Pozdrav svim citaocima Gamers.ba portala i svima onima koji se bave Photoshopom.
Ova tema je namjenjena onima koji zele jos vise znanja iz naseg dragog Photoshopa a ja sam tu da im pokazem korak po korak kako napraviti vrhunski SIG.
U slijedecim koracima trudit cu se sto bolje vam prikazati princip izrade . Pa da pocnemo...
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kao prvo ovo je Outcome TuT-a koji cu vam prikazati :

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Korak 1 :
Idemo na File > New dimenzije postavimo na 500 x 200 u pixelima

Korak 2 :
Izaberemo boju koja je zajednicka sa nasim renderom u mom slucaju to je nijansa izmedju smedje i zelene , Zatim idemo Edit > Fill > Ok da bismo pozadinu obojili u to boju . Nakon toga izaberemo brush opciju te sa proizvoljnim brushem i raznim bojama ( onim koje sadrzi vas render ) tiskati po pozadini . Ja sam dobio nesto ovako :

Korak 3 :
Kliknemo desni klik na nas layer sa backgroundom i idemo na Duplicate Layer da bismo taj layer duplirali . Zatim izaberemo Smudge opciju koja se nalazi u meniju sa lijeve strane te zamrljamo nasu pozadinu po zelji . Nakon sto smo to uradili layer postavimo na multiply .

Korak 4 :
Postavite vas render na lijevu stranu SIG-a . Izaberite gumicu i Flow smanjite na 15% . Ivice vaseg rendera postepeno brisite da biste render "utopili" u pozadinu radi boljeg uklapanja .

Korak 5 :
Sada slijede efekti na render . Duplicirajte vas render 4 puta , tako da sada imate 5 layera sa renderom (Duplicirate tako sto kliknete na layer sa renderom i izaberete opciju Duplicate Render). Prvi donji render ostavite na normal , ako zelite mozete ga deseturirati ( CTRL + SHIFT + U) ako zelite tamniju verziju . Na drugi render gledajuci od dna uradite Surface Blur ( Filter > Blur > Surface Blur) Radius postavite na 10 a Threshold na 20 , zatim taj layen postavite na overlay . Treci render postavite na Linear Burn i opacity postavite na 25% . Na cetvrti layer uradite Guassian Blur(Filter > Blur > Guassian Blur ) i postavite ga na 3-4 i layer stavite na Lighten . Posljednji ( prvi sa vrha ) Layer postavite na Soft Light i dodajte PhotoFilter Orange .

Korak 6 :
Sada slijedi tekst . Proizvoljnim fontom napisite tekst po zelji , i postavite ga na suprotnu stranu od glavnog rendera . Kada ste to uradili mozete gumicom dok vam je Flow na 15% utapati tekst u pozadinu a mozete i smanjiti opaciti na 20-30% ovisno o vasem okusu .

Korak 7 :
Sada slijedi mala igra brushevima . Kreirajte novi layer (Layer > New > Layer ) i izaberite brush po zelji , najbolje bi se uklapao brush u obliku trave koji dodje kao default uz svaku veryiju PhotoShopa . Nakon sto ste izabrali brush postavite ga po dnu siga da popunite prostor . Kada ste to uradili postavite Layer na Hue i smjestite ga ispod Rendera .

Korak 8 :
Mala igra sa Teksturama . Otvorite Teksturu 1 ciji link imate na dnu TuT-a . Ubacite teksturu u SIG postavite je na Linear Color Dodge zatim pritisnite CTRL+U i saturation smanjite do kraja . Duplicirajte teksturu 2 puta tako da sada imate 3 iste teksture . Jednu postavite na lijevu stranu , jednu na desnu i jednu na sredinu ( Sve ih smjestite iza glavnog rendera i teksta ) . Teksturu 2 takodjer ubacite u SIG i stavite je na Color Dodge , mjesto gdje cete je postaviti mozete odrediti sami .

Korak 9 :
Sada slijedi malo tezi dio . Kreirajte novi layer . Zatim idite Image > Apply Image i dodajte PhotoFilter po zelji (ako je SIG sa toplim bojama onda neka to bude neki Warm PhotoFilter , a ako je sa hladnim neka ide CooL PhotoFIlter). Zatim kreirajte novi layer ponovo ( Layer > New > Layer ) postavite na Soft Light i zatamnite crnim brushem . Nakon toga ponovo kreirajte novi layer , postavite ga na Soft Light i bijelim Brushem osvjetljavajte dijelove na i oko rendera i teksta .

