Preskoči na sadržaj
Ista raja. Nova runda.
GAMERZ.ba — REBORN
Diskusija

Dokle smo stigli ?

2.337 pregleda · 101 odgovor · otvorena 06.10.2008. u 17:04

Citajuci vijest da je dernek.ba (p)ostao najposjecenija stranica Bosne i Hercegovine, a da je nas gamers.ba na osmom mjestu nisam mogao da se ne zapitam koliko je to zapravo realno i mjerodavno.

Ne gledajuci previse dnevne posjete i statistiku (oko 8 000 dnevno) gamers.ba je predstavljen kao najpopularnije okupljaliste gamera na Balkanu. Gledajuci realno, balkan je zaista sirok pojam, ali ovdje se vjerovatno odnosi na zemlje ex-Yugoslavije. Da li jedan brand iz Bosne i Hercegovine (u ovom slucaju gaming stranica) zaista odskace od ostalih zemalja u regiji ?

I dok je posjecenost stranice za svaku pohvalu, nemogu da se ne pitam sta je sa ostalim stvarima u odnosu na susjede ? WCG (World Cyber Games) je nedavno odrzan u Srbiji i Hrvatskoj, a u Hrvatskoj je pobijedila ekipa iz Bosne i Hercegovine - guerillamethod (http://www.gamers.ba/vijest/3491/qwcg-2008-zagreb) koja ce na WCG-u u Kelnu predstavljati Hrvatsku reprezentaciju. I dok nasi susjedi hrabro koracaju ka Europi sa organizacijom kvalitetnog takmicenja kao sto su kvalifikacije za WCG, mi sa velikom dozom ljubomore to mozemo pratiti samo na web-u.

Postavlja se pitanje kada ce Bosna i Hercegovina uspjeti da uradi nesto vise po pitanju organizovanja tako velikog natjecanja kao sto je gore navedeno. Mi jesmo imali dva qESWC-a, ali zbog nekompaktnosti organizatora ostali smo i bez toga. Mi zaista imamo kvalitet gledajuci igrace pojedinacno, ali dokle mogu nasi klanovi ? Jedina svjetla tacka jeste upravo klan guerillamethod/eu4ia, koja se vise puta kvalitetno predstavila na medjunarodnim turnirima, ali bez velikog uspjeha za BiH (ESWC @ Pariz - 2006, ispali u grupnoj fazi) Ostali klanovi kako je evidentno mnogo vise pricaju nego sto rade, ali njihove je krivice najmanje. U nedostatku kvalitetnih turnira, kako lan tako i online nisu u mogucnosti da pokazu svoje kvalitete, te se sve vise prijavljuju na takmicenja u susjednim zemljama.

Do nedavno je bilo da imamo lose konekcije, a danas ce mnogi reci da fali podrska sponzora, sto je svakako tacno, ali da li ste vi zaista sigurni da sponzori nisu zainteresirani da vam pomognu ? Stavite se samo u poziciju kompanija od kojih ste trazili sponzorstvo i zapitajte se kako bi bilo da su uloge obrnute, koliko ste im zapravo dobru pricu plasirali ? Da li vi zaista ocekujete enormne iznose novca samo zahvaljujuci uspjehu na lokalnim turnirima ? Da li ste uspjeli napraviti rezultat na nekom takmicenju putem online-a (ESL, CB) ?

I dok pojedinacno kupujemo opremu od svjetskih proizvodjaca tipa RAZER-a, Logitech-a i drugih, samo da bi je pokazali drugima, a ne zbog stvarne potrebe za tim, ne mozemo,a da se ne zapitamo koliko smo to zapravo ucinili za nas gaming ? Kako smo predstavili grad iz kojeg igramo, kako smo predstavili, da tako kazem, maticni internet centar ? Kakav smo rezultat napravili sa ekipom/klanom i pojedinacno? Da li smo ikada pokusali prikazati ljudima da gaming ima perspektivu i sansu za uspjeh ?

Vrijeme je da se gameri u BiH probude, nove generacije dolaze, moramo i njima pruziti priliku da osjete bar dio atmosfere od zacetnika gaming scene u BiH. Moramo poceti da radimo, a ne da pricamo. Obecajte sebi da cete od danas raditi na pravoj promociji gaminga kako starim tako i mladima, kako cete sami sebe natjerati da ostvarite bolji rezultat, ukoliko zelite da idete u korak sa ostalim zemljama.

