Evo mozda malo offtopica ali eto da iznesem svoje skromno misljenje o, generalno, rap-u (nije rep-u, jer rijec "rep" bi mogli samo vezati za neke zivotinjske vrste, ili zensku frizuru, narodski recenu "rep"!)!
Da bi mogli pricati o istom tom rapu ili black soundu, valjda bi trebali poznavati minimalnu historiju, odnosno njen sam nastanak...
Po mom nekom skromnom misljenju, rap, onaj pravi rap su samo oldschool stvari poput (prvenstveno) Granmaster flash, Kurtis Blow, Fat Boys, RUN DMC, Jam Master JAy, Salt`N`Pepa, Rakim, Queen Latifah, Wu Tang Clan, Rza, MC Hammer, Dre, Ice-Cube, Snoop, Fat Joe, Nas, FoxyBrown, Diddy, DMX, Eve, pa najpoznatiji iz West-East konflikta, odnosno 2pac i B.I.G.!
Ovdje bi se moglo jos dodati umjetnika, ali sumnjam da ce vas vecina znati za ove a kamoli da jos nabrajam...
Ljudi koji su zivjeli rap... Oni su zivjeli takvu vrstu kulture... Uzivali u njoj... Oni su je doveli do toga, da je toliko popularna ta vrsta muzike... Nije to pocelo od Eminema (kojeg ja licno i cijenim i postujem) ili nekog 50-a, a kamoli od ovih novokomponovanih...
Oni su se borili, cak ratovali, jedan prtiv drugih... Kao sto sam spomenuo, najpoznatiji u medijima po tome su 2pac i BIG!
Sta je danas?! Danas se sve to svodi na komercijalizaciju... Izdaj plocu da bi je klinci pouzimali i da ti zaradis pare... Nije to to ljud moji... Moje misljenje je, da oni to radi iz interesa a ne ljubavi, kao gore spomenuti rap-eri!
Vecina vas se fura na 2paca... OK! Prihvatam... Ali zasto se pravite, opet napominjem, vecina, vas pametni i mislite da znate sve o njemu?! Znate da je bio gangster i sta dalje?!
Ali, zapravo, jel on to bio sto vi mislite?! Sta zapravo znate o njemu?! MIslim, ako se vec furate na njega?! Taj "rat", West - East... Zbog cega?! Sta je susstina, i razlog svemu tome?!
I jedna od najgorih stvari u zivot kad se radi o ovoj temi je kada eto spomenete 2paca i njegove pjesme, sto ce 80% raje napisati odgovor za pitanje koja je naj pjesma, napisat ce Changes!
Znate zasto?! Jer ne vjerujem da znaju koju drugi... Za nju ima spot, i puste je na MTV-u na njegovu godisnjicu...
Smijesno!
Eto toliko od mene, sorry na off-u!
Peace!
Post dobio aplauz od cannabis4posho