Preskoči na sadržaj
Ista raja. Nova runda.
GAMERZ.ba — REBORN
Diskusija

umrezavanje 2 kompjutera

83 pregleda · 3 odgovora · otvorena 28.07.2009. u 23:12

internet monet... imam neki kabal od 10m valjda je mrezni utp kabal , imam switch , onaj kabal sto dodje u modemu i imam usb kabal i sada me zanima jel se preko switcha umrezava na ovaj nacin :
kabal od modema iskopcam iz svog komp-a i ubacim u switch i onda taj mrezni kabal u switch i drugi kompjuter i usb kabal u modem i u svoj komp i instaliram driver za usb konekciju?
Kad kupis router u monetu dobijes CD na kojemu ti je sve polako objasnjeno kako sve spojiti itd i samo prati instrukcije i skontati ces ...
ustekas mrezno kablo u jedan comp i u switch onda ustekas mrezno kablo u drugi comp i u switch i usteka trece mrezno kablo u modem pa u switch i eto ga
Evo detaljno objasnjenje !

(naj jeftinije)Ugradite jos jednu mreznu karticu u komp sa konekcijom i sa njega crossover kablom do laptopa. Sharujete glavnu konekciju i uzivate.

(naj prakticnije) Kupite wireless router i konf ga za vishe komp-ova. Nesto skuplje ali vam nemora biti komp upaljen da bi surfali na drugom racunaru.

Kada uzmete Internet Connection Sharing na prvom compu uradite ovo:

(automatski se podesi) prvi comp (vas) ima IP: 192.168.0.1
drugi stavis IP: 192.168.0.x (x=2 do 255)

Subnet mask stavite za oba: 255.255.255.0

Gateway na prvom: PRAZNO OSTAVITE
Gateway na drugom: 192.168.0.1

I to je to. Glavno je ovo iznad;

A sada evo malo detaljnije :

NAPOMENA:

Racunar koji vam je server koji dobiva signal iz kabla da tako kazem mora imati dvije mrezne kartice kako bi u drugu karticu utikali kabal koji vodi do drugog racunara! Iliti ga, prva recenica iznad.

1. Modem(routher)
2. Mrezna kartica ( dvije )
3. Mrezni kablovi
4. I ono najvaznije racunala

Poslije toga slijedi podesavanje te mreze, mogucnosti dijeljenja fileova, mapa itd.

Prvi korak : Udjite u MY NETWORK PLACES, zatim idete na "Set up a home or small office network"

Udjite na to(Set up a home or small office network), ako vec imas neku konekciju ili bilo kakvu vrstu povezanosti racunala s nekim drugim uredajem, bilo to drugo racunalo, bluetooth proizvod ili nesto 3. nije vazno...uradite ovo sto sam i ja na slici

Znaci poslije toga opet kao sto je na slici(osim ako vam je nesta drugacije, samo procitajte opis onoga sto ces oznaciti pa ici next)

Korak poslije ovoga ostaviti kako je, jedino ako cete mjenjati ime workgroup..

Zatim podesavas sharing ( razmjene fileova, itd )

Poslije ovoga idite samo next, next dok ne dodjete do "Youre almost done...

You need to run the Network Setup Wizard once on each the computers on your network. To run the wizard on computers that are not running Windows XP, you can use the Windows XP CD or a Network Setup Disk.."

Zatim cete imati ponudjeno sljedece :

"Create a Network Setup Disk
Use My Network Setup Disk I already have
Use my Windows XP CD
Just finish the wizard; I don`t need to run wizard on other computer"

Odaberite "Just finish the wizard; I don`t need to run wizard on other computer"

Nadam se da ce biti korisno...
Toliko od mene , Se Yaa

Prijavi se da bi odgovorio/la na ovu temu.