Necemo vise dopustiti da se o nama prica kao o "zaostalim" za drugima, ne necemo jer i Bosna i Hercegovina ima pravu vrijednost i kvalitet gamera i gaminga.

Jer, samo tako mozemo doci do WCG-a, ESWC-a i do visemjesecnih lokalnih kvalitetnih turnira.
requeLL je napisao/la:
Kao prvo treba 'osvijestit' igrače , da prestanu psovat ,nabave steam , pocnu igrat u Internet centrima kako bi ih neko primjetio pa se poceo družit sa njima , nakon toga kada se udruži takvih 6 momaka (cura , nebitno) može se napraviti LAN klan , kada se formira takvih 15 klanova u BiH koji imaju ozbiljnu namjeru , može se organizovat i turnir večih razmjera , kada se taj turnir organizuje i ljudi to primjete , možda če i ti klanovi naći neke BOLJE sponzore , ali meni lično je okej nagrada MX518 , Mantis Speed podloga i Speedlink slušalice za 5orku koja pobjedi turnir , a one malo slabije može i majica sa logom sponzora ili jedna od navedenih nagrada.Kada ostvarimo gore navedeno možemo se nadat WCG-u ili ESWC-u opet.
Hvala
Haj priznaj.. Teško se može igrati CS a da se nešto ne opsuje xD

A ovo ostalo što si napisao.. U potpunosti se slažem..Dosta je i nagrada negdje se restoranu se najesti dobro.. ^^

Ja CS igram uglavnom CW (online) i nekad public

Go go go BiH Gaming!
BlackSheepXD je napisao/la:
ajde onda Revolution is here , and it's now . Samo nadjite nacin za prosvjetljavanje...ja stvarno neznam kojim metodama se moze situacija popravit batine najbolje

EDIT : imam ja prjedloge kako bi bar nesto mogli napravit

1.) kao sto vidim dosta klanova ima koji bi voljeli igrat al nemogu protivnike naci...e sada ako ima neko voljan od vas sa gamersa napraviti chat (mirc) koji bi radio na principu onog na kojem mi sa steam trazimo, znaci ono fol upadnes 5on5 servera nemamo losi do bola xD ( npr ) i igra se . Napravite 5on5 room i hajde da se mixamo room

2.) Nisam siguran al mislim da gamers.ba ima 2 servera, sada moj bi prjedlog bio da jedan prebacite na non steam i podjelite admine ljudima koji bi bili online i koji bi htjeli sudit meceve ( potrebeno radi lakseg funkcioniranja prvog prjedloga )

3.) Da se nadje jedan dobar cojik koji se bas razumje u taktike i te ostale folove na csu , da napise guide jedan i stavi linkove od demoa sa objasnjenjem taktika poznatijih klanova ( kako nasih , tako i stranih )

4.) Nakon toga da se pokusa u Sarajevu odrzati jedan veci malo turnir ( ebale vas nagrade , zabava je bitna...i zasto u Sarajevu ako se neko pita...glavni grad). Ali da turnir ne traje dugo ( mislim u danima ) ne da se nadje 3-4 igraonice u kojima bi se igralo

5.) Da se zamole ljudi koji bi bili voljni i u mogucnosti to napravit da to i urade

ofca presrala malo al sta cu vam ja...toliko od mene
1) Imas na gamersu podforum gdje mozes ugovarati meceve. Sto se tice stranih klanova znas i sam da na quakenetu imas bezbroj protivnika.

2) Non steam = niposto. Borimo se za steam dugo vremena i zelimo da igramo bez "unknown skilla" na non steamu.

3) Prijedlog nije los, uzet cemo u razmatranje, ali to bi jos ljepse bilo kada bi vise korisnika bilo ukljuceno u pisanje taktika. Postoji 2D program pomocu kojeg se pisu taktike, mislim da se zove "fpsstrat..." tako nesto.

4 i 5) Strpljen = Spasen. Nadam se da ce se uskoro pokazati da se trud pojedinaca isplati
Schulz je napisao/la:
1) Imas na gamersu podforum gdje mozes ugovarati meceve. Sto se tice stranih klanova znas i sam da na quakenetu imas bezbroj protivnika.

2) Non steam = niposto. Borimo se za steam dugo vremena i zelimo da igramo bez "unknown skilla" na non steamu.

3) Prijedlog nije los, uzet cemo u razmatranje, ali to bi jos ljepse bilo kada bi vise korisnika bilo ukljuceno u pisanje taktika. Postoji 2D program pomocu kojeg se pisu taktike, mislim da se zove "fpsstrat..." tako nesto.