Korak 10 :
Posljedni a ujedno i najduzi korak . Kreirajte tri layera . I uocite tri boje najzastupljenije na vasem SIG - u . U mom slucaju su to bile smedja , zuta i bijela . Prvi layer obojite u smedju(naravno u moram slucaju je to smedja) a obojit ce te ga tako sto ce te izabrati boje onda ici na Edit > Fill . Taj layer postavite na overlay i opacity na 10% . Zatim drugi layer obojite drugom najzastupljenijom bojom u vasem SIG - u ( u mom slucaju je to zuta ) istim postupkom Edit > Fill i postavite taj layer na overlay sa opacity 10%.I Treci layer obojite trecom bojom zastupljenom u vasem sigu ( u mom slucaju bijela) ali ovaj layer postavite na Normal sa opacity 10%.Zatim Texturu 3 ubacite u sig . Stavite je na Color Dodge , duplicirajte je jednom i jednu stavite na jednu stranu a drugu na drugu stranu . Zatim kreirajte novi layer ( Layer > New > Layer) i onda idite Image > Apply image , Izaberite Burn Tool i predjite jedanput preko cijelog siga da mu popravite izgled . Zatim pritisnite CTRL + A i idite na Edit > Stroke , Width postavite na 5 px , lokaciju na Inside , boja bijela , mode Normal i Opacity na 50 posto te strikirajte opciju Preserve Transparency i to bi bilo to , imate gotov vas SIG.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Texture 1 : http://www.imagesforme.com/show.php/671278_wb72xk.jpg.png
Texture 2 : http://www.imagesforme.com/show.php/671276_33emlih.png
Texture 3 : http://www.imagesforme.com/show.php/671279_w7hcgn.png
Render : http://www.imagesforme.com/show.php/671282_GTA4.jpg
PSD : http://www.filefront.com/14458773/PSD.psd
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Hvala Svima koji su procitali ovaj moj TuT . Jako sam se potrudio da ga sto bolje prikazem svima , tako da u meni lezi nada da ce ova tema u Sticky . Hvala svima do citanja
Edit : Moguce su greske u tekstu , jer ko radi raj grijesi , pa ako neko uoci koju nek mi sugerise da se ispravi
Ova tema je namjenjena onima koji zele jos vise znanja iz naseg dragog Photoshopa a ja sam tu da im pokazem korak po korak kako napraviti vrhunski SIG.
U slijedecim koracima trudit cu se sto bolje vam prikazati princip izrade . Pa da pocnemo...
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kao prvo ovo je Outcome TuT-a koji cu vam prikazati :

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Korak 1 :
Idemo na File > New dimenzije postavimo na 500 x 200 u pixelima

Korak 2 :
Izaberemo boju koja je zajednicka sa nasim renderom u mom slucaju to je nijansa izmedju smedje i zelene , Zatim idemo Edit > Fill > Ok da bismo pozadinu obojili u to boju . Nakon toga izaberemo brush opciju te sa proizvoljnim brushem i raznim bojama ( onim koje sadrzi vas render ) tiskati po pozadini . Ja sam dobio nesto ovako :

Korak 3 :
Kliknemo desni klik na nas layer sa backgroundom i idemo na Duplicate Layer da bismo taj layer duplirali . Zatim izaberemo Smudge opciju koja se nalazi u meniju sa lijeve strane te zamrljamo nasu pozadinu po zelji . Nakon sto smo to uradili layer postavimo na multiply .

Korak 4 :
Postavite vas render na lijevu stranu SIG-a . Izaberite gumicu i Flow smanjite na 15% . Ivice vaseg rendera postepeno brisite da biste render "utopili" u pozadinu radi boljeg uklapanja .

Korak 5 :
Sada slijede efekti na render . Duplicirajte vas render 4 puta , tako da sada imate 5 layera sa renderom (Duplicirate tako sto kliknete na layer sa renderom i izaberete opciju Duplicate Render). Prvi donji render ostavite na normal , ako zelite mozete ga deseturirati ( CTRL + SHIFT + U) ako zelite tamniju verziju . Na drugi render gledajuci od dna uradite Surface Blur ( Filter > Blur > Surface Blur) Radius postavite na 10 a Threshold na 20 , zatim taj layen postavite na overlay . Treci render postavite na Linear Burn i opacity postavite na 25% . Na cetvrti layer uradite Guassian Blur(Filter > Blur > Guassian Blur ) i postavite ga na 3-4 i layer stavite na Lighten . Posljednji ( prvi sa vrha ) Layer postavite na Soft Light i dodajte PhotoFilter Orange .

