Preskoči na sadržaj
Ista raja. Nova runda.
GAMERZ.ba — REBORN
Diskusija

LINUX Ubuntu instalacija

99 pregleda · 14 odgovora · otvorena 29.05.2009. u 12:31

Dragi drugovi i drugarice imam pitanje dal moram da imam jednu particiju da bi instaliro linux ili mogu da napravim jos jednu(kako je najlakse napraviti particiju)pa na njoj da instaliram a da mi ostane na prve dve XP.9-)
mozes linux na istom kao i win instalirati

a mozes i napraviti 2 particije....kako te volja , netreba na istoj biti

a particije mozes sa parted magic napraviti ili jednostavno kad bootas cd od linuxa imas njihov program
ev ja sam ovaj koristio

http://easus-partition-manager.en.softonic.com/
BlackSheepXD je napisao/la:
mozes linux na istom kao i win instalirati

a mozes i napraviti 2 particije....kako te volja , netreba na istoj biti

a particije mozes sa parted magic napraviti ili jednostavno kad bootas cd od linuxa imas njihov program
Ne moze jer Ubuntu ne podrzava NTFS (a ni druge distribucije). Sa Partition Magic-om ne mozes puno postici jer za Linux treba vise particija koje se naprave u toku instalacije - primary, swap i najcesce logical particije.
nc je napisao/la:
Ne moze jer Ubuntu ne podrzava NTFS (a ni druge distribucije). Sa Partition Magic-om ne mozes puno postici jer za Linux treba vise particija koje se naprave u toku instalacije - primary, swap i najcesce logical particije.
jel mogu linuxov partition manager kako se zove da podelim npr moju D particuju pa na njoj da instaliram i da mi ostane dual bot tako sam video na YT
Macola je napisao/la:
jel mogu linuxov partition manager kako se zove da podelim npr moju D particuju pa na njoj da instaliram i da mi ostane dual bot tako sam video na YT
Skini Partition Manager za Windows i podijeli D particiju na dvije, jednu za Windows a drugu za Linux (nekih 20GB). Onda izbrisi Linux particiju, znaci da je neiskoristeno 20GB diska. Onda reboot i instaliraj Linux - u instalaciji pravis particije.
Macola je napisao/la:
instaliro sam ja ali ce ti pisat nesh other system na dnu .. a gore prva 2 ti pise nesh backup i start ubuntu .. a ostace ti xp a ako ti ne ostane instaliraj samo xp na tu istu particiju i popravi boot
e vako bolje je da napravis i drugu particiju da bi instaliro ubuntu i naravno formatiraj i napravi backup podataka ako zelis i pokrenes instalaciju jednostavno je za instal....particiju napravi dok budes obaro sistem mozes sa xp-ovim cdom a mozes i sa linuxovim nije tesko samo ako znas engleski!!!!
nc je napisao/la:
e pa da se ovako izjasnim...
ja ti se javljam sa ubuntu 9.04 koji mi je instaliran an istom disku kao i win.
e pa da se ovako izjasnim...
ja ti se javljam sa ubuntu 9.04 koji mi je instaliran an istom disku kao i win.
Mozda je na istom disku ali nije na istoj particiji. Jedino ako ti je FAT32 particija. Mozda si i na Live distribuciji. Uglavnom Linux ne voli NTFS nego ext3, Reiser FS, itd.
nc je napisao/la:
Mozda je na istom disku ali nije na istoj particiji. Jedino ako ti je FAT32 particija. Mozda si i na Live distribuciji. Uglavnom Linux ne voli NTFS nego ext3, Reiser FS, itd.
na istoj particiji
na istoj particiji ;D
A je li NTFS particija?
nc je napisao/la:
A je li NTFS particija?
jeste
jeste
Daj SS :D

Prijavi se da bi odgovorio/la na ovu temu.