Kako napraviti WLAN konekciju ? Pa da se mogu sa laptopa ili sa mobitela konektirat na net ! Fala
Diskusija
WLAN
245 pregleda · 22 odgovora · otvorena 15.08.2009. u 14:49
Kupi router,
Gamers_ba_kruh je napisao/la:
Kupi router,
http://www.microsoft.com/windowsxp/using/networking/setup/default.mspx
pogledaj, to..
moze li ti ista od toga pomoci?
pogledaj, to..
dam1r je napisao/la:
http://www.microsoft.com/windowsxp/using/networking/setup/default.mspx
pogledaj, to..
pogledaj, to..
Instaliras drivere modema na PC, setujes ona silna govna (skontat' ces na sta mislim
), nadjes konekciju (mislim na signal na wirelessu) - konektujes se na net.
Mobitel - ako je bhtelecom, posaljes sms "PRIJAVA" na broj 1100 (il' tako nesto, nisam siguran - nek me neko citira).
), nadjes konekciju (mislim na signal na wirelessu) - konektujes se na net.Mobitel - ako je bhtelecom, posaljes sms "PRIJAVA" na broj 1100 (il' tako nesto, nisam siguran - nek me neko citira).
Router ti treba imati WLAN a i mobitel.
Ako koristiš XP, onda možeš zažmirenih očiju jer je to XP, jednostavnost neteorka je nevjerovatna.
Ako koristiš XP, onda možeš zažmirenih očiju jer je to XP, jednostavnost neteorka je nevjerovatna.
pozdrav,
da ne otvaram novu temu.
Mogu li sa Nokiom N93 preko ADSL Routera (Telindus 1132) na net - preko WLAN-a?
da ne otvaram novu temu.
karaBATAK je napisao/la:
pozdrav,
da ne otvaram novu temu.
da ne otvaram novu temu.
karaBATAK je napisao/la:
pozdrav,
da ne otvaram novu temu.
da ne otvaram novu temu.
martinn je napisao/la:
moze, samo napravi novu konekciju u control panelu
malo hint..hehh..:)
karaBATAK je napisao/la:
kako,koji tip konekcije itd..
karaBATAK je napisao/la:
kako,koji tip konekcije itd..
sanjin1991 je napisao/la:
Router ti treba imati WLAN a i mobitel.
svaka ti cast..izraz 10ka..
Kako se konektujes na net?Preko pppoe ili ti je adsl modem u ruter rezimu?Uglavnom wlan kartica ti mora biti bridge izmedju tvog laptopa i neta na desktop racunaru.Prije svega moras wlan karticu staviti u ap mod.Kada sharing-ujes internet konekciju podesi ip wlan karte 192.168.0.1 maska 255.255.255.0 (xp bi po default-u trebao da odradi ovo kada sharing-ujes internet konekciju) a na laptopu podesis ip iz opsega 192.168.0.x (nesmjes 192.168.0.1) maska 255.255.255.0 gateway 192.168.0.1 i dns stavi 192.168.0.1.To bi trebalo biti to.Ali samo da znas desktop racunar ce ti morati biti stalno upaljenda bi imao net na laptopu.
a za mob ti nezz
a za mob ti nezz
ivan_stefner je napisao/la:
Kako se konektujes na net?Preko pppoe ili ti je adsl modem u ruter rezimu?Uglavnom wlan kartica ti mora biti bridge izmedju tvog laptopa i neta na desktop racunaru.Prije svega moras wlan karticu staviti u ap mod.Kada sharing-ujes internet konekciju podesi ip wlan karte 192.168.0.1 maska 255.255.255.0 (xp bi po default-u trebao da odradi ovo kada sharing-ujes internet konekciju) a na laptopu podesis ip iz opsega 192.168.0.x (nesmjes 192.168.0.1) maska 255.255.255.0 gateway 192.168.0.1 i dns stavi 192.168.0.1.To bi trebalo biti to.Ali samo da znas desktop racunar ce ti morati biti stalno upaljenda bi imao net na laptopu.
a za mob ti nezz
a za mob ti nezz
..imam adsl router "telindus 1132 adsl router" - i kako ja vidim, wireless je (ima lampica wireless) ali ne gori..
imam nokiu n93 koja ima mogucnost koristenja wlan-a..
kako da podesim da na mobitelu mogu koristiti net od pc-a (da mogu na mobitelu ici na net - preko adsl modema, adsl-a..)
hvala unaprijed..