4 i 5) Strpljen = Spasen. Nadam se da ce se uskoro pokazati da se trud pojedinaca isplati
ovo za mirc sam msilio da bi mogli sa domacim ekipama igrat a ne zaebavat se sa njemcima ili stalivec
Ja imam 16 godina, i igram CS nesto manje od 2 godine.
Za te 2 godine, sam odigrao toliko LAN meceva, da im ni broja vise ne znam...
Zadnjih 5-6 mjeseci ne igram, udjem ponekad, ili igram sa rajom zajebancije radi...

rado bih podrzao neki event, ili bilo sta, samo da krene nabolje...

Imao sam,tj imam i sad klan, bili smo na 5-6 turnira u Sarajevu, nismo postigli neke extra uspjehe, al ucestvovali smo...

Sve ovo shto ti kazes Schulz, sve je ovo tachno, samo nam je potrebno vise odlucnih i odgovornih ljudi.
Da imamo trojicu takvih kao ti, bili bi vec par nivoa iznad nego gdje smo sada.
Ali nazalost, nemamo, cekamo bolje vrijeme, sta nam drugo preostaje :/
BlackSheepXD je napisao/la:
ovo za mirc sam msilio da bi mogli sa domacim ekipama igrat a ne zaebavat se sa njemcima ili stalivec
Pa ovo je domaci sajt
Schulz, tema ti je na mjestu, pitanje ti je na mjestu.
Sad je jedini problem dati adekvatan odgovor.

Mislim da veliki dio ovog problema cinimo izricito mi.

Lijeni smo.
U nasoj dragoj BiH jednostavno nema dovoljno kvalitetnih klanova, scena nije dovoljno razvijena, i sama ta cinjenica povlaci da nema sponzora. Razmislite malo, ne mozete tek tako da pljujete po raznim jacim firmama sto nece da vas sponzorisu. Da ste vi direktor neke jake firme, bi li sponzorisali neki klan koji nema nikakvih vecih rezultata???

Jedini koji su se istakli su eu4ia, i njima cestitam.
Mozda tu ima jos nekoliko klanova koji su se iskristalisali, ne zamjerite mi sto ih nisam naveo jer ne igram CS tako da ne poznajem mnogo klanova.

Takoder, stvar je u mentalitetu.
Nece da se organizuje turnir zato sto nece biti nagrada.
Nece da se ide na turnir zato sto nece biti nagrada.
Pa pobogu, zar ti nije najveca nagrada imati i osjetiti taj osjecaj kad pobjedis, zar ti nije najveca nagrada druzenje, zezancija, napetost u igri...
Zar ti nije dovoljno da se nezaboravno zabavis i provedes, upoznas nove osobe? Zar ti nije dovoljno da samim tim postajes dio ove neke nase gaming scene, ma kakva ona bila, jer kakva je takva je, i nasa je, poslije svega.
ZAR TI NIJE NAJVECA NAGRADA UOPSTE UCESTVOVATI U TURNIRU???

Sto se tice opreme za gaming, u tome se potpuno slazem.
Koliko se mi samo prepucavamo sa misevima, tastaturama, podlogama, slusalicama. Ogromne se pare bacaju na to, i na kraju sta si postigao? Nista.
Da vas vidim Heatoni, kad imate takvu opremu, gdje su rezultati, gdje vam je skill? Gdje ste pr0 igracine?

Sve ovo vodi do rezultata da je u nama problem.
Sve imamo i sve nam je pruzeno.
Imamo jak site, kako statistika kaze, najposjeceniji na Balkanu.
Imamo visoko kvalitetnu opremu za gaming.
Imali bi i jake sponzore da smo vise razvijeniji.
Sa sponzorima bi dosla i licenca za WCG.
Sve bi doslo i sve bi imali.

Mi trebamo da to sve pokrenemo i uzburkamo.
Samo je problem u nama sto smo lijeni, mi kao da necemo da se trudimo i da postajemo bolji.

