upisivati Računalstvo (informatiku-srednju) i ako zelis to nastavit, onda idi na elektro fakultet za Računalstvo/informatiku a ne strojarski. Najpriznati je i najbolji/najteži FER= Fakultet Elektrotehnike i Računalstva u Zagrebu i Splitu

Toliko od mene ;)
Oh, opasni decko je tek 8mi razred . .

Upisi elektrotehnicku skolu, po mogucnosti smjer INFORMATIKA ili TELEKOMUNIKACIJE . .

Kasnije sto se tice faxa, imas Sarajevo, Mostar, Zagreb, Split . .

Znam ja likova iz moje skole, sto su u Split otisli, sada imaju strasan posao u elektroprivredi, u novoj zgradi u mostaru, 2X im je godina (20 i nesto) . ..

To isto i ja planiram, sacu zavrsit TELEKOMUNIKACIJE i idem ako uspijem sredit free stan u Zagreb . .
IceWolf je napisao/la:
ZAvrsio gimnaziju, studiram FIT. Prvo, gimnaziju upisuj ako imas radne navike te ako ne mislis uciti svaki dan bolje nemoj upisivati. Sto se tice veze srednje sa FITom, matematika gimnazije i elektrotehnicke je haman ista, ako ne i potpuno ista. Samo jedina razlika je zbog programiranja, ali i to opet zavisi od skole do skole, u gimnaziji ste duzni uciti programiranje ali recimo mi nismo ucili jer nam je profa retard. I nemoj prdit da ucis c++ i da je lahak, nemas jos pojma, vjeruj mi Svi misle programiranje 5 linija koda, valja naucit sve je***e sintakse... A FIT je koliko ja znam priznat u vecini evropskih zemalja, tipa Austrija, Njemacka, Spanija (za ove zemlje znam da su suradjivali sa njima 100%). Ako te jos sta zanima o faxu tu sam ti na raspolaganju.
Da li postoje smjerovi na tom fakultetu?
Elektrotehnicka skola... Ja se dan danas kajem sto sam upisao gimnaziju, jednostavno ucis 24/7, a nista na kraju ne naucis. Znaci imas opste znanje i svemu i svacemu, i podlogu za svaki fakultet, ali ako znas koji ces fakultet, upises adekvatnu skolu.

Moj izbor ET, i po meni najbolja skola. Je** gimnaziju, ubiju te ni za sta xD
bLz je napisao/la:
Ja sam iz Mostara i idem u elektro smjer računalstvo, ako zavrsis FIT u mostaru ti dobijas diplomu "STROJARSKOG INŽINJERA ZA RAČUNALSTVO"
, a sem toga to nije pravi inz računalstva, najbolje bi ti bilo otic na FER u Zagreb ili Split i tu steknes "Elektrotehnički inžinjer za računalstvo" - vise se trazi i uvjek ima prednost da dobije posao na spram onoga koji je zavrsio strojarski....

Zakljucak: ako ces upisivati Računalstvo (informatiku-srednju) i ako zelis to nastavit, onda idi na elektro fakultet za Računalstvo/informatiku a ne strojarski. Najpriznati je i najbolji/najteži FER= Fakultet Elektrotehnike i Računalstva u Zagrebu i Splitu

Toliko od mene
Koji je bolji? Zagreb ili Split?
85% neskolovano na forumu.

Gl ko ti pomogne
ScandaL je napisao/la:
Koji je bolji? Zagreb ili Split?
Zagreb ali brate moras imat dobre ocjene ako hoces upast (nesmije ti mat i fiz bit 2) + moras polozit prijemni test

Zaboravi ti odg na ovo Gim ili El ako ces na fakultet racunalstva.
Normalno da je logicnije da ides Elteh skolu, a pusti to sto pricaju "prije ce se upisat na svaki fakultet onaj koji je zavrsio gimnaziju" u gimnaziji se slomis od ucenja ali tu dobijes radnu naviku nisu oni nista pametni od ostalih ;)
Malo je reci 85% marq , mozda 99 % Ja prvo razmisljam srednju da zavrsim, to mi je prioritet

Prijavi se da bi odgovorio/la na ovu temu.