Preskoči na sadržaj
Ista raja. Nova runda.
GAMERZ.ba — REBORN
Pitanje Poništeno pitanje 18 bodova

Linux

194 pregleda · 15 odgovora · otvorena 27.10.2009. u 19:03

Znaci kupio sam laptop linux na njemu, prvi put ga palim trazi mi neki username i pw :S Imal neki default or what ?
da li si kupio nov ili polovan....ako je polovan nazovi prethodnog vlasnika ako je nov onda nezzz
Username bi trebao biti "root" bez navodnika. A šifra, to neznam sad, ali sam našao na netu, kako resetirati pw na Linuxu: klik.
username - 'root'

Za password ne znam. Ustvari , uopšte je nemoguće da se instalira neki linux distro. A da ne mora imati password.

Što znači , pitaj onog od kog si kupio da ti da password. :/
.... mozes stavit koji hoces user ne mora biti root ... kad se instalira jasone ... a pw isto tako ... nazovi od koga si kupio jbg .. reci nek ti da pw tesko ces provalit pw na linuxu nije to xp xD pa bugova ima
Neche da moze...
.... mozes stavit koji hoces user ne mora biti root ... kad se instalira jasone ... a pw isto tako ... nazovi od koga si kupio jbg .. reci nek ti da pw tesko ces provalit pw na linuxu nije to xp xD pa bugova ima
UnDeRgRoUnD_cs_ je napisao/la:
Obično,
kad firme instaliraju stave username 'root'. Kako znam ne pitaj. I lol , čuj nije ti XP da možeš provalit'. Sve što je čovjek napravio moguće je gainat access zato ne kaki. <_<

I progooglaj how to reset <ime distro-a> pw
Neche da moze...

EDIT

Refresho stranicu samo pisalo x)
EnesDzo je napisao/la:
Neche da moze...

EDIT

Refresho stranicu samo pisalo x)
Koji Linux ?
EDIT:
Nemam sad vremena da cekam tvoj odgovor. Ovako, ako ti je Ubuntu, probaj sa userom "ubuntu" a pass prazan.
Ako ti to ne prodje... sad zavisi zelis li ti Linux ili Windows na tom laptopu. Ako zelis Linux, mozes dodati novog usera preko terminala. Trebace ti Linux CD za to. Imas na dosta site-ova proceduru kako se to radi.
http://www.debuntu.org/recover-root-password-single-user-mode-and-grub

pogledaj to
ako imas da izaberes ono "Recovery mode" kada palis comp onda PRESKOCI ove korake:
" * use the arrows to select the boot entry you want to modify.
* press e to edit the entry
* use the arrows to go to kernel line
* press e to edit this entry
* at the end of the line add the word single
* press ESC to go back to the parent menu
* press b to boot this kernel "
nego kada ti boota linux kucaj onu komandu "# passwd" ili "passwd" ili "sudo passwd"
ako se ne varam zadnji put sam morao kucati "sudo passwd"
Pa ko je dizao OS , on je stavio user i password , ovi gore se samo provaljuju root i sl. vlasnik moze da sta hoce normalno .

Evo brate ako ti je ubuntu imas ovdje sve objasnjeno ..

http://www.howtogeek.com/howto/linux/reset-your-forgotten-ubuntu-password-in-2-minutes-or-less/
Formatiro sam mu OS i sam ukucao user i pw x)
Ipak hvala vam x)

Prijavi se da bi odgovorio/la na ovu temu.