Post dobio aplauz od Schulz

shulz daj organiziraj ligu neku mocnu j**o te govore ocemo da igramo i da procita nesto steam ovo ono e pa vise ima citera na steamu nego na non govorim iz iskustva samo je mocan sto imas one frendove sa strane i kad ti debil pise igras mech on gleda na hltv i govori ti gdje je ko ja umro od smijeha dok sam mu objasnio da hltv kasni nekih 2 min a on meni samo sam ti htjeo pomoc a meni izlece 5 gerilaca na nisan i ubiju me zbog debila ovo sam napisao za ove nove potije da nepisete kad gledate hltv hahha
_logaN je napisao/la:
@ BlackSheepXD
Potpuno se slazem s tobom iako sam ja ova novija generacija, sa svojih 17. godina, jer sam cs poceo ozbiljno igrat tek prije 1 godinu, ali pitaj bilo koga jesam li ikome ruzno prvi rekao? Slazem se s tobom da BH Gaming scena propada zbog napacene djece koja misle da su najbolji i koji psuju svima redom preko tastature...
DOKLE VISE ?!
Ma nema Bosna para...
Tesko da ce nesto od ovog biti ali ipak kad je u rukama dobrih ljudi mozda i bude
Sve je fino receno, ali od ovoga nema nista svi mi znamo kakav nam je mentalitet u BiH, lik te ubije a ti njemu odma psujes mrt*e, neki dan ulazim na server "Europronet [epn]" i vidim "admina" pod nickom sirkO-. lik se valjda napio i nezna vise ni sam sta radi psuje restartuje itd ulazi i njegov prijatelj neznam kako je bio stavio nick ali poznati je kao Dyemo ili ti ga Dyemsoni i pocinje da psuje svima koga ubije zive i mrtve dok ga admin poznaje i brani i banuje bilo koga ko mu se suprostavi....Ima tu jos puno ovoliko slucajeva kao neki mali koji je odgovorio na ovu temu JasoN koji je ocito juce poceo igrati cs koji ne zna da se krece po mapi koji do juce nije znao sta je kratko a sta dugo ali on zna banuje likove koji su cisti ko suza koji igraju cs-a dok je on kakio u tutu al hajde necemo vise o tome mogao bih nabrajati do sutra ovakve slucajeve... I sad iskreno jesmo li mi ovo zasluzili da neigramo ESWC ili WCG normalno da smo zasluzili samo radi ovakvih novih klinaca, gdje su oni stari momci vecinom ih nema ostali su jos neki ali on igraju samo na turnirima gdje imaju koristi...Gdje je Srbija prije 2-3 godine bila u cs-u i opcenito u gamingu? Pa ljudi se nisu vidjeli, sjecam se kad je nasa repka igrala protiv njih, ubijali smo ih ko botove a gle sad dokle su ljudi dogurali imaju WCG ili ESWC imaju najbolji server na svijetu koji je uvijek pun KGB, ljudi su fini odem na njihov server nisam nikad dozivio da mi neko psuje,imaju svoju najbolju ekipu koja ulaze u gaming trude se igraju svaki dan matcheve itd...Ista prica je i sa Hrvatskom ljudi jesu slabiji u CS sceni ali zato o ostalim igrama da ne pricam, jedan Zeus (jedan od boljih igraca WC3,koji sada igra koliko ja znam u 4k) jedan Minitito(igra u klanu SK za dotu) itd itd... Neznam necu vise da trosim vrijeme na ovo jer znam da nema od ovoga nista sve dok se pojedini budu ovako ponasali a izgleda da se nece nikad opametiti.

Post dobio aplauz od dvr

Fin govor Schulz...
Sve je to uredu al' evo sad govorim o ovim novim generacijama naravno i ja sam tu...i evo sad primjer ARENA turnir...kad je bio topic...za prijave na turnir...prijavilo se hajmo reci "30 ekipa" a tamo nije bilo pola od tih ekipa...kaze sta cu ja na turniru ako ce eu4ia doci i uzeti turnir...sta ja imam od toga?...pa sta ces ti postici sjediti u kuci i igrat cs ONLINE
?Nikad neces nista postic...eto samo jedan od primjera...Pa kakve veze ima ako je eu4ia dosla na turnir...sta ti znas sta moze da iskrsne? U svakom slucaju nemoras ni pobjedit na turniru nije sve u pobjedi...tu je druzenje upoznavanje nove raje...sam sam bio na turniru i bilo mi je OK! iako nismo ni grupno prosli..nema veze upozno sam dosta raje koje nisam znao in REAL life i bilo mi je fino i sve...