Korak 6 :
Sada slijedi tekst . Proizvoljnim fontom napisite tekst po zelji , i postavite ga na suprotnu stranu od glavnog rendera . Kada ste to uradili mozete gumicom dok vam je Flow na 15% utapati tekst u pozadinu a mozete i smanjiti opaciti na 20-30% ovisno o vasem okusu .

Korak 7 :
Sada slijedi mala igra brushevima . Kreirajte novi layer (Layer > New > Layer ) i izaberite brush po zelji , najbolje bi se uklapao brush u obliku trave koji dodje kao default uz svaku veryiju PhotoShopa . Nakon sto ste izabrali brush postavite ga po dnu siga da popunite prostor . Kada ste to uradili postavite Layer na Hue i smjestite ga ispod Rendera .

Korak 8 :
Mala igra sa Teksturama . Otvorite Teksturu 1 ciji link imate na dnu TuT-a . Ubacite teksturu u SIG postavite je na Linear Color Dodge zatim pritisnite CTRL+U i saturation smanjite do kraja . Duplicirajte teksturu 2 puta tako da sada imate 3 iste teksture . Jednu postavite na lijevu stranu , jednu na desnu i jednu na sredinu ( Sve ih smjestite iza glavnog rendera i teksta ) . Teksturu 2 takodjer ubacite u SIG i stavite je na Color Dodge , mjesto gdje cete je postaviti mozete odrediti sami .

Korak 9 :
Sada slijedi malo tezi dio . Kreirajte novi layer . Zatim idite Image > Apply Image i dodajte PhotoFilter po zelji (ako je SIG sa toplim bojama onda neka to bude neki Warm PhotoFilter , a ako je sa hladnim neka ide CooL PhotoFIlter). Zatim kreirajte novi layer ponovo ( Layer > New > Layer ) postavite na Soft Light i zatamnite crnim brushem . Nakon toga ponovo kreirajte novi layer , postavite ga na Soft Light i bijelim Brushem osvjetljavajte dijelove na i oko rendera i teksta .

Korak 10 :
Posljedni a ujedno i najduzi korak . Kreirajte tri layera . I uocite tri boje najzastupljenije na vasem SIG - u . U mom slucaju su to bile smedja , zuta i bijela . Prvi layer obojite u smedju(naravno u moram slucaju je to smedja) a obojit ce te ga tako sto ce te izabrati boje onda ici na Edit > Fill . Taj layer postavite na overlay i opacity na 10% . Zatim drugi layer obojite drugom najzastupljenijom bojom u vasem SIG - u ( u mom slucaju je to zuta ) istim postupkom Edit > Fill i postavite taj layer na overlay sa opacity 10%.I Treci layer obojite trecom bojom zastupljenom u vasem sigu ( u mom slucaju bijela) ali ovaj layer postavite na Normal sa opacity 10%.Zatim Texturu 3 ubacite u sig . Stavite je na Color Dodge , duplicirajte je jednom i jednu stavite na jednu stranu a drugu na drugu stranu . Zatim kreirajte novi layer ( Layer > New > Layer) i onda idite Image > Apply image , Izaberite Burn Tool i predjite jedanput preko cijelog siga da mu popravite izgled . Zatim pritisnite CTRL + A i idite na Edit > Stroke , Width postavite na 5 px , lokaciju na Inside , boja bijela , mode Normal i Opacity na 50 posto te strikirajte opciju Preserve Transparency i to bi bilo to , imate gotov vas SIG.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Texture 1 : http://www.imagesforme.com/show.php/671278_wb72xk.jpg.png
Texture 2 : http://www.imagesforme.com/show.php/671276_33emlih.png
Texture 3 : http://www.imagesforme.com/show.php/671279_w7hcgn.png
Render : http://www.imagesforme.com/show.php/671282_GTA4.jpg
PSD : http://www.filefront.com/14458773/PSD.psd
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Hvala Svima koji su procitali ovaj moj TuT . Jako sam se potrudio da ga sto bolje prikazem svima , tako da u meni lezi nada da ce ova tema u Sticky . Hvala svima do citanja

Edit : Moguce su greske u tekstu , jer ko radi raj grijesi , pa ako neko uoci koju nek mi sugerise da se ispravi


Ali ipak po sto si i tut napravio, 10/10!