Ovako:
Ukljuci (enable) wlan na routeru. Upali dhcp na njemu i daj nek je ospeg adresa od 192.168.1.1 do 192.168.1.254 (maska je 255.255.255.0). Postavi kao default gateway da dobija preko dhcp (ovo nagadjam jer ne znam kako bihnet daje default gateway, ne sjecam se,davno sam presao sa bihneta), ugl mora imati default gateway. Daj mu neki SSID po kojem ces raspoznavati tu svoju mrezu. Postavi neku enkripciju da ti se niko sa strane (koga ne zelis) moze kaciti na mrezu. Daj racunaru(koji je pretpostavljam povezan kablom sa routerom) staticki adresu (neka bude 192.168.1.1 sa maskom 255.255.255.0). Laptopi i mobiteli bi se trebali konektovati bez problema.
nadam se da ces uspjeti
Ukljuci (enable) wlan na routeru. Upali dhcp na njemu i daj nek je ospeg adresa od 192.168.1.1 do 192.168.1.254 (maska je 255.255.255.0). Postavi kao default gateway da dobija preko dhcp (ovo nagadjam jer ne znam kako bihnet daje default gateway, ne sjecam se,davno sam presao sa bihneta), ugl mora imati default gateway. Daj mu neki SSID po kojem ces raspoznavati tu svoju mrezu. Postavi neku enkripciju da ti se niko sa strane (koga ne zelis) moze kaciti na mrezu. Daj racunaru(koji je pretpostavljam povezan kablom sa routerom) staticki adresu (neka bude 192.168.1.1 sa maskom 255.255.255.0). Laptopi i mobiteli bi se trebali konektovati bez problema.
nadam se da ces uspjeti
_RedDevil je napisao/la:
Ovako:
nadam se da ces uspjeti
nadam se da ces uspjeti
hvala punoo
Mislim da mu mozes pristupiti tako sto u address bar svog browsera ukucas 192.168.1.1. Ako nije ovo, onda pogledaj koji ti je router, pa na netu potrazi koji je njegov default ip za pristup.
Mozda, ako bude ovako 192.168.1.1, racunaru neces moci dati 1.1 na kraju nego mozda 1.2 ili bilo koji drugi broj izmedju 192.168.1.1 - 192.168.1.255
a wireless palis tako sto u tom cpanelu odes na tab wireless pa ces imati ja mislim nesto kao opciju enable
Mozda, ako bude ovako 192.168.1.1, racunaru neces moci dati 1.1 na kraju nego mozda 1.2 ili bilo koji drugi broj izmedju 192.168.1.1 - 192.168.1.255
a wireless palis tako sto u tom cpanelu odes na tab wireless pa ces imati ja mislim nesto kao opciju enable
_RedDevil je napisao/la:
Mislim da mu mozes pristupiti tako sto u address bar svog browsera ukucas 192.168.1.1. Ako nije ovo, onda pogledaj koji ti je router, pa na netu potrazi koji je njegov default ip za pristup.
u cemu je problem drug
karaBATAK je napisao/la:
namjestio sve, nadjem svoju wlan mrezu, i kad idem u web preglednik malo mi loaduje stranicu i onda prekine - sa porukom 'pristupnik ne odgovara'
u cemu je problem drug
u cemu je problem drug
Prijavi se da bi odgovorio/la na ovu temu.