Samo sto u BH Gaming sceni nevelja to sto ima ovih ONLINE mangupa sto ti psuju sto ga ubijes bezveze...rad igrice...i onda nesmiju doci na turnir i tako svake godine sve manje i manje ekipa...radi pojedini mangupa sto psuju i onda se nesmiju pojaviti na turnire...
Malo sam se nasalio gore ali evo sad ozbiljno ,malo sam cito postove ima tu 3 , 4 covjeka koja su sposobna da oraganiziraju ligu u kojoj ce ucestovati citav balkan kao sto je slucaj sa KGB ligom,uz malo truda nadu se sponzori i sva ta ostala cudesa.I moja je manje price vise rada ajde da vas vidimo sada jeste li sposobni da organizirate ili da samo pricate , ja znam da je nas clan sposoban da sudjeluje a vi da organizirate u kome je problem nama ili vama????.Dajte ljudi prijavljujemo se na Fun ligu nema 2 poznata clana jer nemamo sta igrat.I dosta te price i pametovanja organizirajte nesto udruzite se vas par pametnjakovica i napravite nesto ne poklapat jedne druge zalit se i tuzit samo.Napravi temu ko je spreman za uradit nesto a ne raspravljat o nicemu.
Problem sto na turnirima malo ekipa ima "STA CU JA U BANJALUCI ZAKLACE ME CETNICI, NISAM LUD DA IDEM U SARAJEVO UBICE ME BALIJE, U MOSTARU SVE USTASE ZAKLACE ME". E kad ovoga ne bude onda mozemo da pricamo o ozbiljnim turnirima i svemu ostalom.

Post dobio aplauz od dvr

MILAN je napisao/la:
Problem sto na turnirima malo ekipa ima "STA CU JA U BANJALUCI ZAKLACE ME CETNICI, NISAM LUD DA IDEM U SARAJEVO UBICE ME BALIJE, U MOSTARU SVE USTASE ZAKLACE ME". E kad ovoga ne bude onda mozemo da pricamo o ozbiljnim turnirima i svemu ostalom.
POTPIS
MILAN je napisao/la:
Milane tako razmisljaju ovi balavci ovdje,stavite dobre nagrade doci ce kvalitetne ekipe.Btw u planu je da se u nasoj igraonici napravi najkvalitetniji turnir do sada u kojoj bi minimalna nagrada bila 1000 evra razmatra se jos.Pa cemo vidjet koliko ce ih doci .Igraona ima tu mogucnost jer ima 30 pc ;D
NeC_maki je napisao/la:
Milane tako razmisljaju ovi balavci ovdje,stavite dobre nagrade doci ce kvalitetne ekipe.Btw u planu je da se u nasoj igraonici napravi najkvalitetniji turnir do sada u kojoj bi minimalna nagrada bila 1000 evra razmatra se jos.Pa cemo vidjet koliko ce ih doci .Igraona ima tu mogucnost jer ima 30 pc ;D
al problem je u tome sto meni mama neda da ja dodjem u citluk boji se da ce me zaklati dole
MILAN je napisao/la:
al problem je u tome sto meni mama neda da ja dodjem u citluk boji se da ce me zaklati dole
Kralju koliko se ja sjecam ti si bio ovdje na turniru spavo ispod stola i niko te nije zaklo jesam li u pravu ,rijesen problem ;D i svi su znali odkud si i nitko ti rijeci nije reko o tome nego smo se svi salili i druzili.Kao sto sam rekao stvar je u balavcima ovdje koje prvo treba pobanat sa ovog foruma.
NeC_maki je napisao/la:
Kralju koliko se ja sjecam ti si bio ovdje na turniru spavo ispod stola i niko te nije zaklo jesam li u pravu ,rijesen problem ;D i svi su znali odkud si i nitko ti rijeci nije reko o tome nego smo se svi salili i druzili.Kao sto sam rekao stvar je u balavcima ovdje koje prvo treba pobanat sa ovog foruma.
bio dole , napio se sa kestom bratom hrvatom :$ , spavao pod stolom , smijale mi se neke cure (ako se dobro sjecam) , bilo mi fino ako bude turnir vjerovatno cu doci
MILAN je napisao/la:
bio dole , napio se sa kestom bratom hrvatom :$ , spavao pod stolom , smijale mi se neke cure (ako se dobro sjecam) , bilo mi fino ako bude turnir vjerovatno cu doci
Bit ce i bit ces VIP gost hehehe ;D
MILAN je napisao/la:
je**m ti sunce jesam pretprosli tur bio jedini balija u banja luci nebojim se ni cetnika ni ustasa i balije su jake u knife rundi
Eto vidite kod nas mogu doci svi , nema nacionalizma i tih ostalih sranja milan vam je zivi dokaz prezivio je kod nas spavo je ko zaklan ;D sala mala

Prijavi se da bi odgovorio/la na ovu temu.